Gundrum, Fran Srećko

Oriovčanin

Biografija

Gundrum, Fran Srećko Oriovčanin

(Oriovac, 1856. - Križevci, 1919.)

Liječnik, hrvatski pisac i prevoditelj, enciklopedista široke kulture i znanja. Njegov prinos književnosti hrvatske moderne bio je sporadičan i skroman: autor je nekoliko obradaba povijesnih i narodnih bugarskih priča te izvornih pripovijedaka naglašene odgojne i folklorne crte s ponekim egzotičnim motivom (Mejrima u Prosvjeti 1900, Zulejka u Tjedniku bjelovarsko-križevačkom 1909/10). Na hrvatski je preveo Vazovljeve romane Pod jarmom (Križevci 1898) i Kazalarska carica (Osijek 1907), Konstantinovljev popularni roman Baj Ganjo (Zagreb 1909), a na bugarski Tucićevu dramu Truli dom. Bio je pokretač i nositelj društvenih aktivnosti, napose iz higijene, zdravstva, unapređenja poljodjelstva, voćarstva i vinogradarstva, književnosti, povijesti i kulture uopće te osnivač knjižnica i čitaonica na širem području Križevaca i Bjelovara. Proučavao je prošlost križevačkoga kraja i opisao neke arheološke nalaze. Bavio se filatelijom i numizmatikom; veći dio njegove zbirke staroga i novovjekog novca otkupio je zagrebački Arheološki muzej. Bio je predsjednik pjevačkih društava »Davor« u Brodu na Savi i 1895–96. »Zvono« u Križevcima. Osnovao je 1899. podružnicu Hrvatskoga planinarskog društva »Kalnik« u Križevcima, a osnivač je 1904. i prvi starješina tamošnjega Hrvatskog sokola. Bio je član bečkog antropološkog društva te češkoga i krakovskoga liječničkog društva. Posmrtno je objavljena njegova autobiografija (1856–1899), Slike iz moga života (Kolo, 2000, 4).

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Križevci, Križevci link

Muzej se nalazi u kući Karas, jednoj od najstarijih građanskih kuća u gradu (u kojoj su nekoć bili pavlinski hospicij i prva javna ljekarna u gradu u 18. st.). Stalni postav čine izlošci nekoliko zbirki. Život građanskog staleža odražava Kulturno-povijesna zbirka, s tipičnim inventarom nastalim na prijelazu iz 19. u 20. st. Križevci su prikazani kao grad povijesti i kulture s biografijama najznačajnijih Križevčana. Poseban je naglasak dan značenju Križevačkih štatuta, jedinstvenih veselih pravila o tome kako se ponašati "pri veselicama".

Zbirke

Kulturno-povijesna zbirka Gradski muzej Križevci, Križevci

Predmeti

Portretna fotografija dr. Frana Gundruma, kraj 19. st. Autor: Wollner fotografija

Fran Gundrum Oriovčanin, križevački fizik i liječnik snimljen u ateljeu, stoji kraj stolice. U lijevoj ruci drži bijele rukavice. Snimljeno u ateljeu Wollmer, Požega. GMK-5171 Podatke dostavio Ozren Blagec.

Ilustracije

Posjetnica dr. Frana Gundruma, oko 1900. Autor: neutvrđeni autor posjetnica

GMK-5178

Ilustracije

Fotografija dr. Frana Gundruma s medicinskim sestrama, 1916. Autor: neutvrđeni autor fotografija

Fotografija (razglednica) F. Gundruma sa dobrovoljnim bolničarkama Podružnice Crvenog Križa u Križevcima 1916. g. GMK-5162 Izvor: katalog izložbe "Dr. Fran Srećko Gundrum - Oriovčanin" Gradski muzej Križevci, 2016., str. 13.

Ilustracije

Dr. Fran Gundrum u sokolskoj uniformi, poč. 20. st. Autor: Mosinger, R. fotografija

Crno-bijela fotografija dr. Frana Gundruma u sokolskoj uniformi. Snimljeno u Zagrebu u "Artističkom zavodu Mosinger", Ilica 8. GMK-6603 Podatke dostavio Ozren Blagec.

Ilustracije

Skica govora za obljetnicu rođenja P. Preradovića, 10.03.1918. g. Autor: Gundrum Oriovčanin, Fran Srećko rukopis

Tekst Dr. F. Gundruma o Petru Preradoviću, bilješka za govor obljetnici njegova rođenja. 10.3.1918. Podatke dostavio Ozren Blagec. GMK-5749

Ilustracije

Alkohol - otrov, 1904. Autor: Gundrum Oriovčanin, Fran Srećko knjiga

Knjiga "Alkohol - otrov" dr. Gundruma. Knjiga objavljena u Zagrebu 1904. Tvrdi uvez, 34 stranice. GMK-6600 Podatke dostavio Ozren Blagec,

Ilustracije

Posjet piramida u El-Gizehu kod Kaira, 1903. Autor: Gundrum Oriovčanin, Fran Srećko razglednica

Dr. Gundrum Oriovčanin sjedi na devi ispred piramide sa dvojicom Egipćana. Razglednica je pozivnica na predavanje u Društvu hrv. književnika u Zagrebu. Poslano u Zagreb 28.11.1903 na adresu: Dane Gruber - odbornik "Društva hrv. književnika". Tekst: Najučitivije pozivljem Vaše p.n. Gospodarstvo na predavanje: "Posjet piramida u El-Gizehu kod Kaira", koje ću dne 3. prosinca t.g. u 8 sati u večer držati u prostorijama: "Društva hrv. književnika" u Zagrebu. Uspomena na moje putovanje Egiptom. Posjet piramida u El-GIzeh kod Kaira dne 26. studenoga 1902. Osobitim štovajem Dr. Fran S. Gundrum Oriovčanin. zem. zdravstveni savjetnik i gradski fizik u Križevcu. 29. studena 1903. GMK-5547 Podatke dostavio Ozren Blagec

Ilustracije

Jamnička kiselica, 1905. Autor: Gundrum Oriovčanin, Fran Srećko knjiga

Knjiga "Jamnička kiselica" dr. Gundruma. Tvrdi uvez, 152 stranice, 13 slika. GMK-6610 Podatke dostavio Ozren Blagec.

Ilustracije

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Gradivo se najvećim dijelom sastoji od korespondencije (dopisnica, razglednica i pisama) koju su razni uputili F. Gundrumu ili raznim drugim osobama. Djelomično su pošiljatelji bili hrvatski vojnici ranjenici iz raznih bolnica tijekom Prvog svjetskog rata koji su pisali svojim obiteljima. Fond također sadrži i prazne kuverte pisama upućenih F. G, te diplome koje su mu dodijelila razna društva (Hrvatski Sokol, Matica hrvatska, Vatrogasna društva).

Gradska knjižnica Slavonski Brod, Slavonski Brod

Arhiv HAZU, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Dr. Fran Srećko Gundrum Oriovčanin – u povodu 160. godišnjice rođenja link Izložba

Izložba (6.10. - 29.10. 2016.) je popraćena i katalogom

Dr. Fran Srećko Gundrum - Oriovčanin (Oriovac, 9. 10. 1856. - Križevci 24.7. 1919.) Katalog

Gradski muzej Križevci, 6.10. - 29.10. 2016.

Gundrum, Fran Srećko. O vožnji na biciklu link Digitalizirana građa

Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1904.