Fuis (Fujs), Franjo

Fra Ma Fru

Biografija

Fuis (Fujs), Franjo Fra Ma Fru

(Golo Brdo kraj Virovitice, 1908. - Plitvice, 1943.)

Novinar, fotoreporter i pisac. Prekinuvši 1921. školovanje u Virovitici, pridružio se cirkuskoj družini i s njom obišao Bugarsku, Tursku i Grčku. Jedan od najpoznatijih hrvatskih reportera 1930-ih. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Poginuo prilikom zrakoplovnog preleta Plitvičkih jezera, odlazeći iz Zagreba u partizane.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Virovitica, Virovitica link

Gradski muzej Virovitica središnje je mjesto prezentacije i interpretacije bogate materijalne kulture podravsko-slavonskog kraja i s njom povezanih ideja, vrijednosti i stavova. Smješten je u dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. Obnovljeni stalni postav i raznovrsne aktivnosti koje se na njega nadovezuju komuniciraju prošlost i sadašnjost teritorija iz perspektive čovjekove privrženosti drvu kao prirodnom materijalu koji obrađuje i koristi za svakodnevni život od pretpovijesti do danas. Fundus broji oko 5 000 predmeta, koji prikazuje život virovitičkog kraja od mlađega kamenog doba do kraja 20. st. U stalnom postavu Muzeja izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja.

Zbirke

Kulturno-povijesni odjel Gradski muzej Virovitica, Virovitica

Građa o književnicima čuva se u Kulturno-povijesnoj zbirci, u zasebnoj zbirci pod nazivom Poznati Virovitičani

Predmeti

Tajna svjetionika sv. Luke, 1934. Autor: Fra-Ma-Fu knjiga

Jedino djelo - zbirka novela Franje Fuisa koje posjeduje Muzej, s autorovom posvetom Elzi Ivoš (podatak dostavila D. Sabolić). Knjiga je bibliografska rijetkost.

Ilustracije

Ustanove

Gradska knjižnica i čitaonica, Virovitica

Zbirka Franje Martina Fuisa osnovana je u kolovozu 2018. godine. Poznati Virovitičanin bio je začetnik turističke reportaže, prvi hrvatski novinar istraživač, fotoreporter, pisac, pjesnik i strip-scenarist. Zbirka obuhvaća Fuisove romane, putopise, reportaže, novele, pjesme, stripove, ali i literaturu u kojoj možemo pronaći informacije o samom autoru.

Izložbe, projekti, publikacije

Fra Ma Fu Katalog

Autor izložbe, urednik kataloga i pisac predgovora Mladen Hanzlovsky.

Umjetnost ilustracija Andrije Maurovića: suradnja s FRA-MA-FUOM Izložba

Izložba održana povodom 105. godine rođenja i 70. godišnjice smrti Franje Fuisa; kustos izložbe Veljko Krulčić.

Umjetnost ilustracija Andrije Maurovića: suradnja s Fra-Ma-Fuom Katalog

Popratni katalog izložbe održane povodom 105. godišnjice rođenja i 70. godišnjice smrti Franje Fuisa (Gradski muzej Virovitica, 18.9. - 6.10. 2013.). "Maurović je ilustrirao pojedine Fuisove pripovijetke, novinske članke, romane u nastavcima... pa možemo samo pretpostaviti do koje bi se mjere razvila sinergija dva genijalca, svatko u svom području umjetničkoga izražavanja, da najplodniji, najpopularniji i najbrijantniji hrvatski novinar - rođenjem, djetinjstvom i mladenaštvom Virovitičan - svoga vremena, ponajprije poznat po egzotičnom pseudonimu Fra-Ma-Fu, ujesen 1943. nije poginuo u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći." (iz Predgovora Veljka Krulčića)

Sabolić, Dubravka. Književna baština u Gradskome muzeju Virovitica link Odabrana bibliografija

Tekst Dubravke Sabolić u časopisu "Muzeologija" (Zagreb), br. 43-44

Fra Ma Fu: festival reportaže i reportera link Projekt

Cilj Festivala je očuvanje reportaže kao vrste koja je sve manje zastupljena u medijima u onom obliku kako je to Fuis radio. Fra Ma Fu festival na ulice i trgove donosi atraktivne programe, izložbe, promocije, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora. Osim toga, organiziramo i radionice u kojima naši suradnici gostima, građanima svih uzrasta i turistima otkrivaju male tajne stripa, animacije i fotografije. Obrazujemo mlade, još neafirmirane, novinare i studente na novinarskoj radionici uz mentorstvo vrsnih predavača. Na našim okruglim stolovima i panelima propitkujemo aktualne društvene teme i stanje u novinarstvu, posebno kada je o reportaži riječ Fra Ma Fu festival pokrenuli su 2015. godine Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje, upriličivši ga u Virovitici, Franjinom rodnom gradu. Prva tri festivala održana su u Virovitici, Slatini, Pitomači te na Pustari Višnjica, 2018. godine održan je u Fažani i na Brijunima, a od 2019. održava se u Daruvaru.