Gavella, Branko

Biografija

Gavella, Branko

(Zagreb, 1885. - Zagreb, 1962.)

Hrvatski kazališni redatelj, pedagog, teatrolog, kazališni kritičar i prevoditelj. Po dubini pristupa redateljskom otjelotvorenju dramske književnosti i glazbene partiture na pozornici, Gavelli pripada mjesto u vrhu moderne europske režije, a u nacionalnoj je teatrologiji jedan od njezinih neprijepornih prvaka. (HBL) Smisao i cilj vlastitog djelovanja Gavella je tražio u trajnoj i neraskidivoj uzajamnosti "književnosti i kazališta", kojom je sinkretističkom formulom prožeta njegova redateljska poetika i protkano književno stvaranje. (Kazalište Gavella)

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzeji Hrvatskog zagorja - Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec link

Galerija je zasnovana 1970. g., kada je Antun Augustinčić (1900. - 1979.) – zagrebački i pariški đak, jedan od naših najznačajnijih kipara i nezaobilaznih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti – darovao svom rodnom Klanjcu vlastiti kiparski opus, nastao tijekom 50 godina njegova stvaranja, od 1920-ih do 1970-ih, koji mu je priskrbio ugled u domovini i inozemstvu.

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Predmeti

Portret Branka Gavelle, 1976 Autor: Augustinčić, Antun skulptura

Skulptura izložena u stalnom postavu Galerije. Portret redatelja, reformatora scenske umjetnosti u Hrvatskoj, osnivača državne glumačke škole, profesora i rektora Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, nastao je po narudžbi Hrvatskog narodnog kazališta 1968. Dovršen je 1974., a lijevan u bronci 1976. Danas stoji u predvorju HNK u Zagrebu. Cijela skulptura građena je od velikih, neobičnih komada gline na kojima su vidljivi urezi kiparske lopatice u raznim smjerovima. Žestokom, ekspresionističkom modelacijom naglašen je Gavellin karakter.

Ilustracije

William Shakespeare, Na tri kralja, 1924. Autor: - fotografija

Fotografija predstave u HNK u Zagrebu, 1924.

Ilustracije

Miroslav Krleža, Golgota, 1954. Autor: Zagrebačko dramsko kazalište kazališna cedulja

Zagrebačko dramsko kazalište, 30. listopada 1954. Redatelj Branko Gavella

Ilustracije

Redateljska knjiga za predstavu Na Tri kralja, 1924. Autor: Gavella, Branko redateljska knjiga, knjiga

Redateljska knjiga Branka Gavelle za predstavu "Na Tri kralja", 1924., HNK u Zagrebu.

Ilustracije

J. W. Goethe, Ifigenija na Tauridi, 1953. Autor: Dubrovačke ljetne igre cedulja

Režicer B. Gavella

Ilustracije

Miroslav Krleža, U logoru, 1954. Autor: - fotografija

Zagrebačko dramsko kazalište; redatelj B. Gavella.

Ilustracije

Branko Gavella u Kraljevskoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 1913. Autor: - fotografija

Hrvatsko glumište, Zagreb, 1953. Autor: Gavella, Branko knjiga

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Gavella u Gavelli Katalog

Katalog izložbe povodom 50. obljetnice smrti dr. Branka Gavelle

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44

Antun Augustinčić : portreti Katalog

Katalog uz memorijalnu izložbu u Modernoj galeriji, Zagreb, 15. - 31. 5. 1980. Predgovor Josip Depolo ; fotografije Nino Vranić. Među izloženim portretima je i portret Ive Vojnovića iz 1973. (bronca, v. 63 cm) koji se čuva u HNK, Zagreb te portret Branka Gavelle iz 1974. (bronca, v. 63 cm)