Harambašić, August

Biografija

Harambašić, August

(Donji Miholjac, 1861 - Stenjevec, Zagreb, 1911)

Književnik, prevoditelj i publicist. Već u studentskim godinama djelovao je kao slobodni književnik te uređivao pravaški književni časopis Hrvatska vila (1882/83), a zatim i Balkan (1886). Nakon završetka studija radio je neko vrijeme u odvjetničkoj kancelariji J. Franka. Triput je biran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Zbog književne i političke djelatnosti bio je višekratno zatvaran. Izabran je za prvoga tajnika Društva hrvatskih književnika (1900). God. 1909., već bolestan, prihvatio je službu tajnika Zemaljske vlade u Odjelu za bogoštovlje, što su njegovi stranački prijatelji doživjeli kao izdaju pravaštva. Umro je u duševnoj bolnici.

Izvori

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Muzej Klinike za psihijatriju Vrapče, Zagreb link

Muzej je vrlo popularna karika četverolista (Muzej bolnice Vrapče, Župićev muzej, galerija Slava Raškaj i Spomen biblioteka) materijalizirane intelektualne i duhovne baštine Bolnice Vrapče, „Pričajući priču“ o bolnici „Vrapče“, o psihijatrijskim bolesnicima i bolestima od kojih oni boluju te njihovom liječenju i terapiji, postao je mjestom susreta onih koji se interesiraju za psihijatriju kao struku i za psihijatrijske bolesnike te značajno doprinosi destigmatizaciji duševnih bolesnika.

Predmeti

August Harambašić, list iz djela "Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća" Milana Grlovića, 1898. - 1900. Autor: Stjepan Kovačević grafika

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

U Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu čuva se djelo Slobodarke iz 1883. godine, a kao dragocjenost hrvatske pisane baštine bilo je predstavljeno i na izložbi Blago NSK.

Izložbe, projekti, publikacije

Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja Katalog

Nacionalnomu pjesničkom bardu – u spomen na Augusta Harambašića link Odabrana bibliografija