Ciraki (Cziraky), Franjo

Požežanin

Biografija

Ciraki (Cziraky), Franjo Požežanin

(Požega, 1847. - Požega, 1912.)

Pjesnik i prozaik. Drugovao s I. Perkovcem, A. Pavićem, F. Markovićem, I. Dežmanom i A. Šenoom te priređivao predavanja iz književnosti. U Požegi radio kao veliki bilježnik, podžupanijski perovođa, gradski načelnik. Zbog bolesti amputirana mu je noga (1861). Pjesma "Dolazak Hrvata na obalu sinjega mora" (Vienac, 1870) nastala je u povodu slike pjesnikova prijatelja F. Quiquereza. Njegovu poeziju određuje pokušaj povezivanja ljubavi i rodoljublja u jedinstven doživljaj. "Florentinske elegije" (1872) plod su njegova puta po Italiji, lirske su i pikturalne putopisne impresije pisane klasičnim metrom u formi elegijskih distiha. Idiličnim epom u desetercu "Jankovo ljetovanje" (pod pseudonimom Požežanin, 1905) humoristički je ocrtao požešku sredinu. M. Peić je napisao za Franju Cirakija: "(...) pisao je pjesmu, kao što kipar stvara kip. Zato je valjda i njegova poezija imala često sudbinu kipa: da je zaborav prekrije kao zemlja".

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Gradski muzej Vinkovci, Vinkovci link

Gradski muzej utemeljen je 1946. g., a od 1950. g. smješten je u kasnobaroknoj građevini sagrađenoj za vojne potrebe početkom 1780-ih godina. Muzej se posljednjih godina proširio na pokrajnji kompleks nekadašnjeg zatvora. Stalni postav prezentira arheološku i etnografsku građu. Povijesna građa obuhvaća numizmatiku; oružje, vojnu i lovačku opremu, odore i pribor; zastave i grbove; predmete od stakla porculana i keramike; razglednice, stare fotografije i crteže; odlikovanja, medalje i sl.; zemljopisne karte; diplome; tiskovine i tehničke predmete. Ta građa nije zastupljena u stalnom postavu nego se redovito predstavlja na tematskim izložbama.

Zbirke

Povijesna zbirka Gradski muzej Požega, Požega

Zbirka rukopisne građe Gradski muzej Vinkovci, Vinkovci

Predmeti

Franjo Ciraki, portret, portret, list iz djela "Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća" Milana Grlovića, 1898. - 1900. Autor: Kovačević, Stjepan grafika

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Vele poštovani gospodine, 1902. Autor: Ciraki, Franjo pismo

Pismo Franje Cirakija Luji Varga.

Ilustracije

Franjo Coraki, 1905. Autor: Atelier Wollner fotografija

Inv. br. 13.217

Franjo Ciraki i gospođa Valerija u Veneciji, 21.9.1893. Autor: Nepoznati autor fotografija

Inv. br. 13.226

Ilustracije

Franjo Ciraki u radnoj sobi, oko 1910. Autor: Nepoznati autor fotografija

Inv. br. 22.759

Ilustracije

Franjo pl.Ciraki (Požega, 10.11.1847. - 13.2.1912), književnik i požeški gradonačelnik, 1904. Autor: Csikos-Sessia, Bela ulje na platnu, slika

Inv. broj: U-61

Ilustracije

Prve pjesme, 1871. Autor: Ciraki, Franjo knjiga

Knjiga se čuva u muzejskoj knjižnici.

Franjo Ciraki kao student, 1866. Autor: F. Kelemen fotografija

inv. br. 27.736 Portret književnika Franje Cirakija. Fotografija izlučena iz Fascikla 10 (Ferdo Quiquerez), ostavština Matka Peića (podatke dostavila Ivana Domanović)

Ilustracije

Ustanove

Gradska knjižnica i čitaonica Požega, Požega

Državni arhiv u Slavonskom Brodu, Odjel u Požegi, Požega

Izložbe, projekti, publikacije

Požeški književnici i njihova djela Katalog

Izložba u povodu Dana grada Požege

Franjo Ciraki (Cziraky) – intelektualac svog vremena Odabrana bibliografija

Tekst Gordana Đurđevića na portalu Pozeski.hr

Brešić, Vinko. Živjeti u Požegi link Odabrana bibliografija

Tekst Vinka Brešića objavljen u "Vijencu" (br. 282, 2004.g.) uz knjige: Franjo pl. Ciraki, Bilježke i Zapisci, prir. Helena Sablić-Tomić, DHK, Požega, 2004.

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Iz ostavštine gradonačelnika Požege Franje Cirakija link Katalog

Predstavljen je dio iz bogate ostavštine F. Cirakija koja se čuva u požeškom arhivu. Izložba održana u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, 28. studenoga - 6. prosinca 2007.

Peić, Matko. Požega Knjiga

Eseji, feljtoni i rukopisi Matka Peića koji se odnose na Požegu i Požežane među kojima su i brojni knjižvnici. Knjigu objavilo Poglavarstvo grada Požege.

Ciraki, Franjo. Florentinske elegije Knjiga

Franjo Ciraki 1871. godine putuje po Italiji, rezultat čega je zbirka pjesama “Florentinske elegije”, prvi put tiskana u časopisu “Vienac” 1872. godine. Autor predgovora je Matko Peić, a bilješke o djelu i studiju o pjesniku napisao je dr. Josip Andrić. Knjiga je dostupna u knjižnici MDC-a.

Klarić, Dijana. Privatna knjižnica Franje Cirakija – preteča Narodne knjižnice u Požegi? link Odabrana bibliografija

U članku se govori o privatnoj knjižnici Franje Cirakija, okolnostima njezina nastanka, njezinu korištenju za vrijeme života Franje Cirakija, ali i nakon njegove smrti kada ju je oporučno poklonio Pučkoj dječačkoj školi u Požegi. Privatna knjižnica Franje Cirakija dio je zavičajne zbirke Possegana Gradske knjižnice i čitaonice Požega.