Jurić, Marija

Zagorka

Biografija

Jurić, Marija Zagorka

(Negovec kraj Vrbovca, 1873 - Zagreb, 1957)

Hrvatska novinarka i književnica. Uz najpoznatiji pseudonim Zagorka, koji je postao sastavnim dijelom njezina imena u javnoj percepciji, potpisivala se i kao -ka, Z., (z), Z-a, Iglica, Vlastelinka.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Hrvatski povijesni muzej, Zagreb link

Hrvatski povijesni muzej jedan je od sljednika Narodnog muzeja, otvorenoga za javnost u Zagrebu 1846. g. Pod tim je nazivom pravno utemeljen 1991. g. kao nacionalni muzej hrvatske povijesti od srednjega vijeka do danas objedinjavanjem Povijesnog muzeja Hrvatske i Muzeja revolucije naroda Hrvatske. Smješten je u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, u povijesnoj jezgri Zagreba, na Gornjem gradu. Unutrašnjost palače gotovo se nije mijenjala od 1870-ih godina.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Zagreb link

Muzejsko-izložbeni prostor u stanu u kojemu je na zagrebačkom Dolcu živjela poznata hrvatska književnica i novinarka Marija Jurić Zagorka (1873. - 1957.) postao je 2009. g. centar za istraživanje njezina života i stvaralaštva, ali i polivalentni multimedijski kulturni prostor namijenjen istraživanju ženskoga stvaralaštva u Hrvatskoj. U stanu se nalazi dio namještaja i predmeta kojima se Zagorka koristila za svojega života u tom prostoru od sredine 1930-ih do smrti 1957. g. Osobito su zanimljivi bidermajerski radni stol i pisaći stroj Remington. Bidermajerska garnitura s dvosjedom, dva naslonjača, stol, komode i veliko zrcalo dio su memorijalne sobe u čijim vitrinama stoje lente što ih je književnica dobivala od štovatelja. Sastavni je dio stana i knjižnica s građom koja služi za istraživački rad o Mariji Jurić Zagorki, a ujedno je specijalizirani izvor informacija o ženskim i rodnim temama.

Ilustracije

Muzej grada Zagreba, Zagreb link

Muzej grada Zagreba osnovan je 1907. g. na poticaj Braće hrvatskog zmaja, odnosno Emilija Laszowskog (1868. - 1949.), povjesničara i arhivista, kulturnoga i javnog djelatnika, ujedno prvog ravnatelja Muzeja. Danas je to najveći gradski muzej u Hrvatskoj koji djeluje i kao centar za istraživanje i komuniciranje raznovrsnih tema iz povijesti i suvremenosti Zagreba. U stalnom je postavu predstavljeno i doba Hrvatskog narodnog preporoda u Zagrebu s istaknutim osobama i događajima koji karakteriziraju to razdoblje, a koje završava s banom Jelačićem i njegovim upečatljivim portretom u natprirodnoj veličini. U stalnom postavu Muzeja postavljena je tematska cjelina August Šenoa i Zagreb.

Zbirke

Dokumentarna zbirka I. Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

Zbirka sadrži građu: obiteljskog karaktera (Jelačić, Knežević, Mažuranić, Heinzel …), društvenog značaja (Društvo za povjesnicu i starine, Hrvatski sokol …) i onu istaknutih osoba među kojima su i književna imena (Dimitrije Demeter, Stanko Vraz, Ivan Mažuranić, Eugen Kumičić …)

Predmeti

Bista Marije Jurić Zagorke Autor: nepoznati autor skulptura, patinirani gips

Ispod d.d.k. sign R Freis. U širini baze ispisano "Zagorka"

Ilustracije

Portret Marije Jurić Zagorke, 1931 Autor: Vajda, Antonija fotografija

Objavljeno u katalogu izložbe "Foto Tonka" (Galerija Klovićevi dvori, 2015., str. 51.)

Ilustracije

Karikatura Marije Jurić Zagorke, 1950-te Autor: Švarc-Požgaj, Klementina crtež

Ilustracije

Marija Jurić Zagorka, 1909. Autor: nepoznat fotografija

Fotografija izložena na izložbi "Nedostupna baština" (Hrvatski povijesni muzej, 12.12.2017. - 30.09.2018.)

Mrtva priroda Autor: Jurić Zagorka, Marija akvarel na papiru

Osim književnošu, Zagorka se bavila i glazbom, glumila, slikala.

Ilustracije

Pisaći stroj Marije Jurić Zagorke, 1924. Autor: Remington pisaći stroj

Zagorkin je pisaći stroj s obzirom na opremljenost bio jednostavniji model, marke Remington, proizveden 1924. godine. Pripadao je tzv. modelu 1, a okarakteriziran je kao najbolji pisaći stroj svoga doba. U ono vrijeme na američkom tržištu stajao je oko 60 dolara, što nije bila zanemariva svota.

Ilustracije

Lenta Zagorka 27.5.1931. Zinka Vilfan Kunc, 1931. Autor: Nepoznati autor lenta

Svjetski priznata i poznata operna diva, prvakinja Opere HNK u Zagrebu od 1928.-1936., sopranistica Zinka Kunc, Zagorki je darovala lentu 1931. godine.

Ilustracije

Ustanove

KGZ, Gradska knjižnica, Zavičajna zbirka ZAGRABIENSIA, Zagreb

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Hrvatski državni arhiv, Zagreb

Izložbe, projekti, publikacije

Lucija Benyovsky: Društvo Hrvatska žena i Zagorka Odabrana bibliografija

Tekst u časopisu "Hrvatska revija", 9,2 (2009.) o djelovanju prve hrvatske novinarke u okviru društva Hrvatska žena (1921-1943)

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke link Odabrana bibliografija

Tekst muzeološke koncepcije skupine autora u časopisu "Informatica Museologica" 43, 1/4(2013)

Izložba Marija Jurić Zagorka link Digitalizirana građa

Izložba Marija Jurić Zagorka je nastala inicijativom djelatnica Knjižnice Marije Jurić Zagorke koje su željele na stranicama knjižnice predstaviti dragocjene informacije o književnici čije ime nosi knjižnica, te učiniti sadržaje o Mariji Jurić Zagorki (djela, fotografije, arhivska građa, korisni linkovi…) šire dostupnima. U izradi virtualne izložbe koristila se digitalizirana građa Gradske knjižnice i Knjižnice Marije Jurić Zagorke, dijelom nastala tijekom izrade postera za izložbu povodom 50. obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke.

Dani Marije Jurić Zagorke (2007 - ) link Projekt

Svake godine krajem studenog Centar za ženske studije organizira kulturno-znanstvenu manifestaciju Dani Marije Jurić Zagorke

Srijeda u muzeju: Susret s Marijom Jurić Zagorkom Projekt

Burne crtice iz Zagorkina života, njezino djetinjstvo, novinarski i književni rad, susreti s političarima i piscima, društvena angažiranost i aktivizam dio su glumačkog odgojno-obrazovnog performansa, s kojim se u sklopu Srijede u Muzeju, 18. veljače 2015., u Varaždinu predstavilo Društvo Marije Jurić Zagorke. Društvo je osnovano 2008. godine i bavi se aktivnostima vezanima uz popularizaciju Zagorkina života i rada.

Iz riznice rukopisnih ostavština Hrvatskoga državnog arhiva Katalog

Katalog izložbe Zagreb, Hrvatski državni arhiv, 9. listopada - 25. studenoga 2014.

Arhivski fond Marije Jurić Zagorke link Digitalizirana građa

Gradivo sadrži osobne dokumente i korespondenciju Marije Jurić Zagorke te zapisnike Hrvatskog novinarskog društva (tijekom povijesti mijenjan je naziv Hrvatsko novinarsko društvo u Sekcija Zagreb Jugoslavenskog novinarskog udruženja, Novinarsko društvo Banovine Hrvatske, Društvo novinara N. R. Hrvatske, Društvo novinara Hrvatske). Digitalizirano gradivo u periodu 1910.-1957. je u vlasništvu Hrvatskog novinarskog društva (originali se nalaze kod imatelja gradiva, a u knjižnici Centra za ženske studije moguće je pogledati fotokopije originala).

Memorijalna zbirka Marije Jurić Zagorke Knjiga

Tekst usporedo na crnotisku i Braillevom pismu.

Newsletter link Odabrana bibliografija

Elektronički časopis Centra za ženske studije o aktivnostima u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke