Kosor, Josip

Boleslav Nikolin (1901–02); Kvačuga (1925)

Biografija

Kosor, Josip Boleslav Nikolin (1901–02); Kvačuga (1925)

(Trbounje kraj Drniša, 1879 - Dubrovnik, 1961)

Najizrazitiji hrvatski ekspresionistički dramatičar. U rukopisu mu je ostalo više radova (i inačica objavljenih tekstova) koji se čuvaju u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU u Zagrebu. Njegov književni rad obuhvaća fikcijsku pripovjednu prozu (romane i pripovijesti), nefikcijsku prozu, poeziju i drame. Najveći doprinos književnosti hrvatske moderne dao je kao dramatičar. Napisao je dvadeset i dvije drame među kojima je najpoznatija "Požar strasti".

Izvori

Muzeji

Gradski muzej Drniš, Drniš link

Gradski muzej Drniš uz impresivnu zbirku radova Ivana Meštrovića koja sadrži 50-ak radova tog umjetnika, Muzej ima i arheološku, kulturno-povijesnu zbirku, zbirku starih fotografija i razglednica, zemljovida i grafika, zbirku oružja i vojne opreme, numizmatičku zbirku, zbirku medalja i odlikovanja te zbirku suvremene umjetnosti. U galerijskom prostoru muzeja izmjenjuju se gostujuće izložbe s izložbama obilne muzejske građe koja nije obuhvaćena stalnim postavom, organiziraju se promocije knjiga, koncerti i slične kulturne manifestacije.

Zbirke

Zbirka starih knjiga – do 1860. godine Gradski muzej Drniš, Drniš

Zbirka starih knjiga nastala je selekcijom naslova iz muzejske knjižnice primarno prema kriteriju starosti (godine tiska), pritom kriteriji književne/povijesne/dokumentarne vrijednosti nisu bili zanemareni, no njihova je važnost bila sporedna. Korpus od 155 predmeta, 154 knjige i jedno rukopisno pismo, objedinjeni su u Zbirku strarih knjiga (do 1860. godine). Knjige su različite tematike, prevladavaju putopisi, pravni priručnici i zakonici, rječnici te crkvena literatura.

Ustanove

Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, Zagreb

Popratni podaci

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44