D. Pavić, Nikola

Hortenzije; Jeka od Požege

Biografija

D. Pavić, Nikola Hortenzije; Jeka od Požege

(Požega, 1874. - Klanjec, 1928.)

Pjesnik i učitelj. Surađivao u Nevenu, Smilju, Bršljanu, Pobratimu, Anđelu čuvaru, Trnu, Omladini, Slovanskom svijetu, Prosvjeti, Vijencu, Domovini itd. Kao prosvjetni djelatnik vodio socijalnu skrb o siromašnoj djeci.

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Križevci, Križevci link

Muzej se nalazi u kući Karas, jednoj od najstarijih građanskih kuća u gradu (u kojoj su nekoć bili pavlinski hospicij i prva javna ljekarna u gradu u 18. st.). Stalni postav čine izlošci nekoliko zbirki. Život građanskog staleža odražava Kulturno-povijesna zbirka, s tipičnim inventarom nastalim na prijelazu iz 19. u 20. st. Križevci su prikazani kao grad povijesti i kulture s biografijama najznačajnijih Križevčana. Poseban je naglasak dan značenju Križevačkih štatuta, jedinstvenih veselih pravila o tome kako se ponašati "pri veselicama".

Zbirke

Kulturno-povijesna zbirka Gradski muzej Križevci, Križevci

Predmeti

Obitelji Nikole Pavića, prva pol. 20. st. Autor: neutvrđeni autor fotografija

Fotografija obitelji Nikole Pavića Hortenzija, upravitelja Više pučke škole u Križevcima. Prikazuje bračni par Pavić i šestero djece. S obzirom da je preminuo 1928. g. fotografija je snimljena u 1/3. 20. st, vjerojatno u 20.im godinama. (Podatke dostavio Ozren Blagec) GMK-4780

Ilustracije

Osmrtnica pjesnika i ravnatelja škole Nikole D. Pavić Hortenzija, 1928. Autor: Goldberger, Josip osmrtnica

GMK-4857

Ilustracije