Loborec, Božena

Biografija

Loborec, Božena

(Koprivnica, 1926. - Koprivnica, 2003.)

Književnica Božene Loborec zauzima posebno mjesto u životu Koprivnice 20. stoljeća i samog početka 21. stoljeća. Odrastala je između dva svjetska rata u obitelji poznatog koprivničkog tiskara Valka Loborca, pa su njene formativne godine djetinjstva i mladenaštva u okruženju koje je gajilo kult knjige utjecale na njezin kasniji književni i publicistički rad. Druga velika inspiracija bili su joj Koprivnica, grad u kojemu je rođena i proživjela gotovo čitav život (osim ratnih godina 1943.-1945. u partizanima, akademskog školovanja u Zagrebu 1947.-1953. i nastavničkog službovanja u Kotoribi 1953.-1955.), kao i ljudi Koprivnice. Koprivnica je bila ishodište za teme i motive njezine kajkavske i štokavske poezije, romana, pripovjedaka, eseja, satira, feljtona, publicistike, njena stalna inspiracija, pa i opsesija. (izvor: Sabolović-Krajina, Dijana. Književnica Božena Loborec : prilog za biografiju)

Izvori

Muzeji

Muzej grada Koprivnice, Koprivnica link

Fundus Muzeja grada Koprivnice ima preko 20 000 predmeta u svojim zbirkama i fondovima. Veliki dio građe je prikupio dr. Leander Brozović (1897. - 1962.), osnivač Muzeja. U stalnom postavu Muzeja izložena je Zbirka književnika Ante Neimarevića. U stalnom postavu je izložen i zidni sat Antuna Nemčića. Zaslugom dr. Leandera Brozovića, nedugo iza 2. svjetskog rata, sakupljena je Miškinina ostavština. U muzejskoj se knjižnici izdvajaju Zbirka starih i vrijednih knjiga među kojima su i knjige Mihovila Pavleka Miškina te Caprociensia - zbirka knjiga i novina tiskanih u Koprivnici.

Ustanove

Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica, Koprivnica

Povodom 90. rođendana Božene Loborec, 2016. god. Družba Braće hrvatskog zmaja postavila je na zgradu Knjižnice u centru Koprivnice spomen-ploču.

Izložbe, projekti, publikacije

Izložba povodom 90. obljetnice rođenja koprivničke književnice Božene Loborec link Izložba

U izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održana izložba knjiga i dokumentarne građe posvećena 90. obljetnici rođenja koprivničke književnice Božene Loborec (Koprivnica, 2. lipnja 1926. – Koprivnica, 3. siječnja 2003.).