Šurmin, Đuro

Biografija

Šurmin, Đuro

(Siščani, 1867. - Zagreb, 1937.)

Hrvatski književni povjesničar i političar. Njegov znanstveni opus obuhvaća djela s područja povijesti književnosti, povijesti i filologije: Povjest književnosti hrvatske i srpske (1898), Iz zajedničke književne prošlosti Bosne i Slavonije (1901), Hrvatski preporod (I–II, 1903–04), Stvaranje Srbije (1921), Osnovke ugovora u Londonu 1915 (1928), Vojska i hrvatska politika 1915. god. (1932). U sklopu Monumenta historico-juridica Slavorum meridionalium priredio je zbirku srednjovjekovnih pretežno glagoljskih spomenika (Hrvatski spomenici, 1898). Njegova ostavština čuva se u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Čazma, Čazma link

Gradski muzej u Čazmi vlasnikom je Memorijalne sobe književnika i agronoma Slavka Kolara koja nastaje od ranih 1970-ih godina, a danas broji 227 predmeta. Zbirka nakon 1990. godine više nije u memorijalnoj sobi sa stalnim postavom, ali se izlaže na povremenim izložbama. Muzej sadrži Zavičajnu zbirku u kojoj se sabiru osobni predmeti, dokumenti, rukopisi, knjige zavičajnih književnika.

Zbirke

Zavičajna zbirka Gradski muzej Čazma, Čazma

Zbirka do sada sadrži: knjige s ilustracijama grafičarke Zdenke Pozaić, knjige s ilustracijama Slavka Vörösa (Vereš), knjige Đure Šurmina, Đure Sudete, Eugena Dapca (otac), Ivana Dončevića, povijesni časopis Koprive (uvezena izdanja od 1912. do 1926. kada je vlasnik, ilustrator i karikaturist bio Slavko Vörös, časopise "Radost", "Smib" i "Modra lasta" s objavljenim radovima učitelja i pjesnika Dušana Stojčevića, novinara i književnika Dragana Smuđa i drugih, lokalnih i zavičajnih autora. Zbirka je u nastajanju.

Predmeti

Povijest književnosti hrvatske i srpske, 1898. Autor: Šurmin, Đuro knjiga

Jedno od najznačajnijih znanstvenih djela Đure Šurmina je "Povijest književnosti hrvatske i srpske", Tisak i naklada knjižare L. Hartmana, Kugli i Deutsch, 1898. To je bilo prvo književno povijesno djelo u Hrvatskoj i u Hrvata o hrvatskoj književnosti. U knjizi Šurmin iznosi teze da je jezik kojim govore Hrvati i Srbi „jedan jezik“ jednog naroda s dva imena, podijeljenog u dvije države. (Jadranka Kruljac-Sever) Inv. br. 7718

Ilustracije

Čitanka iz književnih starina staroslavenskih, hrvatskih i srpskih za 7. i 8. razred srednjih škola, 1923. Autor: Šurmin, Đuro; Bosanac, Stjepan knjiga

Peto izdanje knjige (prvo izdanje 1896.) Inv. br. 7396

Ilustracije

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Rukopisna ostavština i dokumenti Đure Šurmine čuvaju se u HDA

Izložbe, projekti, publikacije

Tko je Đuro Šurmin Katalog

Gradski muzej Čazma, 22. 4. 2016. - 31. 7. 2016.

Kruljac-Sever, Jadranka. Neki prilozi k životopisu Gjure / Đure Šurmina Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u "Zborniku o Đuri Šurminu" sa znanstvenoga skupa Zagreb, Varaždin, Čazma, 21. i 22. travnja 2016.