Marušić-Davidović, Filip

Biografija

Marušić-Davidović, Filip

(Omiš, 1874. - Trbounje, 1944.)

Liječnik, prirodoslovac i književnik. Član staroga plemstva Poljičke republike. Bavio se kulturnim i političkim radom, pisao je književne radove - "Gorocvijet u dolini: rapsodije, elegije i meditacije (1926.)"; "Antikrist" (drama u tri čina); "Vilenjak" (drama); "Tajne života" (drama u tri čina). Autor je i likovno-kritičkih tekstova (npr. O Meštrovićevoj Povijesti Hrvata) za "Hrvatski glasnik" i "Tribunu" kao i djela medicinske tematike ("Liječnikovi zapisci", 1913.; "Izvještaj antimalarične borbe u drniškoj Zagori", 1926.; "Prva pomoć u nesrećama", 1936.). Prijateljevao je i s don Franom Bulićem još od svojih gimnazijskih dana. Sudjelovao je u radu sokolskog društva, ali i Hrvatskoga katoličkog društva Orao. Sahranjen je na mjesnom groblju u Badnju, a grob mu krasi kasetirani portret, rad Ivana Meštrovića.

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Drniš, Drniš link

Gradski muzej Drniš uz impresivnu zbirku radova Ivana Meštrovića koja sadrži 50-ak radova tog umjetnika, Muzej ima i arheološku, kulturno-povijesnu zbirku, zbirku starih fotografija i razglednica, zemljovida i grafika, zbirku oružja i vojne opreme, numizmatičku zbirku, zbirku medalja i odlikovanja te zbirku suvremene umjetnosti. U galerijskom prostoru muzeja izmjenjuju se gostujuće izložbe s izložbama obilne muzejske građe koja nije obuhvaćena stalnim postavom, organiziraju se promocije knjiga, koncerti i slične kulturne manifestacije. Muzej posjeduje doniranu knjižnicu liječnika i književnika Filipa Marušića-Davidovića.

Predmeti

Gorocvijet u dolini, 1926. Autor: Marušić-Davidović, Filip knjiga

Knjiga se čuva u knjižnici Gradskoga muzeja Drniš

Ilustracije

Grb obitelji Marušić Autor: - grb

Jedan od članova plemićke obitelji bio je i dr. Filip Marušić koji je kao liječnik djelovao u Drnišu. Prema dokumentaciji u austrijskom državnom arhivu u Beču do Prvoga svjetskog rata bio je jedan od najpoznatijih rudarskih poduzetnika. Bavio se i književnošću, napisao je nekoliko knjiga, najpoznatija je 'Liječnikovi zapisi', a bio je i član tadašnjeg Pen kluba. Kao liječnik drniškoga kraja zapazio je talent mladog Ivana Meštrovića i lokalnog svećenika upozorio na darovitost našeg budućeg najpoznatijega kipara. Dr. Filip Marušić pokopan je u Drnišu, a nadgrobni spomenik na njegovom grobu izrađen je prema skici Ivana Meštrovića. (preuzeto 29.8.2018)

Ilustracije

Prva pomoć u nesrećama, 1936. Autor: Marušić-Davidović, Filip knjiga

Priručnik je ilustrirao J. Kljaković.

Ilustracije

Pogodba, Drniš, 1906. Autor: - arhivsko gradivo

Dr. F. D. Marušić dolazi u Drniš1903. g. za rudarskog liječnika u Siverić i općinskog liječnika Drniša. (podatak dostavio: Davor Gaurina)

Ilustracije

Vilenik (Vilenjak) Autor: Marušić-Davidović, Filip rukopis

Ilustracije

Dopis Heraldičkoga zavoda, 1939. Autor: - pismo, arhivsko gradivo

Ilustracije

Oslobodjenje: posvećeno dr. Anti Trumbiću našem besmrtniku, Split, 1918. Autor: Marušić-Davidović, Filip knjiga

Ilustracije

Antikrist: igrokaz u 4 čina Autor: Marušić-Davidović, Filip rukopis

Na naslovnom listu naveden moto: "Bolje ti se s čovjekom pobiti, nego s nečovjekom cjelivati. Nar. poslovica"

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Marušić-Davidović, Filip. Gorocvijet u dolini: rapsodije, elegije i meditacije link Digitalizirana građa

Digitalizirani izvornik: Split, Morpurgo, 1926. (Split : Hrvatska štamparija)

Marušić, F. D.Tajne života link Digitalizirana građa

Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1911.

Davidović-Marušić, Filip. O bojenju vune travama link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu: Ethnologica Dalmatica (1, 1913.)

Liječnici pisci u hrvatskoj književnosti od Dimitrije Demetra do danas Knjiga

Objavljeno u: Kronika Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ; god 10, br. 21-22, 2008.