Mesinger, Bogdan

Biografija

Mesinger, Bogdan

(Šid, 1930. - )

Hrvatski književnik i likovni kritičar. Prve je pjesme objavio 1950. kao gimnazijalac, a prozu od 1958. u časopisu Krugovi. Prvi likovni osvrt objavljuje 1962., a od 1963. sustavno se posvećuje istraživanju i esejistici u području filoloških znanosti. Objavio je oko 700 bibliografskih jedinica među kojima su tri romana, četiri zbirke pjesama, šest likovnih monografija, dvije filološke monografije.

Izvori

Muzeji

Muzej grada Iloka, Ilok link

  U Muzeju grada Iloka postoji bogata knjižnica s dosta književnih djela, ali postoji i arhivska građa o pojedinim iločkim piscima te njihovi rukopisi kao posebne cjeline. U stalnom postavu Muzeja posebno je zanimljiva Spomen galerija znamenitih Iločana u kojoj je predstavljen i Julije Benešić, pisac i autor hrvatskog rječnika. Dio ostavštine Julija Benešića i obiteljske knjižnice Benešić darovale su Muzeju njegove sinovice akademska kiparica prof. Jelka Benešić i Blaženka pl.Hadrović. Građa se čuva u Zavičajnoj zbirci muzejske knjižnice, hemeroteci, fototeci, a obuhvaća i dokumente, rukopise, priznanja, odlikovanja i umjetnička djela. Muzej grada Iloka pokrenuo je 2001. godine skup Dani Julija Benešića u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb, Katedrom za hrvatski standardni jezik Filozof skog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Pedagoškim fakultetom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Kasnije se kao suorganizator uključila Gradska knjižnica i čitaonica Ilok i Matica hrvatska Ilok.

Predmeti

Portret Bogdana Mesingera Autor: Bakter, Ante ulje na platnu

Muzeju darovao Bogdan Mesinger iz Osijeka

Izložbe, projekti, publikacije

Batorović, Mato. Djelovanje Muzeja grada Iloka na promicanju književnosti i čuvanju književne baštine link Odabrana bibliografija

Tekst objavljen u časopisu "Muzeologija" 43/44

Mesinger, Bogdan. Buđenje Iloka : moja iločka kronika (1987.-2006.) Knjiga

Mesinger, Bogdan. Skriveni duh Iloka: priče i legende Knjiga