Mihanović pl. Petropoljski, Antun

Biografija

Mihanović pl. Petropoljski, Antun

(Zagreb, 1796. - Novi Dvori kraj Klanjca, 1861.)

Hrvatski književnik i političar. Pisao je ljubavne i domoljubne pjesme, među njima i "Horvatsku domovinu", tiskanu u Danici 1835., koja je poslije pod nazivom "Lijepa naša" postala hrvatskom himnom. Istraživao je, otkrivao i strastveno prikupljao stare listine i rukopise, rijetke knjige i drugu spomeničku građu a poglavito građu o hrvatskoj prošlosti. U Veneciji je pronašao rukopis Gundulićeva "Osmana" 1818. te potaknuo njegovo objavljivanje, koje je ostvareno tek 1848. godine.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Zbirke

Zbirka predmeta iz svakodnevnog života Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Hrvatski povijesni muzej posjeduje Zbirku predmeta iz svakodnevnog životu koju čini 4000 uporabnih predmeta koji su posredno ili neposredno vezani uz djelovanje društvenih i političkih elita 19. i 20. stoljeća te koji svojom namjenom i simbolikom svjedoče o značajnim događajima iz hrvatske prošlosti. Prema pripadnosti određenoj osobi ili obitelji po brojnosti se ističu ostavštine obitelji bana Josipa Jelačića i bana Ivana Mažuranića, dok je nešto manje predmeta vezano uz osobe i plemićke obitelji koje su obilježile politički, kulturni i gospodarski život Hrvatske u 19. i početkom 20. stoljeća poput preporoditelja Ljudevita Gaja, biskupa Josipa Jurja Strossmayera i drugih.

Predmeti

Lovor vijenac s graviranim imenima skupštinara Varaždinske županije, 1910. Autor: H&S lovor vijenac

HPM-PMH-1840 Predmet načinjen povodom podignuća spomenika Antunu Mihanoviću u Klanjcu 7. kolovoza 1910. (podatke dostavila Andreja Smetko, 23.4.2015.)

Ilustracije

Mihanović u Zelenjaku Autor: Iveković, Oton ulje na platnu

Pjesmu „Horvatska domovina“ (1835.), Antun Mihanović je, prema nekim predajama napisao očaran ljepotom Zelenjaka.

Ilustracije

Antun Mihanović Autor: Pomer fotografija

Izvor: katalog izložbe "Antun Mihanović" (Klanjec, 1990.)

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Antun Mihanović : pjesnik i gospodarstvenik Knjiga

Autorica Jelena Očak predstavlja Antuna Mihanovića u novom svjetlu - kao autora neknjiževnog teksta iz područja gospodarstva ili točnije autora koji u svome tekstu "Razmatranje pitanja - ne bi li plemenitim ugarskim vinima trebalo što prije prokrčiti trgovački put u Ameriku? - uz prijedlog na koji bi način naši vinari uskoro mogli pokušati provesti takav poduhvat" (1828.) problematizira uzgoj plemenitih vinskih sorti u Hrvatskoj. U knjizi je sadržan i cjelovit Mihanovićev tekst.

Antun Mihanović i njegovo doba Knjiga

Zbornik donosi izlaganja 17 sudionika jednodnevnoga Znanstvenoga skupa (Klanjec, 7. lipnja 1996.) održanoga povodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja Antuna Mihanovića. Tekstovi u zborniku znanstveno su obuhvatili djelovanje Antuna Mihanovića kao književnika, diplomata te kao kulturnog i javnog djelatnika.

Slikarstvo u Hrvatskoj u doba Antuna Mihanovića Katalog

Izložba uz znanstveni skup Antun Mihanović i njegovo doba povodom 200. obljetnice rođenja Antuna Mihanovića (Salon Galerije Antuna Augustinčića, Klanjec, 7.6. - 6.7. 1996.)

Antun Mihanović Katalog

Izložba o životu i radu Antuna Mihanovića u Salonu Galerije Antuna Augustinčića, Klanjec, 28.12. 1990. - 15.1. 1991. Autorica izložbe i teksta kataloga Jelena Očak.