Kozarac, Ivan

Kerepov, Kosan, Olgin

Biografija

Kozarac, Ivan Kerepov, Kosan, Olgin

(Vinkovci, 1885. - Vinkovci, 1910.)

Pjesnik i prozaist. U književnosti se javio 1903. pjesmom U Život u Viencu. Jedina knjiga objavljena za Kozarčeva života je knjiga kratkih proza "Slavonska krv" (1906); tri knjige objavljene 1911., godinu dana nakon autorove smrti su "Pjesme", "Izabrane pripovijetke" i roman "Đuka Begović" (objavljen u nastavcima 1909. u Ilustrovanom obzoru). U hrvatskoj je prozi stvorio junaka koji svojim osobinama nadrasta regionalni tip; Đuka Begović postao je sinonim za junaka koji u bogatoj pokrajini, u obilju njezinih darova, život provodi u potrazi za užitcima, postavljajući si samo jedan cilj: živjeti život od komada. U ljeto 1910. otišao je u bolnicu za liječenje tuberkuloze Brestovac, odakle se, neizliječen, vratio u Vinkovce.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gliptoteka HAZU, Zagreb link

U fundusu se nalazi više od 13 000 predmeta, među kojima i portreti poznatih hrvatskih književnika. U zbirci hrvatskog kiparstva nalaze se skulpture Vanje Radauša, Vojina Bakića i drugih koje prikazuju poznate književnike poput Antuna Gustava Matoša, Ivana Gorana Kovačića, Janka Polića Kamova itd.

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Gradski muzej Vinkovci, Vinkovci link

Gradski muzej utemeljen je 1946. g., a od 1950. g. smješten je u kasnobaroknoj građevini sagrađenoj za vojne potrebe početkom 1780-ih godina. Muzej se posljednjih godina proširio na pokrajnji kompleks nekadašnjeg zatvora. Stalni postav prezentira arheološku i etnografsku građu. Povijesna građa obuhvaća numizmatiku; oružje, vojnu i lovačku opremu, odore i pribor; zastave i grbove; predmete od stakla porculana i keramike; razglednice, stare fotografije i crteže; odlikovanja, medalje i sl.; zemljopisne karte; diplome; tiskovine i tehničke predmete. Ta građa nije zastupljena u stalnom postavu nego se redovito predstavlja na tematskim izložbama.

Predmeti

Ivan Kozarac Autor: Radauš, Vanja skulptura

Pjesnik i književnik Ivan Kozarac, oko 1905. Autor: Atelier Danica fotografija

Dio cjeline o Ivanu Kozarcu, inv. br. E 2006,2

Vizitkarta Ivana Kozarca, oko 1905. Autor: Nepoznati autor posjetnica

Dio cjeline o Ivanu Kozarcu, inv. br. E 2006,3

Ilustracije

Zdravo b. Mario, oko 1905. Autor: Kozarac, Ivan rukopis

Dio cjeline o Ivanu Kozarcu, inv. br. E 2006,4

Ilustracije

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Roman Mrtvi kapitali izlazio je u Viencu 1889., a kao knjiga izišao je u izdanju Dioničke tiskare 1890. U romanu je autor realističkim, analitičkim postupkom progovorio o ekonomskim i socijalnim problemima Slavonije. Oprjeka selo – grad prikazana je u korist sela: na selu se živi jednostavno i sadržajno, u gradu rastrošno i besciljno. Zato je potrebno okrenuti se zemlji – mrtvomu kapitalu, kako to čini ekonom Lešić, pronalazeći sadržaj svojega života i djelovanja. U obradbi tih problema bio je realist, a u opisu likova prosvjetitelj romantičar. To izdanje čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u u Zagrebu, a kao dragocjenost hrvatske pisane baštine bilo je predstavljeno i na izložbi Blago NSK.

Rodna kuća Ivana Kozarca, Vinkovci

Veliku je buru izazvala najava Katarine i Bosiljka Stanića nakon što su kupili rodnu kuću književnika Ivana Kozarca, uz Bosut, na Krnjašu, najstarijem dijelu Vinkovaca, i najavili kako će je srušiti i na njenim temeljima izgraditi repliku prema izvornim nacrtima, ali sada 2014. kada je projekt završen, Vinkovčani mogu biti zadovoljni. Izvana kuća izgleda kao izvorna izgrađena početkom prošlog stoljeća, a Stanići su si dali truda i oglasom nabavili stari namještaj iz vremena mladosti Ivana Kozarca koji je stručno restauriran. Čak su i na zidovima valjkom omaljali "mustre" kakve su bile početkom prošlog stoljeća. - Uložili smo 160 000 eura i sve smo prepustili stručnjacima za pojedine segmente pa su arheolozi kopajući u podrumu pronašli 11 grobnica od kojih su neke i iz 5700. godine prije Krista, a neke iz rimskog vremena. Pronađeno je puno ulomaka keramike i raznim predmeta i sve to je izloženo tamo gdje je i pronađeno, a posjetitelji to mogu razgledati jer je u cijeloj kući providni stakleni pod i sustavom paljenja svjetala sve to posjetiteljima je kao na dlanu. Želja nam je rekonstruirati vrijeme u kojemu je živio Ivan Kozarac. Posjetitelji mogu u prizemlju vidjeti Kozarčevo vrijeme kroz originalni namještaj, panoe s mnoštvom informacija o Kozarčevom životu i radu, na fototapetama su Ivanovu rukopisi audio i video projekcije, a kada spuste pogled kroz stakleni pod, vidjet će što se na ovom prostoru zbivalo od 5700. do najnovijih vremena. Zašto bi uništili nešto što može ostati Gradu Vinkovcima na ponos - kaže Bosiljko Stanić dodajući kako je prva rekonstrukcija izvorne kuće bila 1925. a od kada je izgrađena, preživjela je nekoliko preinaka i nadogradnji pa su tek prema starim fotografijama rekonstruirali izvorni izgled. Ovdje će se preko cijele godine održavati književni susreti, promocije, predavanja i drugi sadržaji vezani za Slavoniju, Vinkovce i Kozarca. (izvor:http://www.vecernji.hr/slavonija/svecano-otvorena-replika-rodne-kuce-ivana-kozarca-960595)

Izložbe, projekti, publikacije

Blago Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Katalog

400. obljetnica : katalog izložbe : 22. veljače do 22. svibnja 2007.