Gardaš, Anto

Vladimir Gembarski, Vladimir Gembarovski, A. G., -ag-

Biografija

Gardaš, Anto Vladimir Gembarski, Vladimir Gembarovski, A. G., -ag-

(Agići kraj Dervente, BiH, 1938. - Osijek, 2004.)

Pravnik i književnik. U književnosti se javlja 1958. pjesmom u zagrebačkom srednjoškolskom časopisu "Polet". Prvu pjesmu za djecu objavljuje 1968. u osječkim novinama "Mala štampa"; od tada sustavno piše pjesme i priče za djecu i odrasle te igrokaze i romane za djecu. Napisao je 37 knjiga. Uz Jagodu Truhelku i Stjepana Tomaša, Gardaš je najznačajniji osječki pisac za djecu i jedan od najčitanijih pisaca u Hrvatskoj. Najpopularniji Gardašev roman, „Duh u močvari“, radnjom je smješten u Kopački rit.

Izvori

Muzeji

Zavičajni muzej Našice, Našice link

Muzej, utemeljen 1974. g., smješten je u prostoru dvorca plemićke obitelji Pejačević, vrijednom ostvarenju historicističke arhitekture s početka 19. st., okruženome velikim perivojem. Stalni postav Muzeja predstavlja baštinu našičkog kraja, a u njemu se posebno ističu spomen-sobe posvećene znamenitim zavičajnicima: Dori Pejačević, Izidoru Kršnjavome i Hinku Juhnu.

Zbirke

Muzejska knjižnica Zavičajni muzej Našice, Našice

Stručna organizacijska cjelina, odnosno jedan od odjela Muzeja u neposrednoj vezi s muzejskim zbirkama. U njoj se organizira i daje na korištenje knjižnična građa koja svojim sadržajem pridonosi upoznavanju povijesnih, kulturnih, umjetničkih, etnografskih i drugih tema našičkog kraja. izdvojene su sljedeće cjeline unutar knjižnice: Osnovni fond; Zavičajna zbirka; Zbirka starih i rijetkih knjiga s podzbirkom Knjižnica obitelji Pejačević. U sklopu Muzejske knjižnice u Fondu dokumentacijske građe nalazi informacijsko-dokumentacijska građa, koja sadržava raznovrsnu dokumentaciju zavičajnog karaktera. U Fondu dokumentacijske građe knjižnica se bavi prikupljanjem, organizacijom, istraživanjem i izlaganjem dokumentacijske građe zavičajnog karaktera. Raznovrsne materijale knjižnica je prikupila i organizirala u niz dosjea o znamenitim zavičajnicima (sitni tisak, polupublikacije, rukopisi, preslici fotografija, priznanja, isječci iz novina i časopisa, itd.), koja dokumentira život i rad osoba/ obitelji od značaja za zavičaj.

Predmeti

Pjesme, 1965. Autor: Gardaš, Anto; Panjković, Savo knjiga

Ilustracije

Izložbe, projekti, publikacije

Biografski leksikon našičkog kraja Odabrana bibliografija

Objavljeno u "Našički zbornik", 9(2014). Str. 7-273.

Bošnjaković, Renata. Muzejska knjižnica i zavičajni književnici link Odabrana bibliografija

Tekst Renate Bošnjaković u "Muzeologija" 43/44

Nagrada Anto Gardaš link Projekt

Nagrada se dodjeljuje autorima prvih izdanja romana (ili zbirki) pripovijedaka za djecu i mladež. Nagradu su 2007. godine ustanovili Društvo hrvatskih književnika te njezin slavonsko-baranjsko-srijemski Ogranak uz suradnju Ministarstva kulture RH, Hrvatske pošte i Grada Osijeka, a prvi je laureat bio Šime Storić s djelom Mačka se uvijek dočeka na noge