Parun, Vesna

Pave Versa

Biografija

Parun, Vesna Pave Versa

(Zlarin, 1922. - Stubičke Toplice, 2010.)

Književnica i prevoditeljica. Studirala je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a od 1947. godine djelovala je kao slobodna književnica. Objavljeno joj je više od 60 knjiga poezije, a na kazališnim su daskama uprizorena četiri njezina dramska djela. Najprevođenija je hrvatska pjesnikinja. "Bila sam dječak", "Ti koja imaš nevinije ruke", "Vidrama vjerna", tek su neka su od njezinih ostvarenja po kojima će je pamtiti čitateljska publika.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzejska zbirka KUD-a Koralj, Zlarin link

U „Muzeju KUD-a Koralj“ u Zlarinu nalazi se spomen soba Vesne Parun. Izložena je građa vezana za život i rad ove hrvatske pjesnikinje, rođene Zlarinjanke: rukopisi i tiskana izdanja njenih knjiga, osobni predmeti, fotografije i slike. U prizemlju desno izložena je Spomen zbirka Vesne Parun, rođene Zlarinjanke. U ulaznom dijelu prostora dominira starinska krušna peć, obnovljena uz pomoć Muzeja grada Šibenika. U prostoru postava je vitrina s predmetima koje je pjesnikinja poklonila KUD-u: kapa, naočale u futroli, nalivpera u futroli, kazetofon (diktafon), knjige, rukopisi. U prostoru je još postavljena izložba portreta Vesne Parun, splitskog slikara, kipara i scenografa Petra Periše (tiskani deplijan), koja je upriličena prigodom proslave pjesnikinjinog rođendana, a tad je prikazan i biografski film o životu Vesne Parun. Autor izložbe darovao je jedan portret Spomen zbirci. U fundusu zbirke Vesne Parun čuva se i još njenih osobnih predmeta (3 – 4 šala i marame, pedesetak knjiga, nekoliko majca).

Ilustracije

Gradski muzej Virovitica, Virovitica link

Muzej, osnovan 1953. g., smješten je u dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. Fundus broji oko 5 000 predmeta, od kojih je gotovo 900 izloženo u stalnom postavu, koji prikazuje život virovitičkog kraja od mlađega kamenog doba do kraja 20. st. U stalnom postavu Muzeja izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja.

Muzej Prigorja, Sesvete link

Muzej je smješten u zgradi kasnobarokne kurije koju su podigli kanonici Zagrebačkog kaptola krajem 18. st. U pripremi je stalni postav koji će dati arheološki, povijesni i etnografski pregled bliže i dalje prošlosti istočnog dijela Zagreba, odnosno Sesvetskog Prigorja. Originalne umjetnine Vesne Parun (uz nešto fotografija, nagrada i knjiga) koje su pripadale ostavštini redatelja, pjesnika i recitatora Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja, Muzej Prigorja otkupio je za svoj fundus.

Zbirke

Zbirka donacija Branislava Glumca Gradski muzej Virovitica, Virovitica

U okviru stalnog postava Gradskog muzeja u dvije prostorije izložena je likovna zbirka suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, koju je 1982. godine Muzeju poklonio Virovitičan Branislav Glumac, književnik iz Zagreba.

Spomen zbirka Vesne Parun Muzejska zbirka KUD-a Koralj, Zlarin

U zgradi „Muzeja KUD-a Koralj“ u Zlarinu je i spomen soba hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, rođene Zlarinjanke. Izložena je građa vezana za njen život i rad: rukopisi i tiskana izdanja njenih knjiga, osobni predmeti, fotografije i slike. Građu kontinuirano prikupljaju i čuvaju članovi KUD-a Koralj i njihov agilni predsjednik Boris Gregov.

Predmeti

Vesna Parun, 1971. Autor: Ante Schramadei slika

ugljen na papiru; 44x34 cm

Crvena ženska torbica, 1930-1940. Autor: - modni pribor

Crvena torbica "poput jadranskih koralja" darovana je Muzeju Prigorja 2013. god. od Sesvećanke čija je majka torbicu kupila 1950-ih od Vesne Parun (izvor: Balade Vesne Parun, 2020., str. 3.) MPS-5564

Ilustracije

Rascvjetala voćka, 1994. Autor: Parun, Vesna tempera

Preuzeto iz kataloga izložbe "Balade Vesne Parun", 2020., str. 18. Predmet je za Muzej Prigorja otkupljen od Branka Pejnovića.

Ilustracije

Ribe (1), 2009. Autor: Parun, Vesna pastel

Preuzeto iz kataloga izložbe "Balade Vesne Parun", 2020., str. 19. Predmet je za Muzej otkupljen od Branka Pejnovića.

Ilustracije

S otvorenja izložbe u Čakovcu, 1995. Autor: Derk, Denis fotografija

Uz odobrenje autora, preuzeto iz kataloga izložbe "Balade Vesne Parun", 2020., str. 11.

Ilustracije

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Iako je najveći dio rukopisne ostavštine Vesne Parun pohranjen u Hrvatskome državnom arhivu, i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu čuva vrijedan dio bogatstva njezina jedinstvenog stvaralačkog opusa. Pjesnikinjina pokretna ostavština otpremljena je naime u ožujku 2012. godine iz lječilišta u Stubičkim Toplicama u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

U Hrvatskom državnom arhivu nalazi se ostavština Vesne Parun u 54 kutije i 1 mapi koju je HDA otkupio od pjesnikinje u 12 akvizicija. Gradivo iz ostavštine vezano je uz njen dugogodišnji književno-autorski te manjim dijelom slikarski i prevodilački rad

Izvori

Izložbe, projekti, publikacije

Bosnar, Marijan. Vesna Parun Odabrana bibliografija

Osobni arhivski fond HR-HDA-1755 : analitički inventar / fond sredio i opisao Marijan Bosnar

Kad bi se moglo otputovati AV zapisi

Dokumentarni film o Vesni Parun po scenariju Branka Pejnovića.

Lemić, Vlatka. Izvori za istraživanje književne baštine u hrvatskim državnim arhivima link Odabrana bibliografija

Tekst Vlatke Lemić u Časopisu "Muzeologija" 43/44

Dani Vesne Parun link Projekt

Općina Šolta u suradnji s Društvom hrvatskih književnika i Književnim krugom Split, u spomen na veliku pjesnikinju, pokrenula je 2012.g. manifestaciju nazvanu Dani Vesne Parun.

Balade Vesne Parun link Izložba

Povodom desetogodišnjice smrti velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922.-2010.) u Muzeju Prigorja u Sesvetama održana je izložba Balade Vesne Parun (27.20. - 20.11. 2020.). Izloženi su likovni radovi Parunove, njih desetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Pridružit će im se i primjeri primijenjenog slikarstva – kompozicije s dragim motivom riba, fotografije oslika njena stana u nekadašnjoj Badelovoj 15 u Dubravi, dekorativne cvjetne cjeline te naslovnice zbirki pjesama i eseja s njenim crtežima. (Žarka Vujić)

Balade Vesne Parun link Katalog

Autorice tekstova: Morena Želja Želle i Žarka Vujić