Galović, Fran

Biografija

Galović, Fran

(Peteranec kraj Koprivnice, 1887 - Radenkovići, Srbija, 1914)

Književnik. Studij slavistike i klasične filologije završio u Zagrebu 1913. Radio kao učitelj u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Unovačen početkom I. svjetskog rata; poginuo na srpskom bojištu. Za života su mu objavljene četiri knjige: drama Tamara (1907), zbirka pjesama Četiri grada (1913), pripovijesti Začarano ogledalo (1913) i Ispovijed (1914), a glavnina opusa ostala je po časopisima ili neobjavljena, ali dostupna u rukopisnoj ostavštini u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te na Odsjeku za povijest hrvatske književnosti HAZU. Cjelokupni mu je književni opus objelodanjen zahvaljujući Juliju Benešiću (10 svezaka, 1942–43). Galović je svoje mjesto u antologiji hrvatske književnosti zauzeo s 22 pjesme iz nezavršenog kajkavskog ciklusa "Z mojih bregov" koji se smatra vrhuncem moderne dijalektalne lirike.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gliptoteka HAZU, Zagreb link

U fundusu se nalazi više od 13 000 predmeta, među kojima i portreti poznatih hrvatskih književnika. U zbirci hrvatskog kiparstva nalaze se skulpture Vanje Radauša, Vojina Bakića i drugih koje prikazuju poznate književnike poput Antuna Gustava Matoša, Ivana Gorana Kovačića, Janka Polića Kamova itd.

Muzej grada Koprivnice, Koprivnica link

Fundus Muzeja grada Koprivnice ima preko 20 000 predmeta u svojim zbirkama i fondovima. Veliki dio građe je prikupio dr. Leander Brozović (1897. - 1962.), osnivač Muzeja. U stalnom postavu Muzeja izložena je Zbirka književnika Ante Neimarevića. U stalnom postavu je izložen i zidni sat Antuna Nemčića. Zaslugom dr. Leandera Brozovića, nedugo iza 2. svjetskog rata, sakupljena je Miškinina ostavština. U muzejskoj se knjižnici izdvajaju Zbirka starih i vrijednih knjiga među kojima su i knjige Mihovila Pavleka Miškina te Caprociensia - zbirka knjiga i novina tiskanih u Koprivnici.

Predmeti

Fran Galović, 1959.-1961. Autor: Radauš, Vanja skulptura

Iz ciklusa „Panopticum Croaticum“. Ilustracija dostupna u Digitalnoj zbirci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (DiZbi.HAZU)

Izvori

Noćni ormarić, druga pol. 19. st. Autor: nepoznat

Noćni ormarić iz klijeti Frana Galovića. Muzeju poklonio Valko Loborec. Izvor: katalog izložbe "Fran Galović", str. 5.

Autoportret u dobi of 18 godina, oko 1905. Autor: Galović, Fran crtež olovkom

Autoportret Frana Galovića sačuvan u vinogradu njegova oca u Koprivnici. MGKc 11935

Pozivnica i bedž s otrkrića spomenika Franu Galoviću, 1954. Autor: Nepoznati autor bedž, pozivnica

Natpis na bedžu od papira: Otkriće spomenika Franu Galović Peteranec 31. X. 1954.

Ilustracije

Fran Galović kao domobranski dočasnik, između 1910. i 1914. Autor: Brauner i Wollner fotografija

MGKc 11890

Fran Galović sa suborcima 27. domobranske sisačke pješačke pukovnije, Sisak, 1914. Autor: Nepoznati autor fotografija

MGKc 11891

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

U Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu čuvaju se Galovićeve bilješke, fragmenti, članci, album crteža, notes, kao i jedan dio vrijedne književne ostavštine.

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

HDA posjeduje posljednju dopisnicu Frana Galovića, poslanu sa ratišta, u kojoj piše da je zdrav i dobro

Izložbe, projekti, publikacije

Književni festival "Galovićeva jesen" (1994 - ) link Projekt

Digitalizirana književna građa Frana Galovića link Digitalizirana građa

Seleš, Zdravko. Zvezde Frana Galovića (Zabilješke o Galoviću) Odabrana bibliografija

U: Podravski zbornik 2009.

Trag u vremenu – slikarski Hommage Franu Galoviću link Izložba

Fran Galović (1887. - 1914.) Katalog

Katalog izložbe (Muzej grada Koprivnice, 24. listopada - 14. studenoga 2002.) autora izložbe i urednika kataloga Dražena Ernečića.

Maksić Gudek, Jelena. Književnost Podravine u Prvom svjetskom ratu Katalog

Tekst u katalogu izložbe "Slobodni i kraljevski grad Koprivnica u Prvom svjetskom ratu 1914. - 1918." (Muzej grada Koprivnice, 12.12. 2014. - 31.1. 2015.).

Sabolović-Krajina, Dijana. Nepoznato i manje poznato o Franu Galoviću Odabrana bibliografija

Tekst Dijane Sabolović-Krajina u "Podravskom zborniku (sv. 51), str. 208-212.

Kolar, Mario. Fran Galović i Hrvatska mlada lirika : esej povodom dviju stogodišnjica (1914.-2014.) Odabrana bibliografija

U: Podravski zbornik, 40 (2014)

Izložba o Franu Galoviću u Peterancu link Izložba

Izložba počinje velikim brončanim poprsjem Frana Galovića ispred zgrade Općine, a koje je na poziv ondašnjeg direktora Muzeja grada Koprivnice dr. Leandera Brozovića 1954. izradio mladi akademski kipar Ivan Sabolić za velikog obilježavanja 40. godišnjice njegove smrti. U nekoliko velikih vitrina biti će izložene brojne knjige i časopisi koji će otkriti Galovićev bogati književni repertoar koji sadrži pripovijetke, drame, njegove uredničke domete, prijevode i korespodenciju s relevantnim imenima javnih radnika u kulturi svog vremena. Književni pregled započeti će sa zbornikom Hrvatska mlada lirika iz 1914. g. u kojem je Galović zastupljen zajedno s Ivom Andrićem, Tinom Ujevićem, Zvonkom Milkovićem, Jankom Polićem Kamovom, Ljubom Wiesnerom i Nikolom Polićem, a slijedi Književna Republika, koja se čuva u Muzeju grada Koprivnice, iz 1925. g. u kojoj je u redakciji Miroslava Krleže uz suradnju Julija Benešića objavljena prvi put zbirka Z mojih bregov. Ovaj stoljetni književno-povijesni pregled završiti će s recentnom knjigom Dok večer se zmrači iz 2020. g. u redakciji Marija Kolara. Ambijentalizaciju izložbe upotpuniti će nekoliko komada namještaja iz klijeti u Širovicama te nekoliko fotografija i faksimilne dokumentacije, a biti će otvorena do 20. kolovoza 2021. godine.

Krleža, Galović i podravski vinogradi Izložba

Izložba održana u Galeriji Koprivnica, 28. siječnja - 28. veljače 2022.