Nemčić, Antun

Gostovinski

Biografija

Nemčić, Antun Gostovinski

(Edde, Madžarska, 1813. - Križevci, 1849.)

Antun Nemčić Gostovinski rodio se 14. siječnja 1813. u Mađarskoj, u mjestu Edde, gdje se slučajno zatekla njegova majka u pohodima rodbini. Djetinjstvo je proveo u Ludbregu i Koprivnici. Sudjelovao je u krugu istomišljenika Gajevih ideja ilirskoga pokreta. Ime i djelo Antuna Nemčića najčešće se povezuje uz "Putositnice", putopis po Hrvatskoj i sjevernoj Italiji. U Koprivnici je sačuvana njegova kuća sa spomen pločom, a u selu Starigrad kraj Koprivnice obilježena je i klijet gdje je u vinogradu napisao svoje najznačajnije djelo "Putositnice".

Izvori

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Muzej grada Koprivnice, Koprivnica link

Fundus Muzeja grada Koprivnice ima preko 20 000 predmeta u svojim zbirkama i fondovima. Veliki dio građe je prikupio dr. Leander Brozović (1897. - 1962.), osnivač Muzeja. U stalnom postavu Muzeja izložena je Zbirka književnika Ante Neimarevića. U stalnom postavu je izložen i zidni sat Antuna Nemčića. Zaslugom dr. Leandera Brozovića, nedugo iza 2. svjetskog rata, sakupljena je Miškinina ostavština. U muzejskoj se knjižnici izdvajaju Zbirka starih i vrijednih knjiga među kojima su i knjige Mihovila Pavleka Miškina te Caprociensia - zbirka knjiga i novina tiskanih u Koprivnici.

Gradski muzej Križevci, Križevci link

Muzej se nalazi u kući Karas, jednoj od najstarijih građanskih kuća u gradu (u kojoj su nekoć bili pavlinski hospicij i prva javna ljekarna u gradu u 18. st.). Stalni postav čine izlošci nekoliko zbirki. Život građanskog staleža odražava Kulturno-povijesna zbirka, s tipičnim inventarom nastalim na prijelazu iz 19. u 20. st. Križevci su prikazani kao grad povijesti i kulture s biografijama najznačajnijih Križevčana. Poseban je naglasak dan značenju Križevačkih štatuta, jedinstvenih veselih pravila o tome kako se ponašati "pri veselicama".

Zbirke

Zbirka slika, grafika i skulptura Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Portreti su najčešće izlagan i najbrojniji dio Zbirke. Nastali su u vremenu od kraja 15. do polovine 20. stoljeća. Prikazuju, osim članova niza plemićkih i građanskih obitelji koje su živjele na ovim prostorima, vladare, visoko svećenstvo, pisce, pjesnike..

Zbirka Leandera Brozovića I. Muzej grada Koprivnice, Koprivnica

Umjetnička (likovna) zbirka Gradski muzej Križevci, Križevci

Predmeti

Antun Nemčić Gostovinski, portret, list iz djela "Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća" Milana Grlovića, 1898. - 1900. Autor: Kovačević, Stjepan grafika, litografije

Izvor: Martina Brekovac Pisk: Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatski povijesni muzej, 2008.

Antun Nemčić Gostovinski, 1846. ? Autor: Stager, Jakov minijature, bjelokost

Izvor: Hrvatski narodni preporod, 1985.

Zidni sat iz klijeti Antuna Nemčića Gostovinskog Autor: nepoznat satovi

Zidni sat iz klijeti gdje je Nemčić napisao "Putositnice" izložen u stalnom postavu Muzeja

Ilustracije

Molba za zaposlenje u slob. i kr. Gradu Koprivnici, 1833. Autor: Nemčić, Antun pismo, papir

Izvor:katalog izložbe "Dr. Lenader Brozović" (2013.), str. 27.

Portret Antuna Nemčića, oko 1900. Autor: Nepoznati autor slika, ulje na platnu

GMK-495

Ilustracije

Plakat povodom proslave 100 godina rođenja A. Nemčića, 1913. Autor: Neuberg, Gustav plakat

Plakat napravljen prilikom obilježavanja 100 godina rođenja Antuna Nemčića u Križevcima. Na plakatu je poziv na okupljanje pred Nemčićevim spomenikom 12. siječnja 1913. u 11 sati i 30 minuta. Plakat je u bojama hrvatske zastave (crveno-bijelo-plavo). GMK-7266

Ilustracije

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Iz pravne prošlosti Koprivnice, Križevaca, Đurđevca Odabrana bibliografija

Dražen Ernečić predstavlja rad Antuna Nemčića Gostovinskog kao pravnika (str. 38-41)

Blagec, Ozren. Otkrivanje spomenika Antunu Nemčiću 1899. i obilježavanje 100-te godišnjice Nemčićeva rođenja 1913. godine link Odabrana bibliografija

Na temelju novinskih članaka i sačuvane muzejske građe autor rekonstruira događaje koji su obilježili postavljanje spomenika Antunu Nemčiću 1899. godine u Križevcima i obilježavanje stote oblje-tnice Nemčićeva rođenja 1913. Godine. Pritom su istaknuti svi sudionici navedenih dvaju događaja. Tekst objavljen u: "Civitas Crisiensis : radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima" (1, 2014.)