Glumac, Branislav

Biografija

Glumac, Branislav

(Smederevo, 1938. - )

Pjesnik, prozaist, dramski pisac, književni i likovni kritičar. Gimnaziju završio u Virovitici 1957, a studij jugoslavenskih književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1973. Od 1958. živi u Zagrebu i profesionalni je pisac. Prvu pjesmu objavio je 1953. u "Virovitičkom listu". Zajedno sa Zvonimirom Majdakom i Alojzom Majetićem 1960. objavio prvu zbirku “Pjesme“. Njegov roman “Zagrepčanka“ (1974.) doživio je 12 izdanja. Više od tri desetljeća prati recentno hrvatsko slikarstvo, a 1982. gradu Virovitici poklonio sto slika i dvadesetpet skulptura raznih autora (od Gecana, braće Hegedušić do najmlađih), koje su izložene kao stalni postav „Donacija Branislava Glumca“ u dvorcu Pejačevića Gradskoga muzeja Virovitica.

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Virovitica, Virovitica link

Gradski muzej Virovitica središnje je mjesto prezentacije i interpretacije bogate materijalne kulture podravsko-slavonskog kraja i s njom povezanih ideja, vrijednosti i stavova. Smješten je u dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. Obnovljeni stalni postav i raznovrsne aktivnosti koje se na njega nadovezuju komuniciraju prošlost i sadašnjost teritorija iz perspektive čovjekove privrženosti drvu kao prirodnom materijalu koji obrađuje i koristi za svakodnevni život od pretpovijesti do danas. Fundus broji oko 5 000 predmeta, koji prikazuje život virovitičkog kraja od mlađega kamenog doba do kraja 20. st. U stalnom postavu Muzeja izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja.

Zbirke

Zbirka donacija Branislava Glumca Gradski muzej Virovitica, Virovitica

Zasebna zbirka je donacija Branislava Glumca koja sadrži radove suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Zbirku je 1982. godine Muzeju darovao pisac Branislav Glumac. S obzirom na to da je Ugovor o darivanju sadržavao točku o tome kako se donator može s vremenom odlučiti popunjavati Zbirku ili iz nje povući neka djela, a umjesto njih donirati neka druga, Zbirka je ponovno katalogizirana 2009. te na velikoj izložbi predstavljena u cijelom opsegu. U zbirci su djela: Nives Kavurić Kurtović, Đure Sedera, Željka Hegedušić, Edite Schubert, Nikole Koydla, Otona Glihe, Ljube Ivančića, Dimitrija Popovića, Mersada Berbera, Fadila Vejzovića, Miljenka Stančića i mnogih drugih.

Predmeti

Portret Branislava Glumca Autor: Bifel, Josip crtež olovkom

Inv. br. G-2010 Portret je reproduciran u "Katalogu Zbirke Branislava Glumca" iz 2009. god. (str. 8.)

Ustanove

Gradska knjižnica i čitaonica, Virovitica

Zbirka Branislava Glumca - Znameniti hrvatski književnik, zavičajni autor darovao je vrijednu građu Gradskoj knjižnici i čitaonici 2021. godine, te je uspostavljena zbirka koja nosi njegovo ime. Zbirka ukupno sadrži 157 jedinica knjižnične građe: knjige poezije i proze, gramofonske ploče, VHS kasetu, likovne mape, slikovnice, fotografije. Građa je podijeljena u dvije cjeline: potpisanih autorovih djela s posvetom Knjižnici – kao osobne ostavštine i darovane građe književnih prijatelja s posvetom književniku Branislavu Glumcu.

Izložbe, projekti, publikacije

Glumac za glumca Izložba

U sklopu 5. Virovitičkih kazališnih susreta - Virkas 2009., u predvorju Kazališta Virovitica otvorena je izložba slika “Glumac za glumca“ iz donacije Branislava Glumca Gradskom muzeju Virovitica. Radi se o likovnoj zbirci suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, koju je 1982. godine Muzeju poklonio Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba.

Sabolić, Dubravka. Književna baština u Gradskome muzeju Virovitica link Odabrana bibliografija

Tekst Dubravke Sabolić u časopisu "Muzeologija" (Zagreb), br. 43-44

Zbirka Branislava Glumca Odabrana bibliografija

Katalog Zbirke Branislava Glumca Katalog

Kataloški popis 120 likovnih djela i 43 originalnih rukopisa koje je Branislav Glumac poklonio Gradskom muzeju Virovitica. Popis likovnih djela iz donacije Branislava Glumca izradile Anamarija Kučan i Jasna Poljak.