Rakovac, Dragutin

Biografija

Rakovac, Dragutin

(Vugrovec, 1813. - Zagreb, 1854.)

Hrvatski književnik, prevoditelj, publicist i javni djelatnik. Suradnik Lj. Gaja i urednik "Novina horvatskih" (1835–42), a s Lj. Vukotinovićem i S. Vrazom osnivač i urednik "Kola" (1842). Bio je i prvi kustos Narodnoga muzeja (1846) u Zagrebu. Zbog njegove predanosti u sakupljanju različitih predmeta za muzej, suvremenici su ga od šale nazivali narodnim prosjakom.

Izvori

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Zbirke

Zbirka predmeta iz svakodnevnog života Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Hrvatski povijesni muzej posjeduje Zbirku predmeta iz svakodnevnog životu koju čini 4000 uporabnih predmeta koji su posredno ili neposredno vezani uz djelovanje društvenih i političkih elita 19. i 20. stoljeća te koji svojom namjenom i simbolikom svjedoče o značajnim događajima iz hrvatske prošlosti. Prema pripadnosti određenoj osobi ili obitelji po brojnosti se ističu ostavštine obitelji bana Josipa Jelačića i bana Ivana Mažuranića, dok je nešto manje predmeta vezano uz osobe i plemićke obitelji koje su obilježile politički, kulturni i gospodarski život Hrvatske u 19. i početkom 20. stoljeća poput preporoditelja Ljudevita Gaja, biskupa Josipa Jurja Strossmayera i drugih.

Predmeti

Kišobran Dragutina Rakovca, 19. st. Autor: nepoznat kišobrani

HPM-PMH-2047 (podatke dostavila A. Smetko)

Ilustracije

Surka Dragutina Rakovca, 1840. Autor: neutvrđeni autor odjeća

HPM-PMH-2048

Ilustracije

Crvenkapa Dragutina Rakovca, oko 1835. Autor: nepoznat odjevni predmeti

Predmet izložen u stalnom postavu Muzeja

Ilustracije

Dragutin Rakovac, 1855 Autor: Zasche, Ivan ulje na platnu

Slikar Ivan Zasche naslikao po narudžbi za Narodni muzej; novac je sakupljen sabirnom akcijom 1855. godine. Izvor: katalog izložbe "Museum 1846.-1996"

Izložbe, projekti, publikacije

Vox populi, vox Dei – u spomen na hrvatskoga narodnog preporoditelja Dragutina Rakovca link Odabrana bibliografija

Dnevnik Dragutina Rakovca link Odabrana bibliografija

Tekst E. Laszowskoga u časopisu "Narodna starina" br. 1(1922.)

Museum 1846. - 1996. link Katalog

Ilirski pokret i Karlovac Katalog

Katalog izložbe održane u Galeriji "Vjekoslav Karas", 3.9. - 28.9. 1986.

Rakovac, Dragutin. Mali katekizam za velike ljude link Digitalizirana građa

Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1842.