Gundulić, Ivan

Mačica

Biografija

Gundulić, Ivan Mačica

(Dubrovnik, 1589 - Dubrovnik, 1638)

Pjesnik i dramatičar. Svojim najambicioznijim djelima, misaonom poemom Suze sina razmetnoga, pastoralno-mitološkom igrom Dubravka i epom Osman, Gundulić je još za života stekao slavu, a od XIX. st. smatra se jednom od okosnica nacionalne knjiž. tradicije.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Dubrovački muzeji - Kulturno-povijesni muzej, Dubrovnik link

U stalnom postavu posebno mjesto čini grupa od oko 90 portreta istaknutih Dubrovčana, poznatih znanstvenika, književnika i političara poput Gradića, Getaldića, Boškovića, Gundulića, Zuzorićeve, Bunića, Gučetića, Baseglia i dr.

Gliptoteka HAZU, Zagreb link

U fundusu se nalazi više od 13 000 predmeta, među kojima i portreti poznatih hrvatskih književnika. U zbirci hrvatskog kiparstva nalaze se skulpture Vanje Radauša, Vojina Bakića i drugih koje prikazuju poznate književnike poput Antuna Gustava Matoša, Ivana Gorana Kovačića, Janka Polića Kamova itd.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb link

Fundus Moderne galerije danas broji gotovo 10 000 umjetnina: slika, skulptura, crteža i grafika, plaketa i medalja te fotografija i novomedijskih radova. Od toga je u stalnom postavu izložen reprezentativni izbor od 726 djela hrvatske likovne umjetnosti, nastalih u razdoblju između 1835. i 2010. g. Taj izbor, koji bilježi zbivanja na hrvatskoj umjetničkoj sceni od pojave modernoga građanstva do prvog desetljeća 21. st.

Predmeti

Portret Ivana Gundulića, 1888. Autor: Ferdinand Quiquerez grafika

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Portret Ivana Gundulića, 1622 Autor: Nepoznati autor ulja na platnu

Pečatnjak obitelji Gundulić, 1770. Autor: nepoznat pečatnjaci

Izvor:Ivan Gundulić i njegovo djelo (Dubrovnik, 1989.)

Grb obitelji Gundulić, 1892.-1893. Autor: Rendić, Ivan grb

Prigodom bombardiranja Dubrovnika 1944., kameni grb je sklonjen u Dubrovački muzej. Izvor: Ivan Gundulić i njegovo djelo (Dubrovnik, 1989.)

Gundulićev san, 1894 Autor: Vlaho Bukovac ulje na platnu

Portret Ivana Gundulića, 1871 Autor: Rendić, Ivan skulptura, bronca

Izvor: Od I. Gundulića do M. Krleže (Gliptoteka HAZU, 1999.)

Gundulićeva "Dubravka" u Maksimiru, 1913. Autor: Rechnitzer, Ivan fotografija

MUO-24130 Izvor: Fotografija u Hrvatskoj 1848. - 1951. Zagreb: Muzej za umjetnost i obrt, 1994.

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u Zbirci rukopisa i starih knjiga čuva najstarije sačuvane rukopise Gundulićeva Osmana, iz 1650., 1689., 1727., 1765. i 1773. godine te s početka 19. stoljeća

Izložbe, projekti, publikacije

Ivan Gundulić: Osman (u dvadeset pievanjah) link Digitalizirana građa

Gundulićev san - uz obljetnicu smrti dubrovačkoga baroknog virtuoza Izložba

Ivan Gundulić i njegovo djelo Katalog

Katalog izložbe održane u Kneževom dvoru, Dubrovnik, 11.4. - 31.5. 1989. Predgovor Luko Paljetak; autor izložbe i kataloga Miljenko Foretić.

Gundulićev san Katalog

Katalog izložbe održane u Muzejskom prostoru (danas Galeriji Klovićevi dvori) u Zagrebu, od 15. svibnja do 15. srpnja 1989.

Od I. Gundulića do M. Krleže Katalog

Portreti poznatih hrvatskih književnika iz fundusa Gliptoteke HAZU, 15. travnja - 15. svibnja 1999.

Pavičić, Snježana. Izložba "Gundulićev san" u Muzejskom prostoru, Zagreb 15.5. - 15.7. 1989. link Odabrana bibliografija

Tekst Snježane Pavičić u časopisu "Informatica museologica", 19, 3-4 (1988.)

Digitalizirana baština - djela Ivana Gundulić link Digitalizirana građa

Maroević, Ivo. Gundulićev san na Griču Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u časopisu "Vijesti muzealaca i konzervatora Hrvatske" 38, 3/4(1989)

Zgaga, Višnja. Kako muzealizirati knjigu/književnost link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u časopisu "Muzeologija" 43/44

Gunduliću u spomen: Proslava otkrivanja spomenika Ivanu Gunduliću u Dubrovniku 1893. godine Izložba

U povodu 130. obljetnice podizanja spomenika hrvatskom pjesniku Ivanu Gunduliću, u ponedjeljak, 26. lipnja 2023. godine u Kneževu dvoru otvorena je središnja izložba Dubrovačkih muzeja „Gunduliću u spomen: Proslava otkrivanja spomenika Ivanu Gunduliću u Dubrovniku 1893. godine” autora Tonka Marunčića. Na izložbi su prikazani originalni srebrni vijenci, svilene vrpce s lovorovih vijenaca koji su bili položeni na Gundulićev spomenik tijekom trodnevne proslave koju su, povodom njegovog podizanja od 25. do 27. lipnja 1893. godine, organizirali Odbor za podignuće Gundulićeva spomenika i dubrovačka općina. Izložene su i originalne fotografije s proslave, dva originalna reljefa Ivana Rendića, spomen – medalje, razglednice, plakati, dokumenti te brzojavi s čestitkama. Također, izložena je i građa koju su posudili Državni arhiv u Dubrovniku, Znanstvena knjižnica Dubrovnik, Arhiv Dubrovačke biskupije, Franjevački samostan Male braće u Dubrovniku i Vladimir Šarić.