Ivanišević, Drago

Albert Jordan

Biografija

Ivanišević, Drago Albert Jordan

(Trst, Italija, 1907. - Zagreb, 1981.)

Književnik i slikar, kazališni djelatnik. Pripadao krugu najvećih imena hrvatske poezije u drugoj polovici 20. stoljeća i jedan je od prvih modernista u hrvatskoj književnosti između dvaju svjetskih ratova. Bavio se i slikarstvom te izlagao pod pseudonimom Albert Jordan. Većinu njegova opusa čine crteži (flomaster, olovka, tuš) nastali kao pjesnikov dnevnik, putne bilješke ili glazbene asocijacije. Ilustrirao je svoje zbirke pjesama (Igra bogova ili pustinje ljubavi, Od blata jabuka, 1971.), Nerudinu zbirku Kronika 1948. te Pjesmu o zemlji uskrsloj iz mora.

Izvori

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb link

Fundus Moderne galerije danas broji gotovo 10 000 umjetnina: slika, skulptura, crteža i grafika, plaketa i medalja te fotografija i novomedijskih radova. Od toga je u stalnom postavu izložen reprezentativni izbor od 726 djela hrvatske likovne umjetnosti, nastalih u razdoblju između 1835. i 2010. g. Taj izbor, koji bilježi zbivanja na hrvatskoj umjetničkoj sceni od pojave modernoga građanstva do prvog desetljeća 21. st.

Predmeti

Hommage a Andre Breton, 1937. Autor: Ivanišević, Drago slika, tuš

Objavljeno u katalogu izložbe "Nadrealizam & hrvatska likovna umjetnost", Umjetnički paviljon u Zagrebu, 1972. Str.16.

Ilustracije

Teniente coronel de la Guardia Civil Espanola, Paris, 1954. Autor: Ivanišević, Drago slika, kombinirana tehnika

Objavljeno u katalogu izložbe "Nadrealizam & hrvatska likovna umjetnost", Umjetnički paviljon u Zagrebu, 1972. Str. 60.

Ilustracije

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Nadrealizam & hrvatska likovna umjetnost Katalog

Katalog izložbe (Umjetnički paviljon, Zagreb 12.9. - 1.10. 1972.)

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44