Parun, Vesna

Pave Versa

Biografija

Parun, Vesna Pave Versa

(Zlarin, 1922. - Stubičke Toplice, 2010.)

Književnica i prevoditeljica. Studirala je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a od 1947. godine djelovala je kao slobodna književnica. Objavljeno joj je više od 60 knjiga poezije, a na kazališnim su daskama uprizorena četiri njezina dramska djela. Najprevođenija je hrvatska pjesnikinja. "Bila sam dječak", "Ti koja imaš nevinije ruke", "Vidrama vjerna", tek su neka su od njezinih ostvarenja po kojima će je pamtiti čitateljska publika.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzejska zbirka KUD-a Koralj, Zlarin link

U „Muzeju KUD-a Koralj“ u Zlarinu nalazi se spomen soba Vesne Parun. Izložena je građa vezana za život i rad ove hrvatske pjesnikinje, rođene Zlarinjanke: rukopisi i tiskana izdanja njenih knjiga, osobni predmeti, fotografije i slike. U prizemlju desno izložena je Spomen zbirka Vesne Parun, rođene Zlarinjanke. U ulaznom dijelu prostora dominira starinska krušna peć, obnovljena uz pomoć Muzeja grada Šibenika. U prostoru postava je vitrina s predmetima koje je pjesnikinja poklonila KUD-u: kapa, naočale u futroli, nalivpera u futroli, kazetofon (diktafon), knjige, rukopisi. U prostoru je još postavljena izložba portreta Vesne Parun, splitskog slikara, kipara i scenografa Petra Periše (tiskani deplijan), koja je upriličena prigodom proslave pjesnikinjinog rođendana, a tad je prikazan i biografski film o životu Vesne Parun. Autor izložbe darovao je jedan portret Spomen zbirci. U fundusu zbirke Vesne Parun čuva se i još njenih osobnih predmeta (3 – 4 šala i marame, pedesetak knjiga, nekoliko majca).

Ilustracije

Gradski muzej Virovitica, Virovitica link

Muzej, osnovan 1953. g., smješten je u dvorcu Pejačević, sagrađenome početkom 19. st. Fundus broji oko 5 000 predmeta, od kojih je gotovo 900 izloženo u stalnom postavu, koji prikazuje život virovitičkog kraja od mlađega kamenog doba do kraja 20. st. U stalnom postavu Muzeja izložen je i izbor umjetnina iz donacije što ju je 1982. g. Muzeju darovao Virovitičanin Branislav Glumac, književnik iz Zagreba. Riječ je o zbirci od 120 radova hrvatskih likovnih umjetnika 20. st. različitih naraštaja i stilskih izričaja.

Zbirke

Zbirka donacija Branislava Glumca Gradski muzej Virovitica, Virovitica

U okviru stalnog postava Gradskog muzeja u dvije prostorije izložena je likovna zbirka suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, koju je 1982. godine Muzeju poklonio Virovitičan Branislav Glumac, književnik iz Zagreba.

Spomen zbirka Vesne Parun Muzejska zbirka KUD-a Koralj, Zlarin

U zgradi „Muzeja KUD-a Koralj“ u Zlarinu je i spomen soba hrvatske pjesnikinje Vesne Parun, rođene Zlarinjanke. Izložena je građa vezana za njen život i rad: rukopisi i tiskana izdanja njenih knjiga, osobni predmeti, fotografije i slike. Građu kontinuirano prikupljaju i čuvaju članovi KUD-a Koralj i njihov agilni predsjednik Boris Gregov.

Predmeti

Vesna Parun, 1971. Autor: Ante Schramadei slika

ugljen na papiru; 44x34 cm

Ustanove

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zagreb

Iako je najveći dio rukopisne ostavštine Vesne Parun pohranjen u Hrvatskome državnom arhivu, i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu čuva vrijedan dio bogatstva njezina jedinstvenog stvaralačkog opusa. Pjesnikinjina pokretna ostavština otpremljena je naime u ožujku 2012. godine iz lječilišta u Stubičkim Toplicama u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

U Hrvatskom državnom arhivu nalazi se ostavština Vesne Parun u 54 kutije i 1 mapi koju je HDA otkupio od pjesnikinje u 12 akvizicija. Gradivo iz ostavštine vezano je uz njen dugogodišnji književno-autorski te manjim dijelom slikarski i prevodilački rad

Izvori

Izložbe, projekti, publikacije

Vesna Parun Odabrana bibliografija

Osobni arhivski fond HR-HDA-1755 : analitički inventar / fond sredio i opisao Marijan Bosnar

Kad bi se moglo otputovati AV zapisi

dokumentarni film o Vesni Parun

Lemić, Vlatka. Izvori za istraživanje književne baštine u hrvatskim državnim arhivima link Odabrana bibliografija

Tekst Vlatke Lemić u Časopisu "Muzeologija" 43/44

Dani Vesne Parun link Projekt

Općina Šolta u suradnji s Društvom hrvatskih književnika i Književnim krugom Split, u spomen na veliku pjesnikinju, pokrenula je manifestaciju nazvanu Dani Vesne Parun.