Glumac, Branislav

Biografija

Glumac, Branislav

(Smederevo, 1938. - )

Pjesnik, prozaist, dramski pisac, književni i likovni kritičar. Gimnaziju završio u Virovitici 1957, a studij jugoslavenskih književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 1973. Od 1958. živi u Zagrebu i profesionalni je pisac. Prvu pjesmu objavio je 1953. u "Virovitičkom listu". Zajedno sa Zvonimirom Majdakom i Alojzom Majetićem 1960. objavio prvu zbirku “Pjesme“. Njegov roman “Zagrepčanka“ (1974.) doživio je 12 izdanja. Više od tri desetljeća prati recentno hrvatsko slikarstvo, a 1982. gradu Virovitici poklonio sto slika i dvadesetpet skulptura raznih autora (od Gecana, braće Hegedušić do najmlađih), koje su izložene kao stalni postav „Donacija Branislava Glumca“ u dvorcu Pejačevića Gradskoga muzeja Virovitica.

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Virovitica, Virovitica link

Muzej, osnovan 1953. g., smješten je u dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. Fundus broji oko 5 000 predmeta, od kojih je gotovo 900 izloženo u stalnom postavu, koji prikazuje život virovitičkog kraja od mlađega kamenog doba do kraja 20. st. U stalnom postavu Muzeja izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja.

Zbirke

Zbirka donacija Branislava Glumca Gradski muzej Virovitica, Virovitica

U okviru stalnog postava Gradskog muzeja u dvije prostorije izložena je likovna zbirka suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, koju je 1982. godine Muzeju poklonio Virovitičan Branislav Glumac, književnik iz Zagreba.

Predmeti

Portret Branislava Glumca Autor: Bifel, Josip crtež olovkom

Inv. br. G-2010

Izložbe, projekti, publikacije

Glumac za glumca link Izložba

U sklopu 5. Virovitičkih kazališnih susreta - Virkas 2009., u predvorju Kazališta Virovitica otvorena je izložba slika “Glumac za glumca“ iz donacije Branislava Glumca Gradskog muzeja Virovitica. Riječ je stalnom postavu Gradskog muzeja Virovitica u kojemu je izložena likovna zbirka suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, koju je 1982. godine Muzeju poklonio Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba.

Sabolić, Dubravka. Književna baština u Gradskome muzeju Virovitica link Odabrana bibliografija

Tekst Dubravke Sabolić u "Muzeologija" 43/44

Zbirka Branislava Glumca Odabrana bibliografija