Deželić, Đuro (Gjuro) Stjepan

Biografija

Deželić, Đuro (Gjuro) Stjepan

(Ivanić Grad, 1838. - Zagreb, 1907.)

Prozaik, publicist, prevoditelj i javni djelatnik. Đuro Deželić je bio marljiv djelatnik i u drugim područjima kulturnog i javnog života. Uređivao je "Narodne novine" i "Danicu", bio je i prvi urednik "Domobrana" (1866.) i "Vienca" (1869.). Pisao je i povijesne i filozofske rasprave, političke članke, poeziju, pripovijesti, romane, putopise i životopise poznatih sunarodnjaka. Čitatelje je naročito privlačio popularno pisanim člancima iz hrvatske povijesti. Utemeljitelj je Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice (1876.), a 1882. piše i objavljuje "Obučevnik za dobrovoljne vatrogasce", prvu vatrogasnu knjigu na hrvatskom jeziku.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Muzej hrvatskog vatrogastva, Varaždin link

Zanimljiva i bogata tradicija hrvatskog vatrogastva zaslužuje brižno čuvanje i adekvatnu prezentaciju javnosti, a s tim je ciljem uspostavljen Muzej hrvatskog vatrogastva na adresi Trenkova 44 u Varaždinu. Povećanjem broja vatrogasnih društava otvorilo se pitanje osnivanja organizacije koja bi povezala postojeća društva, pomogla osnivanje novih, te radila na boljem organiziranju vatrogastva što je dovelo do osnivanja Hrvatsko slavonske vatrogasne zajednice 1876.. Cilj joj je bio jačanje vatrogasne organizacije, povećanje broja društava, briga o opremljenosti i osposobljenosti vatrogasaca, evidencija intervencija te ostali poslovi na promicanju vatrogastva. Za prvog predsjednika zajednice izabran je Gjuro Stjepan Deželić (1838. – 1907.), otac hrvatskog vatrogastva.

Muzej Ivanić-Grada, Ivanić-grad link

Misija Muzeja Ivanić-Grada je biti muzejsko, kulturno, komunikacijsko i informacijsko središte grada Ivanić-Grada i šireg gradskog područja. Misija Muzeja jest postati centar koji vodi sustavnu brigu o sabiranju, zaštiti, istraživanju, komuniciranju i izlaganju civilizacijskih, kulturnih, povijesnih i prirodnih materijalnih i nematerijalnih dobara Ivanić-Grada i šire okolice te djelovati kao inicijator, organizator i realizator kulturne prakse koja se ishodi iz potreba, želja i mogućnosti uže i šire zajednice

Predmeti

Gjuro (Đuro) Deželić, list iz djela "Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća" Milana Grlovića, 1898. - 1900. Autor: Stjepan Kovačević grafika, litografije

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Vatrogasna himna za mužki četveroglasni sbor, 1898. Autor: Deželić, Gjuro notna građa

Skladao Ivan Zajc.

Šumski požari. Propisi i strukovna uputa, 1891. Autor: Deželić, Gjuro tiskana građa

Ilustracije

Vatrogasna glazba u Zagrebu, 1907. Autor: Deželić, Gjuro tiskana građa

Ilustracije

Vatrogasni vježbovnik, 1895. Autor: Deželić, Gjuro tiskana građa

Ilustracije

Vatrogasni viestnik, br. 1(1896.), 1896. Autor: Deželić, Gjuro tiskana građa

Ilustracije

Vatrogasni propisnik za prokušavanje štrcaljke, 1894. Autor: Deželić, Gjuro tiskana građa

Ilustracije

Središnji odbor Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice, 1905. Autor: Nepoznati autor fotografija

Stoje (s lijeva): Đuro Dražić, Josip Apsac, Mirko Kolarić, Ivan Domitrović Sjede (s lijeva): Mirko Kleščić, Gjuro Stjepan Deželić, Srećko Udel, Žiga Krauth

Ilustracije

Gjuro Stjepan Deželić, 2. pol. 19. st. Autor: G. i I. Varga fotografija

IVG:510 9

Hrvatska kuharica ili Pouka kako se gotove svakakva jela, Zagreb, 1868. Autor: Deželić, Đuro Stjepan knjiga

Tiskom i troškom A. Jakića

Ilustracije

Đuro Stjepan Deželić, 1888. Autor: - fotografija

510:IVG 11

Dragoljub ili upisnik kalendar za javne urede, 1903. Autor: Deželić, Đuro Stjepan knjižna građa

Puni naslov: "Dragoljub ili upisnik kalendar za javne urede odvjetnike, kr. javne i obćinske biljeznike, agente, privatne pisarne, trgovce, obrtnike te ine poslovodje sa književnim darom za prostu godinu 1903. sastavio Gjuro Stj. Deželić, gradski viećnik". Đuro Stjepan Deželić od 1861. izdaje kalendar Dragoljub, koji u godištima 1867. i 1868. mijenja podnaslov i postaje polumjesečnik, a zatim ponovno izlazi kao godišnjak do 1907. uz manje prekide.

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Fond sadrži gradivo koje se odnosi na članove obitelji Deželić (njihova književna djela, korespondencija, biografski materijal, memoarsko gradivo, dokumentacija o imovnom stanju, o društveno–humanitarnom radu, fotografije), na članove srodnih obitelji Kontak i Šoštarić, te šest manjih zbirki koje je prikupio i sredio Velimir Deželić ("Stampata", "Autografi", "Lica", "Portreti", "Krajevi", "Historija").

Državni arhiv, Zagreb

Fond sadrži gradivo koje se odnosi na članove obitelji Deželić (njihova književna djela, korespondencija, biografski materijal, memoarsko gradivo, dokumentacija o imovnom stanju, o društveno–humanitarnom radu, fotografije), na članove srodnih obitelji Kontak i Šoštarić, te šest manjih zbirki koje je prikupio i sredio Velimir Deželić ("Stampata", "Autografi", "Lica", "Portreti", "Krajevi", "Historija").

Izložbe, projekti, publikacije

Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja Katalog

Gjuro Stjepan Deželić: otac hrvatskog vatrogastva Knjiga

Autori: Đuro Deželić i Đuro Gajdek.

Arhiva Vatrogasnog vjesnika link Digitalizirana građa

Digitalizirani primjerci Vjesnika od 1896. do 1917. godine.

Gjuro Stjepan Deželić Izložba

Izložba povodom 180. rođendana Gjure Stjepana Deželića (svibanj - rujan 2018.)

Nađ, Ivan. Đuro Stjepan Deželić, zmaj Klokočki II (1838. - 1907.) i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Zbornik Moslavine" 13(2012.)

Predstavljanje Deželićeve kuharice Projekt

Uz temu edukativne muzejske akcije "Prehrana" u Muzeju Ivanić-Grada predstavljena je knjiga Đure Stjepana Deželića "Nova hrvatska kuharica ili pouka kako se gotove svakakva jela" (Zagreb, 1868.). Kuharica je predstavljena kao primjer istraživačkog, prevoditeljskog i izdavačkog obrasca kakav je u svom radu koristio Gjuro Stj. Deželić.

Ivanićke uspomene - Đuro Stjepan Deželić Knjiga

Sabrao i uredio Marko Grdan.

Znameniti građani - Đuro Stjepan Deželić link Odabrana bibliografija