Messner Šporšić, Antun

Biografija

Messner Šporšić, Antun

(Požega, 1876. - Zagreb, 1956.)

Svećenik, prosvjetni djelatnik i putopisac. Mnogo je putovao o čemu svjedoče naslovi njegovih putopisa: “Po Skandinaviji”, “Po Bliskom Orijentu”, “Od Bukurešta i Ankare”, “Po Italiji i Francuskoj” itd. Doživljaje i uspomene iz rata objavio je u knjizi "Godina 1915. – 1918.". Zanimanje za antropologiju iznio je u knjizi "Čovjek i priroda". U rukopisu mu je ostao nedovršen opsežan rad pod nazivom “Virovitička i Požeška županija”.

Izvori
  • Požeški leksikon

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Predmeti

Požega od 13. st. do polovice 20. st., pol. 20. st. Autor: Messner Šporšić, Antun rukopis

Dokumentarna zbirka.

Izložbe, projekti, publikacije

Požeški književnici i njihova djela Katalog

Izložba u povodu Dana grada Požege

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44