Krklec, Gustav

Biografija

Krklec, Gustav

(Udbinja kraj Karlovca, 1899 - Zagreb, 1977)

Pjesnik, kritičar, feljtonist i prevoditelj. Djetinjstvo je proveo u Hrvatskome zagorju. Započeo je studij poljoprivrede u Beču 1918., nakon jednoga semestra vratio se u Zagreb, priključio se književnom krugu mladih ekspresionista te s A. B. Šimićem i N. Milićevićem pokrenuo časopis Juriš (1919). Kaneći studirati režiju, u Pragu je 1921. asistirao kod K. Čapeka, ali je ubrzo otišao u Beograd, gdje je ostao sve do rata. Nakon rata vratio se u Zagreb, bio urednik u nakladničkim kućama i časopisima, a zatim djelovao kao profesionalni pisac. Bio je predsjednik Matice hrvatske, predsjednik Društva književnika Hrvatske i Saveza književnika Jugoslavije. Od 1951. bio je redoviti član JAZU. Dobitnik je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 1968.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzej grada Koprivnice, Koprivnica link

Fundus Muzeja grada Koprivnice ima preko 20 000 predmeta u svojim zbirkama i fondovima. Veliki dio građe je prikupio dr. Leander Brozović (1897. - 1962.), osnivač Muzeja. U stalnom postavu Muzeja izložena je Zbirka književnika Ante Neimarevića. U stalnom postavu je izložen i zidni sat Antuna Nemčića. Zaslugom dr. Leandera Brozovića, nedugo iza 2. svjetskog rata, sakupljena je Miškinina ostavština. U muzejskoj se knjižnici izdvajaju Zbirka starih i vrijednih knjiga među kojima su i knjige Mihovila Pavleka Miškina te Caprociensia - zbirka knjiga i novina tiskanih u Koprivnici.

Samostalna zbirka - Memorijalna zbirka "Jozo Kljaković", Zagreb link

Memorijalna zbirka akademskog slikara Joze Kljakovića (1889. - 1969.) nalazi se u njegovoj obiteljskoj kući na Rokovu perivoju u Zagrebu. U stalnom postavu predstavljena su ulja na platnu, crteži i skice, uz posebnu izložbu ilustracija za knjigu Ivana Mažuranića Smrt Smail-age Čengijića (Književni jug, Zagreb, 1922.). Manji ambijentalni dio opremljen je namještajem, skulpturama umjetnikovih prijatelja, obiteljskim fotografijama i knjigama s posvetama prijatelja.

Zbirke

Zbirka fotografija i foto albuma Muzej grada Koprivnice, Koprivnica

Predmeti

Gustav Krklec na otvaranju spomenika Franu Galoviću, 1954 Autor: nepoznat fotografija

Gustav Krklec drži govor u ime JAZU (danas HAZU) u Peteranecu 31.10.1954. na otvorenju spomenika Franu Galoviću

Ilustracije

Gustav Krklec Autor: Kljaković, Jozo karikatura

U fundusu Memorijalne zbirke Joze Kljakovića nalazi se 47 fotografija karikatura Joze Kljakovića koje su svojevrsni izuzetno zanimljiv zapis o njegovim suvremenicima. Najpoznatije Kljakovićeve karikature datiraju iz vremena 1917. i 1918. godine koje pripadaju razdoblju Art Decoa i postkubizma. Na karikaturama Joze Kljakovića oživljen je cijeli niz zagrebačkih umjetnika, novinara, profesora i političara. Na pomalo duhovit način Jozo Kljaković bilježi vještom rukom i oštrim okom karakteristike fizionomija poznatih ličnosti dvadesetih i tridesetih godina 20 stoljeća. Njegov karakter i duhovitost u crtežu, te uobićajeno golemi formati zaslužuju istaknuto mjesto u povijesti karikature (Dulibić 2009).

Ustanove

Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin, Varaždin

Od 1980. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" Varaždin pohranjena je Krklecova cjelokupna ostavština u kojoj se čuva 6.110 knjiga i časopisa, rukopisi, pisma književnika, fotografije, osobni dokumenti, radni stol i pokloni. Sačuvana su brojna pisma književnika, a naročito su zanimljiva pisma A.B. Šimića i Tina Ujevića. Dobriša Cesarić i Dragutin Tadijanović redovito su se dopisivali s Gustavom Krklecom, o čemu svjedoče pisma, razglednice i prijateljske posvete pjesama, koje su ubrzo postale antologijske vrijednosti. U raritetima zbirke je i dopisnica oblikovana u ateljeu Pabla Picassa sa potpisima književnika Ernesta Hemingwaya, Johna Dos Passosa i Ludwiga Renna, odaslana iz Madrida 1. svibnja 1937. godine.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Kraš, Marijan. Muzej varaždinske književnosti link Odabrana bibliografija

Autor navodi plejadu književnika čija se ostavština čuva u Knjižnici. Tako je npr. cjelokupna ostavština akademika i književnika Gustava Krkleca otkupljena od njegove supruge Mirjane Krklec, ugovorom od 27. rujna 1980. godine. za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Varaždin. Prema ugovoru, ostavštinu čine inventar i osobne stvari, kompletna biblioteka, rukopisi, pisma, umjetničke slike, odlikovanja, nagrade, priznanja, albumi fotografija te razni pokloni Gustavu Krklecu.

Belan-Simić, Alemka. Baština u narodnim knjižnicama - rezultati ankete link Odabrana bibliografija

Tekst Alemke Belan-Simić objavljen u časopisu "Muzeologija" 43/44

Karikature Joze Kljakovića - iz fundusa zbirke Katalog

Među karikaturama Joze Kljakovića su i one hrvatskih književnika (str. 6. - Gustav Krklec, str. 13 - Milan Begović)