Ester, Đuro

Biografija

Ester, Đuro

(Koprivnica, 1844 - Koprivnica, 1892)

Koprivnički učitelj i hrvatski komediograf, središnja ličnost koprivničkog školstva druge polovice 19. stoljeća, član Hrvatskog-pedagogijskog zbora u Zagrebu te komediograf čije su se komedije uspješno prikazivale u starom Hrvatskom narodnom kazalištu na Gornjem gradu u Zagrebu. Kao mladi učitelj Ester je u Koprivnici osnovao diletantsko kazališno društvo. Od Esterovih dramskih djela danas su dostupna četiri tematski različita komada: Šoštar i ašešor, Redateljske neprilike, Penzionatkinja i Pravnički ples, koji potječu iz osamdesetih godina 19. stoljeća. Žanrovske odrednice obuhvaćaju izvornu šalu i pučku šalu, a podnaslovi na sačuvanim kazališnim tekstovima i kazališnim ceduljama bilježe i žanr izvorne vesele igre, pučke glume, pučke šaljive igre ili pučke komedije.

Izvori

Muzeji

Muzej grada Koprivnice, Koprivnica link

Fundus Muzeja grada Koprivnice ima preko 20 000 predmeta u svojim zbirkama i fondovima. Veliki dio građe je prikupio dr. Leander Brozović (1897. - 1962.), osnivač Muzeja. U stalnom postavu Muzeja izložena je Zbirka književnika Ante Neimarevića. U stalnom postavu je izložen i zidni sat Antuna Nemčića. Zaslugom dr. Leandera Brozovića, nedugo iza 2. svjetskog rata, sakupljena je Miškinina ostavština. U muzejskoj se knjižnici izdvajaju Zbirka starih i vrijednih knjiga među kojima su i knjige Mihovila Pavleka Miškina te Caprociensia - zbirka knjiga i novina tiskanih u Koprivnici.

Predmeti

Vatrogasci (komedija u 2 čina) Autor: Ester, Đuro rukopis

Rukopis komedije koja nije tiskana ni izvođena.

Obitelj Đure Estera Autor: Atilier Herm. Ficker, Zagreb fotografija

Izvor: Ernečić, Dražen. Đuro Ester (deplijan izložbe), Muzej grada Koprivnice, 2017.

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Đuro Ester (Koprivnica, 1844 – Koprivnica, 1892), koprivnički učitelj i hrvatski komediograf link Izložba

Izložba Đuro Ester (Koprivnica, 1844 – Koprivnica, 1892), koprivnički učitelj i hrvatski komediograf, Muzej grada Koprivnice, 29. ožujka 2017. u 13,00 sati. Izložba će građom iz fundusa Muzeja grada Koprivnice, Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU Zagreb te privatnih zbirki prikazati životopis središnje ličnosti koprivničkog školstva druge polovice 19. stoljeća, člana Hrvatskog-pedagogijskog zbora u Zagrebu te komediografa čije su se komedije uspješno prikazivale u starom Hrvatskom narodnom kazalištu na Gornjem gradu u Zagrebu. Izložba se postavlja uz 125. godišnjicu njegove smrti, ostaje otvorena do 23. travnja 2017. godine, a realizirana je uz potporu Grada Koprivnice.

Ljubić, Lucija. Igre i šale Đure Estera link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u Dani Hvarskoga kazališta, 31 (2005)

Peterlin, Ivan. Đuro Ester - pisac stare Koprivnice link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u: "Podravski zbornik", 6(1980.)