Gavella, Branko

Biografija

Gavella, Branko

(Zagreb, 1885 - Zagreb, 1962)

Hrvatski kazališni redatelj, pedagog, teatrolog, kazališni kritičar i prevoditelj. Po dubini pristupa redateljskom otjelotvorenju dramske književnosti i glazbene partiture na pozornici, Gavelli pripada mjesto u vrhu moderne europske režije, a u nacionalnoj je teatrologiji jedan od njezinih neprijepornih prvaka.

Izvori

Muzeji

Muzeji Hrvatskog zagorja - Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec link

Galerija je zasnovana 1970. g., kada je Antun Augustinčić (1900. - 1979.) – zagrebački i pariški đak, jedan od naših najznačajnijih kipara i nezaobilaznih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti – darovao svom rodnom Klanjcu vlastiti kiparski opus, nastao tijekom 50 godina njegova stvaranja, od 1920-ih do 1970-ih, koji mu je priskrbio ugled u domovini i inozemstvu.

Muzejsko kazališna zbirka Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Zagreb link

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta koji je osnovan 1966. sastavnim je dijelom Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djelatnost Odsjeka je zasnovana na istraživanju hrvatske dramske književnosti i svih oblika i profesija nacionalnog kazališta. Bogata Muzejsko-kazališna zbirka sadrži književne ostavštine, preko 10 000 dramskih tekstova, scenografskih i kostimskih skica i najbogatija je takva zbirka u ovom dijelu Europe.

Predmeti

Portret Branka Gavelle, 1976 Autor: Augustinčić, Antun skulptura

Skulptura izložena u stalnom postavu Galerije. Portret redatelja, reformatora scenske umjetnosti u Hrvatskoj, osnivača državne glumačke škole, profesora i rektora Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, nastao je po narudžbi Hrvatskog narodnog kazališta 1968. Dovršen je 1974., a lijevan u bronci 1976. Danas stoji u predvorju HNK u Zagrebu. Cijela skulptura građena je od velikih, neobičnih komada gline na kojima su vidljivi urezi kiparske lopatice u raznim smjerovima. Žestokom, ekspresionističkom modelacijom naglašen je Gavellin karakter.

Popratni podaci

Gavella u Gavelli Katalog

Radovanlija Mileusnić, Snježana. U potrazi za književnom baštinom u hrvatskim muzejima link Odabrana bibliografija

Tekst donosi rezultate anketnoga istraživanja "Književna baština u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama" 2006. godine. Objavljen u časopisu "Muzeologija", 43/44