Dujšin Ribar, Cata (Katarina)

Biografija

Dujšin Ribar, Cata (Katarina)

(Trogir, 1897. - Zagreb, 1994.)

Rođena je kao Katarina Gattin, kasnije poznata s prezimenima svojih dvaju supruga Dubravka Dujšina (1894-1947) i dr. Ivana Ribara (1881-1968). Poetska duša Cate Dujšin - Ribar, osim slikarstva, morala je pronaći još jedan način izražavanja - u poeziji. Rano je počela pisati stihove, no objavljuje ih u kasnijoj dobi. Godine 1962. objavljuje poemu "Noć tamna je moja", a 1971. prvu zbirku pjesama "Rastanci bez rastanaka". Drugu zbirku pjesama "Iz kamene jeke" objavila je 1975. godine. Sahranjena je na Mirogoju, zajedno s Dubravkom Dujšinom, a na njihovom nadgrobnom spomeniku urezani su Catini stihovi: "Ne boj se visina, samnom blistavi su vrhunci". God. 1969. poklonila je gradu Zagrebu svoj stan u Demetrovoj ul., kbr. 3 (s bibliotekom, korespondencijom, obiteljskom zbirkom i slikaričinim radovima), a 1978. rodnom Trogiru svoja djela, od kojih je, u Muzeju grada Trogira formirana Galerija Cate Dujšin-Ribar.

Izvori
Ilustracije

Muzeji

Muzej grada Trogira, Trogir link

U Galeriji Cate Dujšin-Ribar (1897. - 1994.) izložen je dio radova što ih je slikarica darovala svome rodnom gradu, većinom pejzaža s čestim motivom masline, te portreta prijatelja i rodbine.

Muzej grada Zagreba - Zbirka Cate Dujšin-Ribar i dr. Ivana Ribara, Zagreb link

U stanu Cate Dujšin-Ribar, hrvatske slikarice i pjesnikinje (1897. - 1994.), 2009. g. otvorena je memorijalna zbirka, u kojoj je predstavljen život i rad nje i njezinih supruga glumca Dubravka Dujšina (1894. - 1947.) i političara dr. Ivana Ribara (1881. - 1968.). Memorijalni prostor stana čine hodnik, Catina soba, dnevni boravak, spavaonica i soba dr. Ivana Ribara. Osim ambijenta i opreme stana kojeg krasi vrijedan antikni namještaj, mogu se vidjeti brojne umjetnine, predmeti umjetničkog obrta iz razdoblja od 18. do 20. st. kao i fotografije, Catine pjesme u rukopisu te dokumentacija o njezinim izložbama.

Ilustracije

Galerija umjetnina, Split link

U fundusu Galerije umjetnina čuva se dvadeset i pet slika Cate Dujšin-Ribar, slikarice i pjesnikinje koja je svojim likovnim djelovanjem ostavila vidljiv trag u hrvatskoj modernoj umjetnosti. Slike su nastale u periodu od 1918. do 1958. godine i predstavljaju presjek umjetničina djelovanja od njenih najranijih slikarskih ostvarenja do pune stvaralačke zrelosti.

Zbirke

Zbirka - Galerija Cate Dujšin-Ribar Muzej grada Trogira, Trogir

Zbirka obuhvaća djela - slike (akvarele, ulja na platnu, kartonu, drvu, lesonitu) i crteže (tuš, ugljen na papiru) Cate Dujšin-Ribar (Trogir, 1897. – Zagreb, 1994.). Ekspresionizam koji je prihvatila kao stil i kao svjetonazor najvjerniji je odraz cjelokupnosti ove slikarice. Njezino cjelokupno slikarstvo temelji se na intuiciji i pronicljivosti kojima je osigurala mjesto u povijesti hrvatskog slikarstva.

Zbirka Cate Dujšin-Ribar i dr. Ivana Ribara Muzej grada Zagreba - Zbirka Cate Dujšin-Ribar i dr. Ivana Ribara, Zagreb

Cata Dujšin-Ribar, hrvatska slikarica i pjesnikinja (1897. - 1994.), darovala je 1976. godine zbirku od 203 umjetnička predmeta (stilski namještaj, slike, skulpture i predmete umjetničkoga obrta iz razdoblja od 15. do 20. stoljeća, 80 svojih slika i crteža), te biblioteku i manuskripte i ostalu građu iz ostavštine dr. Ivana Ribara i Dubravka Duijšina.

Predmeti

Autoportret, 1951. Autor: Dujšin-Ribar, Cata slika, ulje na platnu

Slika je izložena u stalnom postavu, u Catinoj sobi, Zbirke Cate Dujšin-Ribar i dr. Ivana Ribara u Zagrebu. (podatke dostavila Vesna Vrabec)

Ilustracije

Bela Krleža Autor: Dujšin-Ribar, Cata ulje na platnu

Slika je izložena u stalnom postavu Memorijalnoga prostora Bele i Miroslava Krleže u Zagrebu.

Ilustracije

Portret Dubravka Dujšina, 1935. Autor: Dujšin-Ribar, Cata ulje na platnu

Ilustracije

Madona s djetetom, dr. pol. 15. st. Autor: Crivelli, V. ulje na dasci

Slika je izložena u Dnevnoj sobi, Zbirka Cate Dujšin-Ribar i dr. Ivana Ribara. (podatke dostavila Vesna Vrabec)

Ilustracije

Portret dr. Ivana Ribara, 1948. Autor: Dujšin-Ribar, Cata slika

Ilustracije

Popratni podaci

Vrabec, Vesna. Cata Dujšin Ribar: raskošno lijepa dama iz Demetrove ulice link Odabrana bibliografija

Galerija Cate Dujšin Ribar Odabrana bibliografija

Zbirka dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin-Ribar Odabrana bibliografija

Obilježena 20. godišnjica smrti Cate Dujšin Ribar link Projekt

Do sada neobjavljena pisma iz fundusa Muzeja grada Trogira koja je Cata pisala svojem prvom suprugu Dubravku Dujšinu, prisutnima je predstavila kustosica Aleksandra Bilić Petričević. Privatna pisma prepuna duha i duhovitosti malo koga su ostavila ravnodušnim. Ravnodušnim nije ostavila ni Catina lirika koju je interpretirao dramski umjetnik Elvis Bošnjak. Sasvim osobnu priču o Cati ispričali su novinar Igor Brešan i profesor Ivo Delalle.

Radić, Danka. 20. obljetnica stalne izložbe slika u Muzeju grada Trogira - Galerije Cate Dujšin Ribar link Odabrana bibliografija

Tekst Danke Radić u časopisu "Informatica Museologica" 29(3-4)

Cata Dujšin-Ribar Katalog

Jubilarna izložba 1927. - 1977. (Umjetnički paviljon u Zagrebu, 15. 4. - 2. 5. 1977.)

Mihalić, Veljko. Donacije umjetničkih zbirki gradu Zagrebu 1946. - 1995. godine link Odabrana bibliografija

Tekst Veljka Mihalića u časopisu "Muzeologija" br. 32

Cata Dujšin-Ribar Katalog

Katalog izložbe održane u Galeriji umjetnina Split, 2. - 26. veljače 2017. Bilo je to prvo cjelovito predstavljanje slikaričinih djela iz fundusa Galerije umjetnina.