Alfirević, Frano

Biografija

Alfirević, Frano

(Zadar, 1903 - Zagreb, 1956)

Pjesnik, prozni pisac i prevodilac. Studirao romanistiku i slavistiku u Zagrebu. Kao stipendist francuske vlade nagrađen za raspravu o životu bretonskih ribara. Radio kao gimnazijski profesor u Trebinju, Sarajevu, Beogradu, Zemunu i Zagrebu. Pisao pjesme, eseje, putopise i kritike. Poezijom (Pjesme, 1934; More i daleki gradovi, 1941; Izabrane pjesme, 1952) prevladavaju teme mora, primorskih mjesta i bosanskih krajolika, a obilježavaju je okrenutost intimi i tišini introspekcije te ispovjedni, elegični tonovi.

Izvori

Muzeji

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka link

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci osnovan je 1948. godine, a nalazi se u historicističkoj zgradi u samom centru grada Rijeke. Iznimno bogat fundus muzeja nema izložbeni prostor za stalni postav, ali muzej često priređuje kontekstualne izložbe iz zbirki te organizira izložbe i manifestacije različitih umjetničkih izričaja. Muzej posjeduje djela s književnim motivima kao i portrete književnika kao što su Ivan Goran Kovačić, Vladimir Lunaček i Dobriša Cesarić. Ističe se i grafička mapa koju su za prvo izdanje "Jame" Ivana Gorana Kovačića izradili Zlatko Prica i Edo Murtić.

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Zavod za književnost i teatrologiju HAZU čuva rukopise pjesama, nedovršenih novela, fragmenata i bilježaka.

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Hrvatsko pjesništvo Boke kotorske link Digitalizirana građa

Digitalna antologija "Hrvatsko pjesništvo Boke", autorice Dijane Milošević, predstavlja projekt digitalizacije pjesničkog opusa Hrvata Boke Kotorske. Antologija je nastala je u cilju objedinjavanja i očuvanja književnog kulturnog blaga Hrvata sa ovog područja.

Sekulić, Ante. Devet pjesama Frane Alfirevića link Odabrana bibliografija

Tekst u: Croatica: časopis za hrvatski jezik, književnost i kulturu, 19,30 (1988.)