Kršnjavi, Isidor (Izidor, Iso)

Biografija

Kršnjavi, Isidor (Izidor, Iso)

(Našice, 1845 - Zagreb, 1927)

Povjesničar umjetnosti, slikar, kulturni i javni djelatnik , osnivač Muzeja za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtne škole (1882.) u Zagrebu, prvi kustos Strossmayerove galerije slika (1883.), predavač na Katedri za povijest umjetnosti na zagrebačkom Sveučilištu, sudionik u gradnji kulturnih institucija i rekonstrukciji povijesnih arhitektonskih spomenika, manje je poznat kao autor dvaju romana o životu Svetog Franje Asiškog. To su djela "Božji vitez" (1925.) i "Božji sirotan" (1926.) koje je napisao u dubokoj starosti u vrijeme kada je naslikao fresku iz života Franje Asiškog u franjevačkoj crkvi u Zagrebu.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Zavičajni muzej Našice, Našice link

Muzej, utemeljen 1974. g., smješten je u prostoru dvorca plemićke obitelji Pejačević, vrijednom ostvarenju historicističke arhitekture s početka 19. st., okruženome velikim perivojem. Stalni postav Muzeja predstavlja baštinu našičkog kraja, a u njemu se posebno ističu spomen-sobe posvećene znamenitim zavičajnicima: Dori Pejačević, Izidoru Kršnjavome i Hinku Juhnu.

Ilustracije

Zbirke

Zbirka Isidora Kršnjavoga Zavičajni muzej Našice, Našice

Zbirka je utemljena 1982. i izlaže se u Spomen-sobi Isidora Kršnjavoga. Predstavlja umjetnine i predmete vezane uz njegov život i rad, prema koncepciji Darka Šnajdera.

Muzejska knjižnica Zavičajni muzej Našice, Našice

Stručna organizacijska cjelina, odnosno jedan od odjela Muzeja u neposrednoj vezi s muzejskim zbirkama. U njoj se organizira i daje na korištenje knjižnična građa koja svojim sadržajem pridonosi upoznavanju povijesnih, kulturnih, umjetničkih, etnografskih i drugih tema našičkog kraja. izdvojene su sljedeće cjeline unutar knjižnice: Osnovni fond; Zavičajna zbirka; Zbirka starih i rijetkih knjiga s podzbirkom Knjižnica obitelji Pejačević. U sklopu Muzejske knjižnice u Fondu dokumentacijske građe nalazi informacijsko-dokumentacijska građa, koja sadržava raznovrsnu dokumentaciju zavičajnog karaktera. U Fondu dokumentacijske građe knjižnica se bavi prikupljanjem, organizacijom, istraživanjem i izlaganjem dokumentacijske građe zavičajnog karaktera. Raznovrsne materijale knjižnica je prikupila i organizirala u niz dosjea o znamenitim zavičajnicima (sitni tisak, polupublikacije, rukopisi, preslici fotografija, priznanja, isječci iz novina i časopisa, itd.), koja dokumentira život i rad osoba/ obitelji od značaja za zavičaj.

Predmeti

Isidor Kršnjavi, portret, prije 1895. Autor: Fröschl, Carl grafika

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Pisaći stol Isidora Kršnjavoga, oko 1890. Autor: nepoznati autor pisaći stol

Pisaći stol Isidora Kršnjavoga izložen je u spomen-sobi. Stol tipa sekreter, ladice s bočnih strana, gornja ploha na izvlačenje. Mali pretinci i ladice uz stražnji rub stola. Mogućnost zatvaranja pomičnim poklopcem. Ispod središnjeg prostora gornje plohe postoji tzv. tajni pretinac. Stol je upisan pod inv. br. 62 u Zbirci Isidora Kršnjavoga, koja je dio Kulturno-povijesnog odjela. (podatke dostavila Renata Bošnjaković)

Ilustracije

Božji sirotan: roman iz 13. stoljeća, 1995. Autor: Kršnjavi, Isidor knjiga

Pretisak izdanja iz 1926. godine. Knjige "Božji sirotan" i "Božji vitez" Isidora Kršnjavija "slikama je uresio" Mirko Rački (1879.-1982.), hrvatski slikar koji je kao i I. Kršnjavi bio opčinjen Danteovim spjevovima.

Ilustracije

Portret Isidora Kršnjavoga, 1895. Autor: Bukovac, Vlaho slika

Isidor Kršnjavi, oko 1920. Autor: Nepoznati autor fotografija

Ilustracije

Glava starca, 1872. Autor: Kršnjavi, Isidor slika

Ilustracije

Isidor Kršnjavi, 1905. Autor: Valdec, Rudolf skulptura

Ilustracije

Prilog povijesti savremene hrvatske umjetnosti, 1913. Autor: Kršnjavi, Isidor knjiga

Zbirka knjiga u Fondu zavičajne zbirke

Ilustracije

Božanstvena komedija : pakao, 1909. Autor: Alighieri, Dante knjiga

I. Kršnjavi preveo je "Božanstvenu komediju" dodavši opširne komentare svakom pjevanju. Preveo i protumačio Iso Kršnjavi, izdala Matica hrvatska u Zagrebu. Zbirka knjiga u Fondu zavičajne zbirke. (podatke dostavila R. Bošnjaković)

Ilustracije

Iz Dalmacije, 1900. Autor: Kršnjavi, Isidor knjiga

Zbirka knjiga u Fondu zavičajne zbirke (podatke dostavila R. Bošnjaković)

Ilustracije

Uzburkano more pred Opatijom, oko 1910. Autor: Kršnjavi, Isidor fotografija

I. Kršnjavi je bio i fotograf amater, sudjeluje u organiziranju kluba fotografa-amatera, izlaže u Zagrebu 1913.g. na 2. međunarodnoj fotografskoj izložbi. (izvor: Fotografija u Hrvatskoj 1848. - 1951. Zagreb: Muzej za umjetnost i obrt, 1994.)

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

HR-HDA-804 U fondu se čuva 20 kutija Kršnjavijevih pretežno rukopisa i bilješki, predavanja i razmišljanja te opsežna korespondencija.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Kršnjavi je 1919. god. donirao Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 3124 sveska knjiga te 87 grafika i crteža za Grafičku zbirku.

Arhiv HAZU, Zagreb

Arhiv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti počeo je raditi 1867. godine, ubrzo poslije stvarnog početka rada Akademije. Njegovi su temelji postavljeni otkupom knjižnice i arhiva Ivana Kukuljevića Sakcinskog te zbirke ćirilskih rukopisa Antuna Mihanovića. Prikupljanje rukopisa i isprava nastavilo se donacijama istaknutih znanstvenika, književnika i političara a u manjoj mjeri otkupom. Arhivsko gradivo koje se čuva u Arhivu HAZU datira od 11. do 20. stoljeća i iznimno je značajno za istraživanje kulturne, političke i gospodarske povijesti Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe.

Izvori

Arhiv za likovne umjetnosti HAZU, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Bošnjaković, Renata. Muzejska knjižnica i zavičajni književnici link Odabrana bibliografija

Tekst Renate Bošnjaković u "Muzeologija" 43/44

Kršnjavi, Isidor. Božji sirotan: roman iz 13. stoljeća Knjiga

Pretisak iz 1925. godine.

Škiljan, Maja. Iz obiteljskih ostavština : I. dio Katalog

Iso Kršnjavi - Veliki utemeljitelj / Ministar europskog duha link Izložba

Izložbom je Hrvatski povijesni muzej obilježio 85. obljetnicu smrti Isidora Kršnjavoga, te se priključio "Iso Kršnjavi - veliki utemeljitelj", u organizaciji Hrvatskog instituta za povijest te Instituta za povijest umjetnosti.

Biografski leksikon našičkog kraja Odabrana bibliografija

Objavljeno u "Našički zbornik", 9(2014). Str. 7-273.

Kršnjavi, Isidor. Božji vitez: roman iz 13. stoljeća Knjiga

Pretisak iz 1925. godine

Izidor Kršnjavi: u povodu 50. obljetnice Izložba

Izidor Kršnjavi: izložba u povodu 50. godišnjice smrti Izložba

Iz riznice rukopisnih ostavština Hrvatskoga državnog arhiva Katalog

Katalog izložbe Zagreb, Hrvatski državni arhiv, 9. listopada - 25. studenoga 2014.

Našički zbornik Odabrana bibliografija

Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u Zagrebu i Našicama 21. i 22. travnja 1995. godine o obljetnici rođenja dr. Ise Kršnjavoga – Naš slavni sugrađanin dr. Iso Kršnjavi graditelj hrvatskog kulturnog prostora u "Našički zbornik", 2 (1997.)

Maruševski, Olga. U povodu Kršnjavijeva prijevoda Božanstvene komedije Odabrana bibliografija

Iso Kršnjavi : veliki utemeljitelj - ministar europskog duha Katalog

Muzejska savjetnica dr. sc. Marina Bregovac-Pisk i kustos Kristian Gotić autori su izložbe i popratnoga dvojezičnog kataloga (na hrvatskome i engleskom jeziku). Katalog donosi vrlo opsežan biografski tekst o Isidoru Paulusu Josephusu Ludovicusu Kršnjavome (Bregovac-Pisk i Gotić), tekst o političkom radu Isidora Kršnjavoga (Gotić) i tekst o muzejskom izložbenom postavu (Lana i Željko Kovačić). Drugi dio publikacije donosi kataloški popis s vrlo detaljnim kataloškim opisima i popratnim ilustracijama izložaka te uvodnim tekstovima u pojedine izložbene tematske cjeline.

Vujić, Žarka. Izidor Kršnjavi - pionir muzealne znanosti u Hrvatskoj link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Muzeologija, 46.

Seiter-Šverko, D.; Golubović, V. Ostavština Izidora Kršnjavoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Odabrana bibliografija

Tekst u: ISO Kršnjavi - veliki utemeljitelj : zbornik radova znanstvenog skupa, Zagreb, Zlatna dvorana Hrvatskog instituta za povijest, 21.–23. studenoga 2012. / uredili Ivana Mance i Zlatko Matijević ; [prijevod sažetaka na engleski Tanja Trška].- Zagreb : Hrvatski institut za povijest : Institut za povijest umjetnosti, 2015.

Iso Kršnjavi - veliki utemeljitelj : zbornik radova znanstvenog skupa, Zagreb, Zlatna dvorana Hrvatskog instituta za povijest, 21.–23. studenoga 2012. Knjiga

Zbornik uredili Ivana Mance i Zlatko Matijević. Zagreb : Hrvatski institut za povijest i Institut za povijest umjetnosti, 2015.