Kovačić, Ivan Goran

Biografija

Kovačić, Ivan Goran

(Lukovdol, 1913 - okolica Foče, 1943)

Književnik i publicist. Drugo ime Goran uzeo je kao znak pripadnosti zavičaju - Gorskom kotaru. Književni opus obuhvaća sedam novela iz knjige "Dani gnjeva", štokavske i kajkavske pjesme ("Ognji i rože", 1945) te poemu "Jama" (1944) koja je objavljena s ilustracijama Ede Murtića. "Hrvatske pjesme partizanke" (1943) napisao je s Vladimirom Nazorom nakon odlaska u 2. svjetski rat, a nedugo nakon toga ubijen je u okolici Foče. Na njegov rođendan redovito se održavaju pjesničke svečanosti i dodjeljuje Goranova nagrada u Lukovdolu.

Izvori

Muzeji

Gliptoteka HAZU, Zagreb link

U fundusu se nalazi više od 13 000 predmeta, među kojima i portreti poznatih hrvatskih književnika. U zbirci hrvatskog kiparstva nalaze se skulpture Vanje Radauša, Vojina Bakića i drugih koje prikazuju poznate književnike poput Antuna Gustava Matoša, Ivana Gorana Kovačića, Janka Polića Kamova itd.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Hrvatski povijesni muzej - Memorijalni muzej Ivan Goran Kovačić, Lukovdol link

U povodu 90. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti Ivana Gorana Kovačića 11. srpnja 2003. otvoren je novi stalni postav u pjesnikovoj rodnoj kući u Lukovdolu (Memorijalnom muzeju I. G. Kovačića). Likovna djela, dokumentarna pisana i tiskana građa, fotografije, Goranovi osobni i obiteljski predmeti te etnografska građa Gorskog kotara, prezentiraju život i stvaralaštvo pjesnika u njegovom zavičaju. Stalni postav Muzeja podijeljen je u pet tematskih cjelina. Rekonstrukcija ambijenta Goranove sobe i predmeti vezani za njegovo školovanje ilustriraju cjelinu Goran i Lukovdol. Temi Goran književnik i novinar posvećena je središnja soba s rekonstrukcijom pjesnikova radnog prostora i osobne biblioteke. Slijedi prikaz Goranova života u partizanima, njegova najpoznatijeg djela Jama te nerazjašnjenoga pjesnikova ubojstva. Goranov zavičaj naziv je cjeline posvećene povijesti i kulturi Gorskog kotara, posebice Lukovdola, koji je bio Kovačićeva "trajna ljubav" i književna inspiracija. Cjelina Goranovo proljeće predstavljena je fotografijama i dokumentima s istoimene pjesničke manifestacije koja se u Lukovdolu održava od 1964. g. te izborom knjiga - izdanja piščevih djela od 1945. do 2003. g.

Ilustracije

Muzej grada Koprivnice, Koprivnica link

Fundus Muzeja grada Koprivnice ima preko 20 000 predmeta u svojim zbirkama i fondovima. Veliki dio građe je prikupio dr. Leander Brozović (1897. - 1962.), osnivač Muzeja. U stalnom postavu Muzeja izložena je Zbirka književnika Ante Neimarevića. U stalnom postavu je izložen i zidni sat Antuna Nemčića. Zaslugom dr. Leandera Brozovića, nedugo iza 2. svjetskog rata, sakupljena je Miškinina ostavština. U muzejskoj se knjižnici izdvajaju Zbirka starih i vrijednih knjiga među kojima su i knjige Mihovila Pavleka Miškina te Caprociensia - zbirka knjiga i novina tiskanih u Koprivnici.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka link

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci osnovan je 1948. godine, a nalazi se u historicističkoj zgradi u samom centru grada Rijeke. Iznimno bogat fundus muzeja nema izložbeni prostor za stalni postav, ali muzej često priređuje kontekstualne izložbe iz zbirki te organizira izložbe i manifestacije različitih umjetničkih izričaja. Muzej posjeduje djela s književnim motivima kao i portrete književnika kao što su Ivan Goran Kovačić, Vladimir Lunaček i Dobriša Cesarić. Ističe se i grafička mapa koju su za prvo izdanje "Jame" Ivana Gorana Kovačića izradili Zlatko Prica i Edo Murtić.

Zbirke

Zbirka Leandera Brozovića (Ostavština Leandriana) Muzej grada Koprivnice - Galerija Koprivnica, Koprivnica

Zbirka hrvatskog kiparstva od XIX. do XXI. stoljeća - pohrana Gliptoteka HAZU, Zagreb

Predmeti

Skica za spomenik I. G. Kovačiću, 1963. Autor: Bakić, Vojin skulptura, sadra

inv. br. MZ-338

Izvori

Ivan Goran Kovačić, 1959.-1961. Autor: Radauš, Vanja skulptura

Iz ciklusa „Panopticum Croaticum“. Inv. br. MZ-406

Izvori

Fotografija majke Ivana Gorana Kovačića u partizanskoj tiskari na Papuku, 1944. Autor: Nepoznati autor fotografija

S lijeva na desno Milka Sever, majka književnice Božene Loborec i majka Ruža Kovačić te nepoznata osoba. Tiskara se nalazila između Zvečeva i Kamenskog.

Ilustracije

Partizanska kapa Ivana Gorana Kovačića, 1942.-1943. Autor: Nepoznati autor odjevni predmeti

Prišivena oznaka: Kapa 'Partizanka' Ivana Gorana Kovačića, donacija Valka Loborca 1948. godine. Valko Loborec radio je u partizanskoj tiskari na Papuku u kojoj je bila i majka Ivana Gorana Kovačića, Ruža Kovačić, koja je kapu poklonila Loborcu, a on ju je 1948. darovao Muzeju. Dnevnik I. Muzeja grada Koprivnice, vodio dr. Leander Brozović.

Ilustracije

Portret Ivana Gorana Kovačića, 1946.-1947. Autor: Bakić, Vojin skulptura, brončana skulptura

Izvori

Ivan Goran Kovačić Autor: Mačukatin, Velibor skulptura

gips, v. 355, HPM MRNH S 34

Ilustracije

Indeks Ivana Gorana Kovačića, 1932. Autor: Nepoznati autor osobni dokument

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU Fond Ivana Gorana Kovačića, kutija 1

Ilustracije

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Od I. Gundulića do M. Krleže Katalog

Portreti poznatih hrvatskih književnika iz fundusa Gliptoteke HAZU, 15. travnja - 15. svibnja 1999.

Kolar, Sonja. Ivan Goran Kovačić (1913. - 1943.) link Katalog

Benyovsky, Lucija. Ivan Goran Kovačić i njegov zavičaj Katalog

Ivanuša, Dolores. Lukovdol, Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Informatica museologica", 7, 1-2 (1977)

Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića link Odabrana bibliografija

Vodič kroz stalni postav Memorijalnoga muzeja Ivana Gorana Kovačića. Muzejski postav i katalog priredili Dolores Ivanuša i Nedjeljko Mihanović. Autor predgovora Jure Kaštelan, autor biografije Dragutin Tadijanović, autor fotografije Nino Vranić.

Dautbegović, Jozefina. Osvijetljeno polje krajnjeg efekta link Odabrana bibliografija

Tekst uz novi stalni postav Muzeja u časopisu "Informatica museologica", 34, 1-2 (2004.)

Ernečić, Dražen. Izložba Dr. Leander Brozović, osnivač Muzeja grada Koprivnice - pogled u biografiju link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Informatica museologica", 44(2015). U tekstu se, između ostaloga, spominje način na koji je Muzej dobio partizansku kapu Ivana Gorana Kovačića.

Brezinšćak, Vanda. Muzej Instituta za književnost Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti Odabrana bibliografija

Tekst donosi opis stalnog postava Muzeja književnosti otvorenoga 29. prosinca 1957. u Institutu za književnost Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (danas HAZU) u Opatičkoj 18, Zagreb. U stalnom su postavu tri manje sobe posvećene A. G. Matošu, Ivanu Goranu Kovačiću i Vladimiru Nazoru. Tekst objavljen u časopisu "Vijesti Društva muzejsko-konzervatorskih radnika NR Hrvatske" 8,1(1959.)

Trbušić, Željko. Analitički inventarni popis književne ostavštine Ivana Gorana Kovačića Odabrana bibliografija

Tekst u: Kronika, 20, 35 (2018.)

Tadijanović, Dragutin. Otvorenje Muzeja u Institutu za književnost link Digitalizirana građa

Tekst uz otvorenje Muzeja hrvatskih književnika 29. prosinca 1957. godine sa stalnom izložbom o A. G. Matošu, Vladimiru Nazoru i Ivanu Goranu Kovačiću. Tekst objavljen u: Ljetopis Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti za 1957. godinu, knjiga 64.

Slike iz života I. G. Kovačića link Katalog

Književnost narodnooslobodilačke borbe 1941 - 1945 Katalog

Katalog izložbe u izdanju Istorijskog muzeja Srbije, Beograd.

Književnici - borci Katalog

Katalog komemorativne izložbe "u čast 20-godišnjice narodnog ustanka", 31.5. - 31.10. 1961. održane u organizaciji Instituta za književnost JAZU (danas HAZU) i njegovog Muzeja književnosti.

Petrač, Božidar: Ivan Goran Kovačić - hrvatski domoljub Odabrana bibliografija

Tekst u novinama "Vijenac", br. 758 (2023.), str. 16-17.