Domjanić, Dragutin Milivoj

Milivoj Seljan; Vujec Grga

Biografija

Domjanić, Dragutin Milivoj Milivoj Seljan; Vujec Grga

(Krči kraj Adamovca, 1875. - Zagreb, 1933.)

Pjesnik. Bio je član JAZU i predsjednik Matice hrvatske (1921. - 1926), prevodio je svjetski poznate liričare Goethea, Heinea,Verlainea itd. Trima kajkavskim zbirkama "Kipci i popevke", "V suncu i senci" i "Po dragomu kraju" prvi je u hrvatskoj književnosti cjelovitije i umjetnički zrelije ostvario melodioznost i ritmičnost kajkavskoga dijalektalnoga izraza. Krajobraznu motiviku kritika je ocijenila kao njegov najviši umjetnički domet. Priroda, ugođaji jutra ili večeri, slikoviti krajolici, Domjaniću su se imperativno nametnuli kao najidealniji oblik mogućega životnog sklada. Za vsaku dobru reč, / Kaj reći si mi znala, / Za vsaki pogled tvoj, / Za vsaki smeh tvoj, fala! (D. Domjanić, Fala)

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gliptoteka HAZU, Zagreb link

U fundusu se nalazi više od 13 000 predmeta, među kojima i portreti poznatih hrvatskih književnika. U zbirci hrvatskog kiparstva nalaze se skulpture Vanje Radauša, Vojina Bakića i drugih koje prikazuju poznate književnike poput Antuna Gustava Matoša, Ivana Gorana Kovačića, Janka Polića Kamova itd.

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Muzej Sveti Ivan Zelina, Sveti Ivan Zelina link

Muzej je osnovan 1988. g., a nalazi se u središtu grada Svetog Ivana Zeline, u zgradi koju je 1951. g., za potrebe Zadružnog doma, projektirao poznati hrvatski arhitekt Stjepan Planić.Muzej nema stalni postav te se građa izlaže na povremenim izložbama.

Muzej Like Gospić, Gospić link

Muzej Like Gospić je osnovan 1958. godine i etabliran kao središnja kulturna ustanova Općine Gospić Godine 1971. Muzej ulazi u mrežu punktnih regionalnih muzeja u Hrvatskoj, kao muzej općeg tipa. Od tada vodi brigu o materijalnoj i nematerijalnoj baštini i postaje mjesto čuvanja i predstavljanja identiteta cjelokupnog prostora Like, odnosno kontinentalnog dijela Ličko-senjske županije.

Zbirke

Zbirka slikarstva, grafike i primijenjene grafike Muzej grada Zagreba, Zagreb

Zbirka fotografija ličnosti i društva Muzej grada Zagreba, Zagreb

Zbirku fotografija ličnosti i društva čini preko 3500 fotografija od kojih su većina portreti osoba iz javnog života, važnih povijesnih ličnosti političkog, kulturnog i znanstvenog djelokruga, značajnih za zagrebačku i hrvatsku povijest. Autori fotografija su poznati zagrebački fotografi: Brauner, Fickert, Firšt, Kelemen, Mosinger & Breyer, Pommer, Standl, Varga i dr.

Zbirka Šporčić Muzej Like Gospić, Gospić

Zbirku Šporčić sačinjavaju predmeti poklonjeni i otkupljeni od obitelji Šporčić 1963. i 1968 godine. Predmeti obuhvaćaju knjige, časopise, karte, fotografije, plemićke grbove, medaljone, novac, keramiku, porculan, staklo, tekstil, umjetničke slike i arhivski materijal hrvatskih književnika i umjetnika. Sastavni dio Zbirke je i Fond Domjanić koji čini više stotina predmeta, a uglavnom se radi o privatnoj i službenoj korespondenciji Dragutina Domjanića.

Predmeti

Portret Dragutina Domjanića, 1939. Autor: Radauš, Vanja skulptura, sadra

Izvor: Od I. Gundulića do M. Krleže : portreti poznatih hrvatskih književnika iz fundusa Gliptoteke HAZU, 15. travnja - 15. svibnja 1999.

Dragutin Domjanić s majkom i sestrom Autor: Nepoznati autor fotografija

Bez podatakao godini i autoru predmeta. MGZ-63671

Ilustracije

Dragutin Domjanić, 1930. Autor: Braun Šaban, Truda slika, ulje na platnu

Domjanić je na slici prikazan s knjigom u ruci jer iako je bio pravnik - u javnosti je poznat kao kajkavskoj poeziji. (Inv.br. MGZ-2278)

Ilustracije

Dragec pl. Domjanić, 1980. Autor: Burić, Vladimir karikatura, crtež

Inv.br. MGZ-49060

Ilustracije

Dragutin Domjanić Autor: Nepoznati autor fotografija

Inv.br. MGZ-63678

Ilustracije

Studijski portret D. Domjanića Autor: G. i I. Varga fotografija

Iz ostavštine Dragutina Domjanića, MGZ-63695

Ilustracije

Dragutin Domjanić Autor: Nepoznati autor fotografija

Iz ostavštine Dragutina Domjanića, MGZ-63689

Ilustracije

Dragutin Domjanić, Zora Gerechtshalmer, Stanka Domjanić i Milan Ogrizović, oko 1910. Autor: Nepoznati autor fotografija

MGZ-fot-25771

Ilustracije

Potvrda Jugoslavenske akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 1919. Autor: Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti potvrda, dokument

Potvrda na jednom araku papira (34 x 21 cm) sa suhim pečatom JAZU. U potvrdi se navodi da je Dragutin Domjanić primljen kao "pravi" član "u razredu (IV.) umjetničkom" Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. (podatke dostavio: Ivan Kovač) Inv. br. ZŠ-8140

Ilustracije

Pismo Valerije Jop Dragutinu Domjaniću, 1920. Autor: Jop, Valerija pismo

Inv. br. ZŠ-8141(1-3) Pismo na dva lista papira (32,5 x 20,5 cm), omotnica naslovljena na Dragutina Domjanića. Privatno pismo Dragutinu Domjaniću od Valezije Jop u kojem autorica izražava divljenje Domjanićevim pjesmama i njegovu radu. Daje detalje o svom životu, pita o Domjanićevom životu. (podatke dostavio: Ivan Kovač) "(...) Mala sam Sfinga koja će se zvati za Vas "Valerija". Hoćete li tako? Ne srdite se, ali ovako Vam mogu bolje pisati - slobodnija sam. Jeli još pjevate pjesme? Pišite mi što o Vašem radu. Opišite mi Vaš život (...)"

Ilustracije

Potvrda PEN Cluba, Beograd, 1933. Autor: PEC Club Jugoslovenski centar Beograd potvrda, dokument

Inv. br. ZŠ-8580 Potvrda na jednom listu papira sa crno-bijelom fotografijom (15 x 23 cm). Potvrda "da je g. Dragutin Domjanić predsednik P.E.N. Kluba u Zagrebu". U potpisu je predsjednik beogradskog PEN Kluba Svetislav Stefanović. (podatke dostavio: Ivan Kovač)

Ilustracije

Pismo sućuti, 1933. Autor: Šenoa, Slava pismo

Inv. br. ZŠ-8385(1-2) Pismo na jednoj kartici papira s omotnicom (9 x 14 cm). (Podatke dostavio: Ivan Kovač) Pismo sućuti Slave Šenoa upućeno obitelji povodom smrti Dragutina Domjanića, "neprežaljenog sina i brata, plemenitog čovjeka (...)"

Ilustracije

Pozivnica Kralja i Kraljice na čaj, 1922. Autor: Maršal dvora pozivnica

Inv. br. ZŠ-8312(1-3) Pozivnica je upućena Dragutinu Domjaniću i njegovoj supruzi "Po nalogu Njihovih Veličanstava Kralja i Kraljice" na čaj "u subotu, 31. januara u 17 čas u Dvoru" (podatke dostavio: Ivan Kovač)

Ilustracije

Pismo zahvalnosti iz Kancelarije Njegovog Veličanstva Kralja, Beograd, 1922. Autor: Punomoćni ministar pismo

Inv. br. ZŠ-8312(1-3) Pomoćni ministar (nečitki potpis) prenosi zahvale kralja Aleksandra na upućenim čestitkama prilikom vjenčanja koje je uputio Dragutin Domjanić kao predsjednik Matice hrvatske. (podatke dostavio: Ivan Kovač)

Ilustracije

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Domjanić, Dragutin. Kipci i popevke link Digitalizirana građa

Najpoznatija Domjanićeva zbirka kajkavskih popevki prvi put je objavljena u Zagrebu 1917. god. u izdanju Društva hrvatskih književnika. Već za Božić 1922. objavljeno je drugo, bibliofilsko izdanje zbirke, koje se na stranicama Digitalne zbirke nalazi u digitaliziranom obliku.

Domjanić, Dragutin. Pjesme link Digitalizirana građa

Elektroničko izdanje izvornika objavljenog oko 1909.

Domjanić, Dragutin. Po dragomu kraju link Digitalizirana građa

Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1933.

Domjanić, Dragutin. V suncu i senci link Digitalizirana građa

Elektroničko izd. izvornika objavljenog 1927.

Od I. Gundulića do M. Krleže Katalog

Portreti poznatih hrvatskih književnika iz fundusa Gliptoteke HAZU, 15. travnja - 15. svibnja 1999.

Lemić, Vlatka. Izvori za istraživanje književne baštine u hrvatskim državnim arhivima link Odabrana bibliografija

Tekst Vlatke Lemić u Časopisu "Muzeologija" 43/44

Uz obljetnicu rođenja Dragutina Domjanića link Odabrana bibliografija

Dragutin Milivoj Domjanić Izložba

Izložba je postavljena povodom pjesnikova 140. rođendana. Uz priču o Dragutinu Domjaniću dan je i kratki pregled o Domjanićima kroz fotografije i isprave koje dokumentiraju više od četiri stoljeća prisutnosti ove plemićke obitelji u zelinskom kraju.

Domjanić osobno Katalog

Katalog izložbe održane u povodu Dana grada Gospića u Muzeju Like (16. srpanj - 31. kolovoz 2020.). Autor izložbe i kataloga: Ivan Kovač.

Kovač, Ivan. Dopisivanje pod pseudonimom link Odabrana bibliografija

Autor predstavlja jedno od pisama iz Fonda Domjanić koje je nepoznata žena, pod pseudonimom "Valerija", uputila književniku Dragutinu Domjaniću. Tekst objavljen u časopisu Likamvs, 1, 1(2019.), str. 22-24.