Cesarić, Dobriša (Dobroslav)

Biografija

Cesarić, Dobriša (Dobroslav)

(Požega, 1902. - Zagreb, 1980.)

Pjesnik i prevoditelj. Djetinjstvo, od 1905. godine, kao i kasnije osnovnoškolske i gimnazijske dane, proveo je u Osijeku gdje je, kao četrnaestogodišnji dječak, napisao je svoje prve stihove, pjesmu „Ja ljubim“. Zadnji stihovi napisani pjesnikovom rukom u bolničkoj sobi, 247, Interne klinike KBC Rebro, glase: “Nekad sam život pio / Sada ga samo kusam. / Staračka krv je mlaka… / Polako, polako, polako….idem u predjele mraka!”

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka link

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci osnovan je 1948. godine, a nalazi se u historicističkoj zgradi u samom centru grada Rijeke. Iznimno bogat fundus muzeja nema izložbeni prostor za stalni postav, ali muzej često priređuje kontekstualne izložbe iz zbirki te organizira izložbe i manifestacije različitih umjetničkih izričaja. Muzej posjeduje djela s književnim motivima kao i portrete književnika kao što su Ivan Goran Kovačić, Vladimir Lunaček i Dobriša Cesarić. Ističe se i grafička mapa koju su za prvo izdanje "Jame" Ivana Gorana Kovačića izradili Zlatko Prica i Edo Murtić.

Muzej Slavonije, Osijek link

Bogatstvo muzejske građe prikupljano desetljećima na području grada Osijeka i neposredne okolice u prvim je poslijeratnim godinama, zahvaljujući sjedištu KOMZA, ponovno naglasilo regionalnu nadležnost Muzeja za područje cijele Slavonije, te dijela Baranje i Srijema. Muzej Slavonije status nacionalnog muzeja stekao je 1994. godine. U svojim različitim zbirka Muzej sadrži i građu vezanu za život književnika, a dio ostavštine obitelji Truhelka pohranjen je unutar Odjela umjetničkog obrta, Povijesnog odjela te Knjižnice.

Muzej grada Koprivnice, Koprivnica link

Fundus Muzeja grada Koprivnice ima preko 20 000 predmeta u svojim zbirkama i fondovima. Veliki dio građe je prikupio dr. Leander Brozović (1897. - 1962.), osnivač Muzeja. U stalnom postavu Muzeja izložena je Zbirka književnika Ante Neimarevića. U stalnom postavu je izložen i zidni sat Antuna Nemčića. Zaslugom dr. Leandera Brozovića, nedugo iza 2. svjetskog rata, sakupljena je Miškinina ostavština. U muzejskoj se knjižnici izdvajaju Zbirka starih i vrijednih knjiga među kojima su i knjige Mihovila Pavleka Miškina te Caprociensia - zbirka knjiga i novina tiskanih u Koprivnici.

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Zbirke

Zavičajna zbirka Essekiana Muzej Slavonije, Osijek

Essekiana - zavičajna zbirka Muzeja Slavonije - zbirka je osječkih tiskovina prikupljana po načelu zavičajnosti. Sustavno se prikuplja od 1903. g. i daje pregled povijesti osječkoga tiskarstva od njegovih početaka (Franjevačka knjižnica 1735; Knjižnica obitelji Divald 1775.) do Drugoga svjetskoga rata.

Fototeka (analogna) Muzej grada Koprivnice, Koprivnica

Zbirka crteža Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka

Odjel umjetničkog obrta Muzej Slavonije, Osijek

Zbirka Šime Radovčića Muzej grada Zagreba, Zagreb

Zbirka fotografija ličnosti i društva Muzej grada Zagreba, Zagreb

Zbirku fotografija ličnosti i društva čini preko 3500 fotografija od kojih su većina portreti osoba iz javnog života, važnih povijesnih ličnosti političkog, kulturnog i znanstvenog djelokruga, značajnih za zagrebačku i hrvatsku povijest. Autori fotografija su poznati zagrebački fotografi: Brauner, Fickert, Firšt, Kelemen, Mosinger & Breyer, Pommer, Standl, Varga i dr.

Predmeti

Portret Dobriše Cesarića, 1983. Autor: Balažević, Ivan portret, pastel

suhi pastel/papir

Dobriša Cesarić drži govor na otvorenju spomenika Franu Galoviću, 1954. Autor: Nepoznati autor fotografija

Ilustracije

Pribor za pisanje u kutiji, oko 1920. Autor: Nepoznati autor pribor za pisanje

Izvor: Godišnje izvješće o radu za 2015. godinu / Muzej Slavonije

Ilustracije

Portret Dobriše Cesarića, 1951. Autor: Nepoznati autor fotografija

Mapoteka, GMP KH-804

Ilustracije

Pjesnik Dobriša Cesarić, 1969. Autor: Goll, Predrag slika, portret

Portret požeškog pjesnika Dobriše Cesarića slikan na književnoj večeri u HNK u Osijeku 24. studenog 1969. Inv. broj 15.302

Ilustracije

Portret Dobriše Cesarića, 1977. Autor: Nepoznati autor fotografija

Mapoteka

Par držača za knjige, prva pol. 20. st. Autor: Nepoznati autor držač za knjige

Ilustracije

Stojeći kaminski sat na izbijanje, druga pol. 19. st. Autor: - sat

Ilustracije

Portret Dobriše Cesarića, 1972. Autor: Šeferov, Vilko ulje na platnu, slika

Ilustracije

Pisaća komoda, prva pol. 19. st. Autor: - komoda, namještaj

Inv. br. 226978

Ilustracije

Pisaći stol i stolica, sredina 19. st. Autor: - namještaj, pisaći stol, stolica

Inv. br. U-2285 i U-2286

Ilustracije

Dobriša Cesarić, 1961. Autor: Radovčić, Šime fotografija

MGZ-fot-20976

Ilustracije

Dobriša Cesarić, Dragutin Tadijanović, Gustav Krklec, Marijan Matković, I. Marjanović, 1955. Autor: Pavić, Milan fotografija

MGZ-fot-21428

Ilustracije

Dobriša Cesarić, 1980. Autor: Burić, Vladimir karikatura, crtež

MGZ-49048

Ilustracije

Svjetla za daljine, 1989. Autor: Cesarić, Dobriša gramofonska ploča

Urednica: Ljerka Marković-Gotovac ; proizvođač: Jugoton; dizajn omota: Ivan Stančić MGZ-67503; MGZ-67503/1

Ilustracije

Dobriša Cesarić, 1943. Autor: Šohaj, Slavko crtež, portret

Posveta na crtežu: "Velikom pjesniku Cesariću. Šohaj". Slika je darovana Muzeju grada Zagreba oporukom Else Šohaj Cesarić - supruge Dobriše Cesarića i sestre Slavka Šohaja. (MGZ-54138)

Ilustracije

Dobriša Cesarić za pisaćim stolom, 1979. Autor: Pavić, Milan fotografija

MGZ-fot-21426

Ilustracije

Dobriša Cesarić, 1979. Autor: Pavić, Milan fotografija

MGZ-fot-21425

Ilustracije

Dobriša Cesarić u Muzeju, 1977. Autor: Foto Kaća, Požega fotografija

Dobriša Cesarić posjetio je Muzej Požeške kotline (danas Gradski muzej Požega) u studenome 1977. godine kada je održan znanstveni skup u povodu njegove 75. obljetnice života te 50. obljetnice djelovanja.

Ilustracije

Dobriša Cesarić sa osnivačima i suradnicima časopisa „Traženja“, 1977. Autor: Foto Kaća, Požega fotografija

Dobriša Cesarić sa osnivačima i suradnicima „Traženja“, požeškog časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja. Časopis je izlazio od 1969. do 1987. godine. Fotografija je nastale prilikom Cesarićevog posjeta Požegi u studenom 1977. godine Inv.br. GMP 27.272-1 (podatke dostavila Ivana Domanović)

Ilustracije

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Na negativima i dijapozitivima portretiran je pjesnik Dobriša Cesarić (1902-1980) u stanu na Novoj Vesi 50 te u parku Ribnjak u Zagrebu.

Dvorac Sveti Križ Začretje, Sveti Križ Začretje

Gđa Mirna Floegel-Mršić u Dvorcu, između ostaloga, čuva i ostavštinu Dobriše Cesarića!

Izložbe, projekti, publikacije

Požeški književnici i njihova djela Katalog

Izložba u povodu Dana grada Požege

Crteži Ivana Lovrenčića uz liriku Dobriše Cesarića link Izložba

U povodu obilježavanja 150-te obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Požega, Županijska 9, u petak 14. siječnja 2011.g. u 18 sati biti će otvorena izložba „Crteži Ivana Lovrenčića uz liriku Dobriše Cesarića“ – Izvodi iz likovno poetske mape. Izložba ostaje otvorena do 22.01.2011. (ponedjeljak-petak 09-11 sati).

Dobriša Cesarić Katalog

Izložba uz 75-godišnjicu života i 50. obljetnicu književnog rada Dobriše Cesarića. Izložba održana u Galeriji "Zodijak" u Osijeku (15. - 30.11. 1977.).

Požega Dobriši Cesariću - izložba povodom stote obljetnice rođenja Izložba

Rem, Goran. Osječka knjižnica Dobriše Cesarića link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u: ANALI Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, sv. 27

Dobriša Cesarić u Požegi Izložba

Izložba "Dobriša Cesarić u Požegi“, od 26.siječnja do 9. veljače 2022. godine u Galeriji Tunel u Gradskoj knjižnici Požega .

Kolveshi, Željka. Zagreb : Grad. Ljudi. Život Katalog

Katalog istoimene izložbe održane 2019. godine. U cjelini "Zagreb - ljudi" su i portreti književnika.