Lucić, Hanibal

Biografija

Lucić, Hanibal

(Hvar, 1485. - Hvar, 1553.)

Hrvatski pjesnik i dramatičar. O njegovu životu zna se razmjerno malo, uglavnom iz poslanica prijateljima. Zna se da je imanje ostavio nezakonitomu sinu Antunu, koji je nakon očeve smrti objavio najveći dio njegove književne ostavštine pod naslovom Skladanja izvarsnih pisan razlicih (1556). Svoja je djela sam uništio ostavivši samo malen broj mladenačkih pjesama i prijevod Ovidijeve heroide Pariž Eleni, pisac je prve romance europske književnosti, drame Robinja. Selektivnost je pokazao i kada je sastavljao kanconijer Pisni ljuvene, koji sadrži samo 22 pjesme, ali se unatoč tomu smatra jednom od najboljih zbirki ljubavnoga pjesništva u starijoj hrvatskoj književnosti među kojima je i najpoznatija pjesma, Jur nijedna na svit vila.

Izvori

Muzeji

Muzej hvarske baštine, Hvar link

Sjedište Muzeja je u renesansnom ljetnikovcu pjesnika Hanibala Lucića, u kojemu se nalaze i dvije zbirke: ona posvećena Hanibalu Luciću i prirodoslovni kabinet dr. Grgura Bučića. Ljetnikovac Hanibala Lucića (oko 1530.) spomenik je ladanjske arhitekture, s tipičnim obilježjima dalmatinskoga renesansnoga graditeljstva. U ljetnikovcu je Hanibal Lucić proveo posljednje godine života, a pokopan je u franjevačkom samostanu, o kojemu su se brinuli naraštaji njegove obitelji. U Spomen-sobi posvećenoj Luciću izloženi su predmeti iz fundusa Muzeja, knjige, slike, namještaj, zbirka medalja i pjesnikov portret.

Ilustracije

Zbirke

Zbirka predmeta, slika i posoblja Salona Hanibala Lucića Muzej hvarske baštine, Hvar

Salon Hanibala Lucića Spomen-soba posvećena Hanibalu Luciću uređena je 1999. g. na katu istočne zgrade ljetnikovca. Hanibal je sam koncipirao prostrani studio za svoj ljetni boravak. To je prostorija s četiri velika prozora koji kada su otvoreni, pretvaraju sobu u lijepu, prozračnu lođu. U salonu su izloženi predmeti iz fundusa Muzeja, slike i posoblje, zbirka medalja i portret Hanibala Lucića.

Zbirka Hvarskog povijesnog kazališta Muzej hvarske baštine, Hvar

Hvarsko Kazalište, smješteno je u monumentalnoj zgradi Arsenala u središtu povijesne jezgre Hvara i spomenik je najviše kategorije i nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku. Zbirka Hvarskog povijesnog kazališta sadrži dokumente, fotografije, knjige, libreta, plakate, pozivnice, prospekte, planove, nacrte, koji prate 4 stoljeća trajanja ove institucije.

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Hanibal Lucić: Jur ni jedna na svit vila link AV zapisi

Djela Hanibala Lucića link Digitalizirana građa