Tadijanović, Dragutin

Biografija

Tadijanović, Dragutin

(Rastušje, 1905. - Zagreb, 2007.)

Pjesnik i prevoditelj. Tadijanovićev pjesnički opus sadrži više od 500 pjesama, a za svoj je književni rad nagrađen brojnim nagradama, među kojima je i nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 1969. godine. Tadijanovićeva osobnost i stvaralaštvo svrstali su ga među najpopularnije autore hrvatske književnosti, o čemu svjedoče mnogobrojna ponovljena izdanja njegovih knjiga u Hrvatskoj i prevođenje na dvadesetak svjetskih jezika. Bio je počasni član brojnih kulturnih društava i organizacija, obnašao dužnosti tajnika i predsjednika Društva hrvatskih književnika te potpredsjednika Matice hrvatske. Akademijin ga je razred za književnost dva puta, 1996. i 1997. godine, predložio za Nobelovu nagradu za književnost.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Slavonski Brod link

Galerija umjetnina sastoji se od nekoliko zbirki, od kojih su dvije predstavljene kao stalne izložbe: Galerija Ružić i Spomen-dom Dragutina Tadijanovića. Prostor u prizemlju palače Horvat, ulica Ante Starčevića 8 uređen je u memorijalnu zbirku pjesnika Dragutina Tadijanovića. Spomen dom pokušava dočarati ambijentalne vrijednosti svake sobe iz pjesnikova zagrebačkog stana u Gajevoj ulici. Sobe su uređene zanimljivim elementima autentičnog namještaja, memorabilijama, bogatim arhivom, rukopisima, skulpturama, fotografijama, pismima, velikim brojem knjiga i umjetnina, koji posreduju na taj način između nas i vremena u kojem je pjesnik živio. Spomen-dom Dragutina Tadijanovića Pjesnik i akademik Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) darovao je svoju pokretnu imovinu gradu Slavonskom Brodu. U palači Horvat, spomeniku kulture iz 19. st., smješten je Spomen-dom Dragutina Tadijanovića, u kojemu je izložena književnikova donacija. Uz stalni postav, tri Tadijine sobe, identično uređene kao na njegovoj zagrebačkoj adresi u Gajevoj 2, tu je i bogata knjižna ostavština koja obuhvaća oko 6 000 knjiga. Sobe su opremljene autentičnim namještajem, u njima su memorabilije, bogata arhiva, rukopisi, skulpture, fotografije, pisma, umjetnine (djela O. Glihe, J. Vanište, M. Tartaglie, M. Stančića, Đ. Sedera, V. Radauša...), nakit pjesnikove supruge pok. Jele Tadijanović, raritetni primjerci kompleta enciklopedija objavljenih u vrijeme NDH. Među predmetima iz piščeva stana zanimljiv je radni stol koji je projektirao kipar Ivan Meštrović te pisaći stroj na kojemu je Tadijanović pisao od svog mladenaštva do posljednjih dana života, kao i štap kojim se u starosti pomagao pri hodu... Posjetitelji se mogu upoznati i s Tadijanovićevim djelima te poslušati i pogledati audio-vizualne zapise na kojima pisac recitira svoje pjesme.

Ilustracije

Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod link

Gradski i arheološki muzej u Brodu na Savi osnovan je odlukom Gradskog poglavarstva 1934. godine. Osnivač i prvi kustos bio je Julije Hoffmann, željeznički činovnik, zaljubljenik u starine i strastveni sakupljač koji je gradu poklonio svoju zbirku od "3500 kom. numizmata, 600 kom. starih znački, 6 kom. starih satova, 1 gusle, i 7 starih uljanih slika" za ustrojenje gradskog muzeja. U svome fundusu čuva i ostavštine brodskih književnika. Uz 150. godišnjicu rođenja Huga Badalića, 2001.g., na zgradi Muzeja Brodskoga Posavlja (nekadašnjega Gradskog magistrata) postavljena je spomen-ploču Huga Badalića.

Gradska galerija Sikirica, Sinj link

Galerija Sikirica prikuplja radove Stipe Sikirice te trenutno raspolaže vrijednim fundusom skulptura. Među njima su i brojni portreti književnika.

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Zbirke

Zbirka Tadijanović Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Slavonski Brod

Cjelokupna ostavština iz stana u Gajevoj 2, Zagreb, ostavljena je u naslijeđe gradu Slavonskom Brodu te prevezana i izložena u današnjem prostoru Spomen-doma Dragutina Tadijanovića, u Starčevićevoj 8, Slavonski Brod. Ostavština broji do: 6000 knjiga, 450 umjetnina, bogati arhiv i razne memorabilije.

Predmeti

Dragutin Tadijanović, 1987. Autor: Sikirica, Stipe skulptura, bronca

Ilustracije

Dragutin Tadijanović (Rastušje 1905. - Zagreb 2007.) književnik i pjesnik, 1973. Autor: Schamadei, Ante crtež

Inv. broj: 15.756

Ilustracije

Izabrana djela, 1951. Autor: Kovačić, Ivan Goran knjiga

Knjiga je dio knjižnice iz ostavštine Dragutina i Jele Tadijanović, koja broji oko 10000 knjiga. Na naslovnici je rukopisni tekst: Na dan otkrića spomen-ploče Ivanu Goranu Kovačiću na njegovoj rodnoj kući u Lukovdolu 27.VII.1952.

Ilustracije

Lirika, 1931. Autor: Tadijanović, Dragutin knjiga

Knjiga je dio knjižnice iz ostavštine Dragutina i Jele Tadijanović, koja broji oko 10000 knjiga. Na naslovnoj stranici je potpis Dragutina Tadijanovića.

Ilustracije

Prsten Dragutina Tadijanovića Autor: Nepoznati autor nakit, prsten

Na tvojoj će ruci biti / Zeleni prsten, a na mojoj crveni / Koji si mi darovala, dok je vjetar / Šumorio u lišću žutog ljeta (Sunce srdaca). Zašto zelen, a zašto crven? I jedan i drugi pripadali su mojoj ženi. Dala mi ih je oba, a ja sam imao da odaberem jedan Jedno vrijeme nisam znao koji ću, pa sam prsten sa zelenim kamenom nosio na jednoj a onaj s crvenim kamenom na drugoj ruci. Onda sam se jednog dana odlučio za onaj crveni… (Dragutin Tadijanović Djela, Saša Vereš, S pjesnikom smo izabrali, Prsten Dragutina Tadijanovića, Knjiga razgovora V., Matica hrvatska, Zagreb, 1995., str. 71.)

Ilustracije

Kositreni tanjur Autor: Nepoznati autor tanjur, posuđe

‟... odmah ću kazati da u našoj zadruzi nikad nisam čuo da bi se po imenu spomenuo Blaž, onaj o kojem ću govoriti, nego su se spominjali fratri koji su bili na Tadijanovića temelju: oni su iskopali stari naš bunar, kod potoka; od njih je, u staroj kući, ostao kalup za lijevanje lojanih svijeća i voštanica pa škarice za rezanje fitilja na svijećama. Ni kalup ni ove škarice nisu se sačuvale; ali su sačuvana kositrena dva tanjura, veći i manji, iz kojih su moja baka i moja mati davale pilićima smočeno kukuruzno brašno za hranu. Ja sam ih, te tanjure,1936. uzeo i odnio u Zagreb: na manjem tanjuru, na vanjskom obodu, urezani su inicijali imena ST i godina 1763…‟ (Dragutin Tadijanović: Djela, Knjiga o svojima i o sebi III., O Blažu Tadijanoviću, Matica hrvatska, Zagreb, 1995., str. 9.)

Ilustracije

Pisaća mašina, prva pol. 20. st. Autor: Adlerwerke Vorm. Heinrich Kleyer AG pisaći stroj

Predmet iz ostavštine Dragutina i Jele Tadijanović

Ilustracije

Sabrana djela A. G. Matoša, 1969. Autor: Tadijanović, Dragutin rukopis

Dragutin Tadijanović bavio se i uredničkim radom. Rukopis sadrži materijale za Sabrana djela Antuna Gustava Matoša.

Ilustracije

Katalog izložbe A. G. Matoš, 1954. Autor: Tadijanović, Dragutin knjiga, katalog izložbe

Izložbu uredio i katalog sastavio Dragutin Tadijanović, direktor Instituta za književnost. Na naslovnoj stranici Tadijanovićevim rukopisom navedno vrijeme održavanje izložbe: "od 28.XI. 1954. do 28.I. 1955."

Ilustracije

Tin Ujević - Sabrana djela, 1963. Autor: Tadijanović, Dragutin rukopis

Dragutin Tadijanović uredio je sabrana djela Tina Ujevića. Muzej posjeduje dva ovitka rukopisne građe.

Ilustracije

Dragutin Tadijanović s rukopisima svojih pjesama, Brod, 4.2.1923. Autor: Jelčić, Antun fotografija

Ilustracije

Dragutin Tadijanović sa svojom majkom ispred Hrvatskog narodnog kazališta, ljeto 1935. Autor: Ljevaković, Jela fotografija

Ilustracije

Jela Tadijanović, 1940. Autor: Dabac, Tošo fotografija

Ilustracije

Dragutin Tadijanović, 1980. Autor: Pavić, Milan fotografija

Portret Dragutina Tadijanovića. Književnik za radnim stolom, u pozadini regal s knjigama, s desna na lijevo sabrana djela A.G. Matoša i Tina Ujevića. Preslika fotografije dostupna u AthenaPlus. Inv. znaka MUO-038026

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Franjevački samostan u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod

U samostanu je otvorena spomen soba Dragutina Tadijanovića u kojoj je on s još dvojicom mladića stanovao kao učenik realne gimnazije i napisao svoje prve pjesme.

Rodna kuća Dragutina Tadijanovića, Rastušje

O obnovi i očuvanju rodne kuće Dragutina Tadijanovića, izgrađene davne 1905. kao i ostavštini u Spomen domu u Slavonskom Brodu danas brine Miroslav Bjelobrk, Tadijni nećak i vrijedni čuvar uspomene na Tadijinu pisanu riječ i bogatu ostavštinu.

Izložbe, projekti, publikacije

Skulpture iz Gajeve 2a link Izložba

Spomen-dom Dragutina Tadijanovića, Slavonski Brod, studeni - prosinac 2013.

Spomen dom Dragutina Tadijanovića Odabrana bibliografija

Spomen-dom Dragutina Tadijanovića Odabrana bibliografija

Stručni rad za zvanje kustosa (rukopis, 2012.) Dajane Džakula donosi izbor iz Likovne zbirke i Zbirke umjetničkog obrta donacije Dragutina Tadijanovića

Susreti sjećanja na Dragutina Tadijanovića Projekt

Život i djelo Dragutina Tadijanovića link Digitalizirana građa

Ova elektronička biografija Dragutina Tadijanovića je napravljena u sklopu Noći muzeja 2014. godine. Konstantno će se nadopunjavati sadržajem vezanim uz lik i djelo jednog od najpoznatijih hrvatskih pjesnika rodom iz Rastušja. Sve fotografije su autorsko vlasništvo Spomen doma Dragutina Tadijanovića.

Bilo jednom u Rastušju Katalog

Dogodine opet ilustriranje Tadije Katalog

Ilustracije pjesama Dragutina Tadijanovića studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne djelatnosti Sveučilišta u Osijeku (Spomen-dom D. Tadijanovića, Slavonski Brod, studeni 2017. - siječanj 2018.)

Znameniti.hr link Digitalizirana građa

Tematski portal Znameniti.hr omogućava pretraživanje i pristup digitaliziranim djelima velikana hrvatske kulture, znanosti, umjetnosti i javnog života te radovima o njihovu opusu iz pera drugih autora. Na portalu je dostupna tekstovna, slikovna, zvučna i videograđa koja je izvorno smještena u digitalnim zbirkama/repozitorijima hrvatskih kulturnih, umjetničkih i znanstvenih ustanova.

Tadijanović, Dragutin. Otvorenje Muzeja u Institutu za književnost link Digitalizirana građa

Tekst uz otvorenje Muzeja hrvatskih književnika 29. prosinca 1957. godine sa stalnom izložbom o A. G. Matošu, Vladimiru Nazoru i Ivanu Goranu Kovačiću. Tekst objavljen u: Ljetopis Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti za 1957. godinu, knjiga 64.

Tadijine jeseni Projekt

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda pokrenula je 2019. manifestaciju Tadijine jeseni koja raznovrsne programe obilježavanja rođendana hrvatskog pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića objedinjava u zajednički program.