Trstenjak, Davorin

Biografija

Trstenjak, Davorin

(Krčevine, Slovenija, 1848. - Zagreb, 1921.)

Plodan pedagoški pisac, objavljivao u stručnim časopisima i listovima. Priredio i napisao više knjiga pedagoške i etnografske tematike kao i knjiga za djecu i mladež. Veliki ljubitelj prirode - profesor Brusina jednu novu vrstu puža naziva njegovim imenom - Melanpcis Trstenjaki.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski školski muzej, Zagreb link

Jedini specijalizirani muzej za povijest školstva u Hrvatskoj, osnovan je 1901. g. na inicijativu Hrvatskoga pedagogijsko-književnog zbora, koji je još od 1871. g. počeo prikupljati građu za Muzej. U sastavu Muzeja je i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka, osnovana 1877. g., u kojoj se danas čuva više od 40 000 svezaka. Muzej između ostaloga čuva i vrijedne književne ostavštine. Jedna od iznimno vrijednih i cjelovitih donacija jest ostavština književnika i učitelja Mate Lovraka (1899. - 1974.), autora kultnih romana za djecu Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice, prezentirana kao rekonstrukcija njegove radne sobe s namještajem i sadržajem iz vremena kada je Lovrak u njoj radio. Obuhvaća osobnu biblioteku, dokumente, rukopise pripovijesti i knjiga te originalne ilustracije. Gradivo Arhiva HŠM-a podijeljeno je u nekoliko skupina među kojima je i skupina Rukopisi (djela) pojedinih školskih pisaca (Mijata Stojanovića, Dragojle Jarnević, Davorina Trstenjaka, Milke Pogačić itd.). Kći Grigora Viteza Olga Vitez Babić poklonila je 2012.g. očevu ostavštinu HŠM-u. Donacija obuhvaća brojne knjige, fotografije, upotrebne predmete, te arhivsko gradivo (osobne dokumente, službene dokumente, rukopise poezije, proze i prijevoda, korespondenciju), a 2016.g. Muzej je zaprimio i ostavštinu Nade Iveljić.

Predmeti

Davorin Trstenjak, 1909. Autor: Nepoznati autor fotografija

Davorin Trstenjak sa učenicama, poč. 20. st. Autor: Nepoznati autor fotografija

Ilustracije

Davorin Trstenjak, oko 1900. Autor: Foto A. Brauner fotografija

Ilustracije

Zreo učitelj, oko 1906. Autor: Trstenjak, Davorin rukopis

Ilustracije

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Gaćina Škalamera, Sonja. Autografi učitelja, pedagoga i književnika - rukopisne ostavštine u Hrvatskome školskom muzeju Odabrana bibliografija

Tekst Sonje Gaćina Škalamera u zborniku "Rukopisne ostavštine kao dio hrvatske baštine"

Davorin Trstenjak Katalog

Katalog izložbe Gradski muzej Karlovac, svibanj - lipanj 1979. Autor predgovora Vladimir Peršin predstavlja život i rad Davorin Trstenjaka za vrijeme njegova života u gradu Karlovcu (od 1872. do 1889.)