Milčinović, Andrija

Biografija

Milčinović, Andrija

(Sisak, 1877. - Zagreb, 1937.)

Književnik. Među ostalim, neko je vrijeme bio ravnatelj kazališta u Skoplju i Osijeku. Kao tipičan predstavnik hrvatske moderne pisao je većinom kraće prozne oblike, osobito crtice s elementima simbolizma. Samostalno je izdao tri knjige novela i crtica (Zapisci, 1900; U areni, 1913; Mali ljudi, 1919). Knjigu Pod branom (1903) objavio je sa suprugom Adelom Milčinović.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe. Povremeno se organiziraju izložbe iz fundusa Zbirke, obrade pojedinih tema i osoba važnih za povijest hrvatskog kazališta (glumaca, redatelja, dramaturga, kostimografa, scenografa i dr.).

Gradski muzej Sisak, Sisak link

Gradski muzej Sisak je muzej općeg tipa koji obavlja muzejsku djelatnost na području grada Siska. Predmeti iz novije povijesti i suvremenosti tematski obuhvaćaju široko područje društvenoga, političkoga, vojnoga, gospodarskoga, kulturnoga i svakodnevnog života, s naglaskom na prijelomnim zbivanjima i osobama koje su obilježile život grada. Zavičajna zbirka i knjižnica Muzeja sadrži i građu književne baštine koja se povremeno izlaže.

Predmeti

Portret Andrije Milčinovića, prva pol. 20. st. Autor: Uzelac, Milivoj ulje na platnu