Lerman, Dragutin

Biografija

Lerman, Dragutin

(Požega, 1863. - Kreševo, 1918.)

Putopisac i istraživač. U razdoblju od 1882. do 1896. u četiri je navrata putovao Kongom. Bilježio je običaje i način života starosjedilačkog stanovništva. Otkrio je slapove na rijeci Kwilu (1893) i nazvao ih Slapovi Zrinski (engleski Zrinski Chutes). Pisma prijatelju J. Kempfu objavio jepod nazivom Listovi iz Afrike (1891) i Novi listovi iz Afrike (1894). Njegove zabilješke iz putne bilježnice (koje se čuvaju u HAZU) za objavljivanje je priredila A. Lazarević (1989.), Afrički dnevnik: 1888–1896. Posthumno su 1992. godine objavljeni i "Kreševski dnevnici" koje je Lerman vodio u posljednje tri godine života.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Etnografski muzej Zagreb, Zagreb link

Osobito je vrijedna zbirka predmeta vezanih za tradicijske kulture izvaneuropskih zemalja nastala potkraj 20.stoljeća, a čine ju uglavnom pokloni naših pomoraca, istraživača, putnika i umjetnika. Među njima svakako treba spomenuti Požežanina Dragutina Lermana koji je Narodnomu muzeju u Zagrebu darovao zbirku predmeta afričke tradicijske kulture s popratnom dokumentacijom, danas najvrjedniji dio Odsjeka (493 predmeta).

Zbirke

Zbirka Dragutina Lermana Gradski muzej Požega, Požega

Zbirka Dragutina Lermana sadrži vrijednu korespondenciju afričkog putnika i požeškog poduzetnika Dragutina Lermana s prijateljem Julijem Kempfom, osnivačem muzeja i izdavačem njegovih afričkih putopisa, osobne fotografije, te fotografije obitelji, dokumente vezane uz Lermanov život, napredovanja u službi belgijskog kralja, te predmete koje je donosio sa svojih afričkih putovanja kao suvenire. Posebno su dragocjeni njegovi dnevnici iz Kreševskog perioda.

Predmeti

Dragutin Lerman, kraj 19. st. Autor: Foto atelier Szerdahelyi fotografija

Dragutin Lerman snimljen u Budimpešti za jedne od pauza između četiri afrička putovanja. Inv. broj: 12.586

Pismo Juliju Kempfu, 31.05.1889. Autor: Lerman, Dragutin pismo

Inv. broj: 13.608

Ilustracije

Držač za ubrus, Afrika, kraj 19. st. Autor: Nepoznati autor držač ubrusa

Inv. broj: 13.648

Ilustracije

Prvakinje žene kralja Duke IX iz Old Calabara, Old Calabar, kraj 19. st. Autor: Nepoznati autor fotografija

Inv. broj: E 239

Ilustracije

Ustanove

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb

Lermanova fotodokumentacija o Kongu, rukopisi i korespondencija sa Strossmayerom čuvaju se u Arhivu HAZU.

Izložbe, projekti, publikacije

Bačić-Karković, Danijela. Putne bilježnice i dnevnici Dragutina Lermana link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Fluminensia", 9, 1-2 (1998.)

Lazarević, Aleksandra. Dragutin Lerman - Požežanin link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Vjesnik Muzeja Požeške kotline", 4-5

Lermanologija Projekt

Obilježavajući 150. obljetnice rođenja i 95. obljetnice smrti istraživača Dragutina Lermana, Gradski muzej Požega organizirao je veliku mobilnu izložbu, društvenu igru i kreativno-edukativne radionice za osnovne i srednje škole (od 31. rujna do 13. prosinca 2013.)

Lazarević, Aleksandra. Kongo iz Lermanovih dana Katalog

Iz Afrike i Oceanije Katalog

Izložba u Muzeju za umjetnost i obrt, Zagreb, lipanj 1957.

Dragutin Lerman link AV zapisi

Obilježavajući 150. obljetnice rođenja i 95. obljetnice smrti istraživača Dragutina Lermana, Gradski muzej Požega organizirao je veliku mobilnu izložbu, društvenu igru i kreativno - edukativne radionice za osnovne i srednje škole. Kao jedan od materijala napravljen je i ovaj film koji rasvijetljava bitne točke njegovog života i djelovanja u Požegi, Africi i Kreševu. Također, film svojom tematikom prati panoe koji su osnova mobilne izložbe.