Peić, Matko

Biografija

Peić, Matko

(Požega, 1923. - Zagreb, 1999.)

Povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, akademik. Goran Rem za Peićevo književno stvaralaštvo kaže: "Matko Peić je taj koji osvjetljava i tamne dijelove pejsaža i u tome uživa. On taktilno osjeća i onaj dim koji suklja iz lokomotive i vlak koji se sporo vuče ravnicom kojom je oduvijek odlazio i vraćao se u rodni kraj”. Na Danima Matka Peića održanima u organizaciji požeškoga Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU (Požega, 2013.) navedeno je kako je Matko Peić oporukom Gradu Požegi pred svoju smrt ostavio svoje knjige i bilješke.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Gradski muzej Požega, Požega link

Muzej je utemeljen 1924. g. zaslugom Julija Kempfa (1864. - 1934.), učitelja, povjesničara i pisca, autora monografije o povijesti i zemljopisnim značajkama Požege i Požeške županije, tiskane 1910. g., prikupivši tom prilikom i prvu građu za Muzej. Muzej čuva i književnu baštinu mnogih znamenitih građana i poznatih književnika rođenih u Požegi i okolici (Antun Kanižlić, fra Grga Čevapović, Vjekoslav Babukić, fra Kajo Agijić, Josip Eugen Tomić, Janko Jurković, Vilim Korajac, Josip Pavičić, Franjo Ciraki, Dobriša Cesarić, Matko Peić, Zdenka Marković …). Jedna od zbirki je i Zbirka Ive Čakalića, samoukog umjetnika koja sadrži dio njegove rukopisne ostavštine, obiteljske fotografije te različite skulpture i makete sakralne tematike.

Zbirke

Zbirka Matka Peića Gradski muzej Požega, Požega

Predmeti

Portret prof. dr. Matka Peića, 1970. Autor: Štefanac-Metzger, Marica

Izvor: "Požeški književnici i njihova djela" (2003.)

Matko Peić, 2001. Autor: Reisinger, Otto crtež, karikatura

Inv. br. U-208

Ustanove

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Na negativima i dijapozitivima portretiran je književnik, slikar i akademski profesor Matko Peić (1923-1999).

Izložbe, projekti, publikacije

Požeški književnici i njihova djela Katalog

Izložba u povodu Dana grada Požege

Požega u svjetlu Matka Peića Katalog

Deplijan izložbe održane u Gradskom muzeju Požega, 6. - 12. listopada 2002.

Likovna djela Matka Peića Katalog

U povodu 10. obljetnice smrti akademskog slikara, sveučilišnog profesora, akademika i književnika prof. dr. Matka Peića (1923.-1999.), Grad Požega i Gradski muzej Požega organizirali su izložbu "Likovna djela Matka Peića". Na izložbi su predstavljena likovna djela toga znamenitog Požežanina, koja su nastala u razdoblju od 1940. do 1999. godine. Dio izložaka je iz fundusa požeškoga muzeja, koji je tijekom 2009. obogaćen s 38 Peićevih crteža i akvarela iz donacije Josipa Šoštarića, a dio je iz Peićeve ostavštine pohranjene u Državnom arhivu u Zagrebu. Izložba je popraćena katalogom muzejske savjetnice Lidije Ivančević-Španiček. U njemu autorica donosi Peićev životopis, u kojemu se isprepletalo "slikanje riječima i pisanje slikanjem", te osvrt na Peićev odnos prema rodnom gradu. Katalog sadržava reprodukcije izloženih umjetnina u boji, kao i kataloški popis popratne dokumentarne građe (fotografije, različito arhivsko gradivo i sl.).

Muzej Miroslava Kraljevića 1961. u Požegi link Katalog

Gradski muzej Požega je povodom 90. obljetnice rođenja Požežanina i akademika Matka Peića i 100. obljetnice smrti akademskog slikara Miroslava Kraljevića, te Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2013. godine organizirao dokumentarnu izložbu „Muzej Miroslava Kraljevića 1961. u Požegi“. Autor teksta i postava „Muzeja Miroslava Kraljevića“ bio je Matko Peić. Muzej je privremeno otvoren 10. rujna 1961. godine u tadašnjem „Kulturno-historijskom muzeju“ Požege.

Dani Matka Peića (Požega) Projekt

Peićevo nasljeđe uskoro bi trebalo postati vlasništvo Grada Požege link Odabrana bibliografija

Na 2. Danima Matka Peića rečeno je: -Koliko je Matko Peić volio Požegu ne govori samo sve ono što je napisao, već i činjenica da je oporukom Gradu Požegi pred svoju smrt ostavio svoje knjige i bilješke. Pri kraju su razgovori s njegovim nasljednicima kroz koje bi trebalo biti riješeno ovo nasljeđe Gradu Požegi – poručio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko

Španiček, Lidija. Izložba "Likovna djela Matka Peića" link Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Informatica Museologica" 40, 3-4(2009.)

Peić, Matko. Požega Knjiga

Eseji, feljtoni i rukopisi Matka Peića koji se odnose na Požegu i Požežane među kojima su i brojni knjižvnici. Knjigu objavilo Poglavarstvo grada Požege.