Fedar (Phaedrus), Gaj Julije

Biografija

Fedar (Phaedrus), Gaj Julije

(oko 30. p. n. e. - oko 50 n. e.)

Starorimski basnopisac iz 1. stoljeća poslije Krista. Zahvaljujući Fedaru imamo većinu Ezopovog opusa, a neki čak smatraju da je on bio Ezop!

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Vinkovci, Vinkovci link

Gradski muzej utemeljen je 1946. g., a od 1950. g. smješten je u kasnobaroknoj građevini sagrađenoj za vojne potrebe početkom 1780-ih godina. Muzej se posljednjih godina proširio na pokrajnji kompleks nekadašnjeg zatvora. Stalni postav prezentira arheološku i etnografsku građu. Povijesna građa obuhvaća numizmatiku; oružje, vojnu i lovačku opremu, odore i pribor; zastave i grbove; predmete od stakla porculana i keramike; razglednice, stare fotografije i crteže; odlikovanja, medalje i sl.; zemljopisne karte; diplome; tiskovine i tehničke predmete. Ta građa nije zastupljena u stalnom postavu nego se redovito predstavlja na tematskim izložbama.

Zbirke

Arheološki odjel Gradski muzej Vinkovci, Vinkovci

Predmeti

Tantalova zdjela, Antika Autor: Antonin u Akvileji posuđe, srebrna posuda

Srebrna posuda, dio ostave kasnoantičkoga srebrnog posuđa, pronađena u Vinkovcima 2012. godine. Ukrasna posuda s figuricom, pozlaćenim frizom i natpisom na unutrašnjoj strani koji glasi: AVARI DESCRIBVNTVR QVOS CIRCVMFLVIT / VSVS BONORVM SED NIL POSSVNT TANGERE (Pohlepni su opisani, okruženi bogatstvima koja ne mogu dodirnuti). Riječ je o stihovima rimskog basnopisca Julija Fedra (Phaedrus) iz 1. stoljeća poslije Krista. Stih na zdjeli je iz basne "O važnosti kazni u Tartaru" i odnosi se na opis Tantalovih muka. Ovo je prvi primjer citata iz književnoga djela! (podatke dostavio Hrvoje Vulić)

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

The Vinkovci treasure of Late Roman silver plate: preliminary report link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u Journal of Roman Archaeology, vol. 39 (2017.) https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-roman-archaeology/article/vinkovci-treasure-of-late-roman-silver-plate-preliminary-report/8397A008AE12790A64A5941C981A23CE (pristupljeno 19.4.2018.)

Making The Tantalus Bowl link AV zapisi

U suradnji s British Museumom načinjene su dvije rekonstrukcije Tantalove posude, od kojih je jedna u Gradskom muzeju Vinkovci. Video prikazuje njihov nastanak i funkcioniranje.