Lunaček, Vladimir

Heril Frinih

Biografija

Lunaček, Vladimir Heril Frinih

(Vinkovci, 1873. - Zagreb, 1927.)

Književnik i publicist. Pisao je feljtone, polemike, studije i prikaze, a likovnim, književnim i kazališnim kritikama nametnuo se kao neprijeporan arbitar u razdoblju moderne. Najviše je pisao o likovnoj umjetnosti. Njegove kraće studije o B. Čikošu-Sesiji i R. Frangešu-Mihanoviću prve su monografije o hrvatskim likovnim umjetnicima. Kao književni kritičar zagovarao je liberalizam i slobodu stvaranja.

Izvori

Muzeji

Gliptoteka HAZU, Zagreb link

U fundusu se nalazi više od 13 000 predmeta, među kojima i portreti poznatih hrvatskih književnika. U zbirci hrvatskog kiparstva nalaze se skulpture Vanje Radauša, Vojina Bakića i drugih koje prikazuju poznate književnike poput Antuna Gustava Matoša, Ivana Gorana Kovačića, Janka Polića Kamova itd.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka link

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci osnovan je 1948. godine, a nalazi se u historicističkoj zgradi u samom centru grada Rijeke. Iznimno bogat fundus muzeja nema izložbeni prostor za stalni postav, ali muzej često priređuje kontekstualne izložbe iz zbirki te organizira izložbe i manifestacije različitih umjetničkih izričaja. Muzej posjeduje djela s književnim motivima kao i portrete književnika kao što su Ivan Goran Kovačić, Vladimir Lunaček i Dobriša Cesarić. Ističe se i grafička mapa koju su za prvo izdanje "Jame" Ivana Gorana Kovačića izradili Zlatko Prica i Edo Murtić.

Predmeti

Vladimir Lunaček, 1902. Autor: Bužan, Joso ulje na platnu

Vladimir Lunaček, 1905. Autor: Valdec, Rudolf poprsje u bronci

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Opsežna rukopisna ostavština Vladimira Lunačeka čuva se u NSK, Zagreb.

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Opsežna rukopisna ostavština Vladimira Lunačeka čuva se u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Izložbe, projekti, publikacije

Vladimir Lunaček: Ilirci (drama u tri čina) link Digitalizirana građa

Digitalizirani izvornik iz 1912.g.