Kašić, Bartol

Biografija

Kašić, Bartol

(Pag, 1575. - Rim, 1650.)

Hrvatski vjerski pisac i jezikoslovac, prevoditelj i leksikograf. Isusovac. Kašićevo književno djelo, jednako ono na latinskom kao i na hrvatskome, bitno je za novovjeki hrvatski razvoj: jezični, književni i kulturni. Dometi njegova rada znatno su širi i dublji od samoga crkvenoga aktivizma u duhu katoličke obnove, koja mu je dala poticaj, te je kao malo koji drugi pojedinac pridonio stvaranju podloge iz koje je poslije niknuo ilirizam

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Drniš, Drniš link

Gradski muzej Drniš uz impresivnu zbirku radova Ivana Meštrovića koja sadrži 50-ak radova tog umjetnika, Muzej ima i arheološku, kulturno-povijesnu zbirku, zbirku starih fotografija i razglednica, zemljovida i grafika, zbirku oružja i vojne opreme, numizmatičku zbirku, zbirku medalja i odlikovanja te zbirku suvremene umjetnosti. U galerijskom prostoru muzeja izmjenjuju se gostujuće izložbe s izložbama obilne muzejske građe koja nije obuhvaćena stalnim postavom, organiziraju se promocije knjiga, koncerti i slične kulturne manifestacije. Muzej posjeduje doniranu knjižnicu liječnika i književnika Filipa Marušića-Davidovića.

Zbirke

Zbirka starih knjiga – do 1860. godine Gradski muzej Drniš, Drniš

Zbirka starih knjiga nastala je selekcijom naslova iz muzejske knjižnice primarno prema kriteriju starosti (godine tiska), pritom kriteriji književne/povijesne/dokumentarne vrijednosti nisu bili zanemareni, no njihova je važnost bila sporedna. Korpus od 155 predmeta, 154 knjige i jedno rukopisno pismo, objedinjeni su u Zbirku strarih knjiga (do 1860. godine). Knjige su različite tematike, prevladavaju putopisi, pravni priručnici i zakonici, rječnici te crkvena literatura.

Predmeti

Ritual rimski, Rim, 1640. Autor: Kašić, Bartol knjiga

Ritual sadrži obrede koji prate kršćanina od rođenja do smrti – po njemu se 150 godina krstilo, vjenčavalo, pokapalo, blagoslivljalo, izvodili su se prigodni crkveni obredi, kao i egzorcizmi. Prvo izdanje Rituala rimskog tiskano je u 2.500 primjeraka, a čak 6 izdanja doživio je do 1929. godine. Inv. br. 6306

Ilustracije

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

U Riznici Nacionalne i sveučilišne knjižnice čuvaju se dva rukopisna i deset tiskanih djela Bartola Kašića, dijelom njegovih izvornih radova, dijelom prijevoda.

Izložbe, projekti, publikacije

Bartol Kašić u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Katalog

U povodu Godine Bartola Kašića, Dana državnosti i 4. obljetnice otvorenja nove zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, 1999. godine otvorena je izložba. Na izložbi, uz djela Bartola Kašića, mogle su se razgledati i publikacije o jezikoslovcu, leksikografu, teologu, pjesniku, misionaru i prevoditelju Svetoga pisma na hrvatski jezik – ukupno stotinjak naslova. Izložba je popraćena i katalogom u kojem su objavljeni tekstovi dr. fra Petra Bašića, dr. Darije Gabrić-Bagarić, dr. Vladimira Horvata, dr. Valentina Putanca, akademika Josipa Vončine i mr. Ivana Kosića.