Gervais, Drago (Dragutin)

Biografija

Gervais, Drago (Dragutin)

(Opatija, 1904. - Opatija, 1957.)

Pjesnik, dramatik, prozaik i esejist. Neko je vrijeme radio u Tanjugu, zatim u Ministarstvu vanjskih poslova u Beogradu. Po povratku u Rijeku preuzeo je dužnost direktora drame Narodnog kazališta "Ivan Zajc", kojemu nešto kasnije dolazi na čelo kao intendant, te ostaje na tom položaju sve do svoje nenadane i tragične smrti, 1. srpnja 1957., u Sežani. Pisao je pripovijesti, feljtone i komedije (Reakcionari, Brod je otplovio, Radi se o stanu, Karolina riječka), ali je u književnost ušao prije svega kao čakavski pjesnik. Već prvom zbirkom Čakavski stihovi (1929) postigao je velik uspjeh i postao ne samo pjesnik svoga zavičaja nego i jedan od naših najboljih dijalektalnih pjesnika. Vjekoslava Jurdana navodi kako "Drago Gervais nije ostavio izravnih potomaka, a njegova ostavština nije obrađena niti je pohranjena na jednom mjestu te se mnogo toga u međuvremenu izgubilo. Veći dio onoga što je sačuvano nalazi se u privatnom, obiteljskom posjedu ili se u fragmentima nalazi u ostavštinama drugih pisaca ili kulturnih djelatnika. Također, i ono što se uspjelo znanstveno obraditi, u međuvremenu je, ili zubom vremena ili nekim drugim razlozima, nestalo."

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzej grada Rijeke, Rijeka link

Fundus Muzeja obuhvaća raznorodnu građu koja u najvećem opsegu prati povijest grada, odnosno građanski život 19. i 20. st. u Rijeci. Prikupljena je, obrađena i restaurirana dragocjena građa, provedena su brojna istraživanja, priređene zapažene izložbe i objavljeni opsežni katalozi s temama iz gradske i šire regionalne povijesti. Između ostaloga, Muzeju grada Rijeke dobio je na poklon od Zdravka Grgureva dio ostavštine Dragutina Gervaisa koja sadrži bistu, crteže (portrete), dio korespondencije, novinske članke, prijepise jednog dijela intendantskih dnevnika, primjerke nekolicine časopisa u kojima su objavljeni Gervaisovi članci, te poneki osobni dokument ili fotografiju. I sve to u jednom koferu.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Rijeka link

Muzej čuva materijalne dokaze s područja Primorsko-goranske županije i grada Rijeke kao njezina središta od vremena prvih naseljavanja u prapovijesti do 20. st.

Zbirke

Likovna zbirka Muzej grada Rijeke, Rijeka

Zbirka kazališne i filmske građe Muzej grada Rijeke, Rijeka

Zbirka rukopisa Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Rijeka

Predmeti

Portret Drage Gervaisa, oko 1950. Autor: Žunić, Antun ugljen na papiru

Inv. br. MGR-12946

Ilustracije

Karikatura Drage Gervaisa, oko 1950. Autor: Žunić, Antun crtež

Inv. br. MGR-12955

Ilustracije

Poprsje Drage Gervaisa, oko 1960. Autor: Matković, Vinko patinirani gips

inv. br. MGR-12954

Ilustracije

Portret Drage Gervaisa, sredina 20. st. Autor: Nepoznati autor slika, ugljen na kartonu

inv. br. MGR-12960

Ilustracije

Karolina Riječka, komedija u četiri čina. Varijacija na jednu historijsku temu, 1952. Autor: Gervais, Drago kazališni plakat

Natpis: Narodno kazalište Rijeke, subota 27. rujan 1952. Inv. br. MGR-13755

Ilustracije

Obavijesno pismo D. Gervaisu o primanju u Savez književnika Jugoslavije, 1948. Autor: Društvo književnika Jugoslavije pismo, dokument

Inv. br. MGR-13759

Izvod iz protokola vjenčanih Drage Gervaisa i Nadežde Bubić, 1930. Autor: - dokument

Izvod iz protokola vjenčanih pravoslavne istočne srpske crkve Sv. Trojice u Bjelovaru Drage Gervaisa i Nadežde Bubić. Inv. br. MGR-13760

Čakavski stihovi, 1941. Autor: Gervais, Drago knjiga

Zagreb, Knjižara Vasić i Horvat, 1941. uvez meki, 61 str., 17,8 cm MGR-K/176

Ilustracije

Duhi, druga pol. 20. st. Autor: Gervais, Drago rukopis

Ilustracija dostupna u online katalogu Muzeja. Inventarna oznaka PPMHP 109081

Prepis iz Čakavski stihovi (Gervais), 1940-te Autor: Kotarski komitet Kastav dokument

Ilustracija dostupna u online katalogu Muzeja. PPMHP 166365

Ustanove

Narodna knjižnica i čitaonica, Selce

Manji dio građe Drage Gervaisa pohranjen je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Selce, i to unutar Ostavštine dr. Vinka Antića, inače Gervaisova bliskog prijatelja i suradnika.

Festival Opatija, Opatija

Ustanova Festival Opatija primila je u siječnju 2019.g. vrijednu donaciju dijela ostavštine Drage Gervaisa zahvaljujući gospodinu Dušku Wölflu koji je ovu građu godinama čuvao. Duško Wölfl, riječki liječnik i prirodoslovac građu je dobio od Gervaisove obitelji, u čemu je važnu ulogu imala Gervaisova nećakinja dr. Vera Tomašić. Donacija sadrži rijetke rukopise, obiteljske fotografije i dokumente među kojima je i pismo Viktora Cara Emina koji se Gervaisu obraća s „tvoj stari meštar i nonić“, izvorne verzije pjesama koje su kasnije mijenjane što iz umjetničkih što iz razloga cenzure, dokument u kojemu se vidi da je tijekom Drugog svjetskog rata Drago radio kao činovnik izvještajne službe, itd. Građa se planira izložiti u centru Gervais.

Izložbe, projekti, publikacije

Drago mi je, Gervais link Izložba

Izložba predstavlja Gervaisa u prvom licu, oslanjajući se na fragmente iz Tobože autobiografije (1955.), i povezujući na tu okosnicu biografske činjenice i bibliografske podatke. Namijenjena i prilagođena komunikaciji s mlađom publikom, onima kojima je Gervaisovo stvaralaštvo poznato tek kroz poneki stih iz školskog udžbenika, izložba je i podsjetnik širem krugu posjetitelja, kao i poticaj za povratak Gervaisovom književnom opusu.

Drago mi je, Gervais Katalog

Autorica predgovora Jolanda Todorović.

Jurdana, Vjekoslava. Ostavština Drage Gervaisa link Odabrana bibliografija

Tekst Vjekoslave Jurdana u "Sušačkoj reviji" br. 66/67

Kazalište priča Katalog

Od 1948. Drago Gervais postaje direktor Drame Narodnog kazlišta Ivan Zajc u Rijeci (st. 33-40)