Šenoa, August

Biografija

Šenoa, August

(Zagreb, 1838 - Zagreb, 1881)

Književnik, dramaturg, kritičar i prevoditelj. “Najzagrebačkiji” je hrvatski književnik - za rodni je Zagreb bio neraskidivo vezan ne samo “zagrebačkom temetikom” opsežnoga književnoga opusa nego i službovanjem - nizom dužnosti koje je obnašao do smrti.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Arheološki muzej u Zagrebu, Zagreb link

U fundusu Arheološkoga muzeja u Zagrebu čuva se i numizmatička zbirka Augusta Šenoe. Taj veliki hrvatski pisac bio ujedno i numizmatičar koji je tijekom godina sakupio značajnu zbirku antičkog, srednjovjekovnog i modernog novca, a dio te zbirke otkupio je Arheološki muzej u Zagrebu 1898. godine.

Kuća Šenoa, Zagreb link

Kuća Šenoa je sinonim za kulturnu baštinu koju su stvorili članovi obitelji Šenoa kroz četiri generacije - tijekom 182 godina života u Zagrebu. To su: Johannes Schöynoha i Alois Schönoa (djed i otac Augusta Šenoe), August Šenoa, Slava Šenoa (supruga Augusta Šenoe), Milan Šenoa i Branko Šenoa (sinovi Augusta Šenoe), Vera Šenoa (supruga Milana Šenoe), Nasta Rojc (supruga Branka Šenoe) i Draga Šenoa Vabić (kći Augusta Šenoe), Zdenko Šenoa (jedini unuk Augusta Šenoe). te Marija Šenoa (supruga Zdenka Šenoe). Kuća Šenoa je i prostor u kojem se nalazi njihova ostavština, a to je obiteljska kuća u Zagrebu, Mallinova 27

Izvori
Ilustracije

Zbirke

Numizmatička zbirka Arheološki muzej u Zagrebu, Zagreb

Zbirka Šenoa Kuća Šenoa, Zagreb

Predmeti

August Šenoa, portret, list iz djela "Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća" Milana Grlovića, 1898. - 1900. Autor: Kovačević, Stjepan grafika

August Šenoa, portret, 1882. Autor: rezao Wilhelm Woernle grafika

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Pisaći stol gradskog senatora Augusta Šenoe, 19. st. Autor: nepoznat namještaj

Šenoina pjesma posvećena njegovom radnom stolu urezana je u stolnu pločicu. U Muzeju grada Zagreba nalazi se originalni rukopis pjesmice koju je August Šenoa napisao o svojem "birokratskom" stolu za kojim je kao gradski senator radio i rješavao administrativne poslove gubeći tako dragocjeno vrijeme koje je želio posvetiti kulturi, a posebno književnosti. Izvor: Muzej grada Zagreba, 1979.

Ilustracije

Činovnička sablja Augusta Šenoe, 1882. Autor: nepoznat sablja

Izložena u stalnom postavu Muzeja grada Zagreba.

Ilustracije

Diploma začasnoga građanina Augusta Šenoe, 1881. Autor: Hochbaum, Louis; Albrecht, Dragutin kolorirana litografija

Diploma izložena u stalnom postavu Muzeja grada Zagreba. Izvor: Muze grada Zagreba: vodič (Zagreb, 2000.)

Posljednji Šenoin autograf "Kletve", 1881. Autor: Šenoa, August autograf

Predmet izložen u stalnom postavu Muzeja grada Zagreba. Cijelu 1881.g. Šenoa boluje od nepreležane upale pluća. Sjedeći u naslonjaču Šenoa piše “Kletvu”, koja ostaje nedovršena.

Grčki autonomni novac, 3. st. pr. Kr. Autor: Sirakuška država kovanica

August Šenoa je tijekom godina sakupio načajnu zbirku antičkog, srednjovjekovnog i modernog novca, a dio te zbirke otkupio je Arheološki muzej u Zagrebu 1898. godine A870

Ilustracije

Makedonski novac, 4. st. pr. Kr. Autor: Makedonska država kovanica

Kovanica iz nekadašnje privatne zbirke Augusta Šenoe. Zbirka antičkog makedonskog novca, A1983

Ilustracije

Rimski carski novac, 2. st. Autor: Rimska država kovanica

Inv. oznaka C1157

Ilustracije

Mletački novac, 14. st. Autor: Mletačka Republika kovanica

Inv. oznaka E3271

Ilustracije

August i Slava Šenoa s djecom Milanom, Dragicom i Stankom, 1874. Autor: Nepoznati autor fotografija

Obitelji Šenoa: Slava, August i djeca: Milan (4), Draga (3) i Stanko (1)

Ilustracije

Kazališni dalekozor Autor: Nepoznati autor dalekozor

Ilustracije

Pismo zaručnici Slavi, 1868. Autor: Šenoa, August pismo

August Šenoa upoznaje Slavu Ištvanić 31. siječnja 1867. na balu u Velikoj Gorici u svratištu "Biela ruža". Za Uskrs mladi par se zaručuje, ali vjenčanje nije dolazilo u obzir jer je Slavin otac tražio od budućeg zeta da nađe ozbiljan posao od kojega će moći pristojno živjeti i uzdržavati obitelj. Mladi par se tijekom zaruka često dopisivao. (tekst preuzet s mrežnih stranica Kuća Šenoa)

Ilustracije

Tintarnica i pera Autor: Nepoznati autor pribor za pisanje

Ilustracije

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Hećimović, Branko. Obitelj Šenoa i Hrvatsko narodno kazalište Katalog

August Šenoa: Izabrane pjesme link Digitalizirana građa

Hrvatski književnik August Šenoa, po kojem je čitavo jedno razdoblje hrvatske književnosti nazvano "Šenoinim dobom", nije za života objavio niti jednu samostalnu i cjelovitu zbirku pjesama, iako je poeziju pisao kontinuirano i napisao preko stotinu pjesama koje je objavljivao ili u raznim časopisima ili unutar zbirki koje su obuhvaćale pjesme većeg broja autora. Izdanje iz 1882. godine prvo je izdanje jedne samostalne i zaokružene zbirke pjesama Augusta Šenoe, a objavljeno je godinu dana nakon njegove smrti.

August Šenoa: Ljubica link Digitalizirana građa

U svome interesu za cjelokupni kulturni život grada i književno stvaralaštvo svojega vremena, August Šenoa je osobitu pozornost posvećivao hrvatskom kazalištu, odnosno dramskom stvaralaštvu. Svjestan pomanjkanja scenskih djela na hrvatskom jeziku, Šenoa piše svoje prvo dramsko djelo, komediju "Ljubica", praizvedenu na zagrebačkoj pozornici 1868. godine. U duhu zalaganja za model drame u kojem naglasak neće primarno biti na određenoj ideji, nego će se pozornost posvetiti i kreiranju karaktera likova te psihološkoj motivaciji njihovih postupaka, on tematizira malograđansku zagrebačku sredinu svoga vremena, okupljajući likove oko tipične zagrebačke malograđanke i gradeći konverzacijsku komediju. Ovo je digitalna reprodukcija prvog tiskanog izdanja.

Šenoa i Gubec riječju i slikom Katalog

Katalog izložbe povodom 150 godina rođenja Augusta Šenoe (Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica, 29.12. 1988. - 31.1. 1989.). Autori izložbe i kataloga Ankica Ivanjek i Mirko Ivanjek.

Obitelj Šenoa i Turopolje Odabrana bibliografija

Autorica: Matković Mikulčić, Katja

Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja Katalog

Šenoino blago link Izložba

Arheološki muzej u Zagrebu obilježio je 175. godišnjicu rođenja Augusta Šenoe prigodnom izložbom. Manje je poznato da je taj veliki hrvatski pisac bio ujedno i numizmatičar. Tijekom godina sakupio je značajnu zbirku antičkog, srednjovjekovnog i modernog novca, a dio te zbirke otkupio je Arheološki muzej u Zagrebu 1898. godine. Ovom prigodom biti će izložen najatraktivniji dio te zbirke, u suradnji s nasljednicima ostavštine obitelji Šenoa, koja je ljubazno ustupila dio materijala za izložbu.

Crteži i siluete Augusta Šenoe Katalog

Kuća Šenoa, 14.11. 2018. - 13.12. 2018. Autor teksta: Vinko Brešić; autor predgovora: Tonko Maroević